reklama

Podporovateľ očkovania sa volá vaxer?

Nie je tomu tak dávno, čo sme COVID-19 pokladali za vzdialenú hrozbu, čo vyčíňa kdesi vo vzialenom Wu-chane. Teraz na nás koronavírus útočí zovšadiaľ. Aký význam má v boji proti nemu očkovanie?

Podporovateľ očkovania sa volá vaxer?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak by sme chceli pripísať na vrub pandémie COVID-19 aspoň nejaké pozitíva, nehľadali by sme ich práve ľahko. Po dôkladnejšom zamyslení ich však predsa len pár nájdeme. Jazykovedci by sa možno potešili, že COVID-19 do našej slovnej zásoby prispel nemalým množstvom nových slov cudzieho pôvodu, a tak pomaly ale isto zľudoveli výrazy ako rúško, respirátor, antigénový test, karanténa či protilátky. Veda preniká do našich životov a u niektorých vzbudila úprimný záujem o informácie medicínskeho charakteru týkajúce sa pandémie a účinného spôsobu, ako ju dostať pod kontrolu. Ďalší však ich získanie považujú za príliš namáhavé a medzery v poznaní nahrádzajú mylnými poznatkami, alebo postrádajú motiváciu k očkovaniu, lebo mu nedôverujú. V minulosti som síce mala krátke obdobie pochybností aj ja, no potom som si povedala, že budem veriť vede. Nikdy v minulosti som ani na sekundu nezapochybovala, či sa nechám zaočkovať proti TBC či iným ochoreniam, proti ktorým sa povinne očkuje. O tom asi pochyboval málokto, keďže nemal možnosť voľby. Aj vďaka tomu sa vedcom niektoré ochorenia už podarilo úplne vyhubiť, či vytlačiť na okraj spoločnosti, že ich natoľko oslabili masovým očkovaním. Ak chceme dosiahnuť, že koronavírus sa stane obyčajnou chrípôčkou, mali by sme urobiť to isté. Oslabiť ho masovým očkovaním ľudí, ktorí nemajú závažné zdravotné komplikácie, čo by ich v spojitosti s očkovaním mohli ohroziť na živote. Čím viac ľudí sa nechá zaočkovať, tým viac by sa ich vírusová nálož, aj keby sa ochorením nakazili, mohla oslabiť, a teda už by nenakazili napríklad šesť ľudí, čo je pri súčasnom delta variante reálne možné, ale "iba" polovicu, u ktorej ani nebude potrebná hospitalizácia, ak tiež budú zaočkovaní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som vďačná, že vedcom, že prispeli k ďalšiemu pozitívnemu odkazu pandémie COVID-19, ktorým je možnosť dať sa zaočkovať vďaka vynálezu účinnej látky. Nevychádzam z údivu a obdivu, že boli schopní za taký krátky čas a pri takom nápore zo strany autorít vynaložiť to enormné úsilie s tak excelentným výsledkom. Tento príspevok preto venujem aj im - medicínskym pracovníkom v laboratóriách, epidemiológom, ktorým pripadla nevďačná úloha vydávať nepopulárne opatrenia, vedcom a tiež odborníkom, ktorí už zaočkovali istú časť populácie a sú v tom ochotní pokračovať aj ďalej. Ak tento môj blog číta niekto z vás, tak vám chcem vyjadriť úprimný obdiv za prácu, ktorú robíte, aj keď viete, že jej výsledok neuvidíte ani zďaleka tak rýchlo, ako by ste si zaslúžili. Dokonca sa stretávate s útokmi antivaxerov, ktorí celkom zišli z cesty zdravého rozumu, keď nevenujú pozornosť vedecky podloženým faktom ale skôr dezinfowebom, ktoré manipulujú realitou, ako sa im to hodí. Povedzme si to priamo, že áno, pre človeka, ktorý si, obrazne povedané, nevidí ďalej od nosa, nie je práve jednoduché vyhľadať si seriózne články a zoskupiť smerodajné informácie získané vedeckým bádaním do celku, ktorý mu dáva zmysel. Platí, žiaľ, ze dezinfoweby sa "otvárajú samé" a ponúkajú informácie na zlatom podnose, kým k zdrojom so skutočnou výpovednou hodnotou sa treba často dopracovať samostnatne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aspoň malú ale dôležitú kvapku v oceáne dezinformácií a pochybností, ktoré nás obklopujú a je také ľakhé, pohodlné a lákavé im podľahnúť, predstavil epidemiológ Martin Pavelka v článku v denníku SME. Články ako tento by sa mali v médiách oveľa viac propagovať, keď už teda naše školské osnovy neobsahujú základy kritického myslenia, vďaka ktorému človek dokáže rozlíšiť realitu od bludov a zavádzania. Prispelo by to k väčšej informovanosti napríklad aj o pozitívach očkovania proti koronavírusu, lebo v povedomí značnej časti populácie prevláda neistota, pasivita a nerozhodnosť, pokiaľ ide o túto problematiku. Veda však postupuje míľovými krokmi, kým ľudské zmýšľanie (česť výnimkám) sa posúva tak o kurací krok, ak vôbec. "Bežný smrteľník" už vedecké informácie nestíha sledovať, lebo na neho útočí množstvo iných informácií typu kto v slovenskom showbiznise má najväčšie prsia a koľko plastík dáma absolvovala či čo sa deje v reality show typu Farmár hľadá ženu. Niet sa potom čo čudovať, že sa cíti preťažený, zmätený a nemá priestor pre nič ďalšie, hoc aj ide o hodnotné informácie zachraňujúce život. Vedecké informácie sú mnohokrát podané veľmi komplikovane, no články ako ten od pána Pavelku v SME predstavujú vzácny lúč svetla, ktorý sa snaží osvetliť informačné vákuum, vyvrátiť chybné informácie a zároveň prispôsobiť komplikovanú realitu vedeckých informácií čitateľom bez medicínskeho vzdelania. Aspoň tým, ktorí sú im otvorení a neustrnuli v myslení na mŕtvom bode. Áno, je pohodlné utvoriť si nejaký názor a potom sa ho držať zubami-nechtami, aj keď relevantné dáta jasne hovoria proti. Mám pocit, že aj v tom sa prejavuje malomeštiacka mentalita mnohých nás Slovákov, že nedokážeme byť natoľko veľkodušní a priznať si, že sme sa mýlili a miesto toho selektívne zatvárame oči pred informáciami, ktoré sú v rozpore s naším názorom a postrádame pružnosť pri jeho modifikovaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bolo by skvelé, keby sa médiá aktívnejšie zamerali na propagáciu očkovania a efektívne a zrozumiteľne by o tejto problematike informovali. Predstavujem si to tak, že by napríklad mohli niektoré menej zrozumiteľné informácie, takpovediac, predžuvať, aby ich čitateľ či divák ľahšie vstrebal. Medzera v poznatkoch by sa tak mohla zaplniť a masy by mali prístup k cenným informáciám, ktoré preberajú z letargie, ako napríklad, že u ľudí, ktorí prekonali alfa variant koronavírusu je päť až pätnásťpercentná pravdepodobnosť, že sa nakazia aj deltou. Ich protilátky totiž neposkytujú dostatočnú ochranu, a preto je mylné domnievať sa, že majú dostatočnú imunitu. Počas tejto zimy budú vystavení riziku hlavne nezaočkovaní ľudia, ako hovorí pán Pavelka, keď píše ďalej, že "uniknúť delta variantu nie je možné, kedže je tak vysoko infekčný, že sa ním skôr alebo neskôr nakazí každá nezaočkovaná osoba". A pritom je také jednoduché tomu predísť a prispieť tak zároveň k zníženiu výskytu ochorenia v populácii. Núka sa nám fantastický výdobytok modernej lekárskej vedy - očkovanie, ktoré pán Pavelka výstižne označuje ako akýsi "ťahák" alebo "skratku", vďaka ktorej nadobudneme protilátky proti COVID-19 pohodlnou cestou bez toho, aby sme sa zmietali v nepríjemných príznakoch koronavírusu, ktoré nás odpíšu z bežného fungovania na dlhé mesiace, keďže toto ochorenie aj po vyliečení nezriedka pretrváva v podobe postcovidového syndrómu. Ten výrazne strpčuje život a robí aj z ľudí na vrchole síl skleslé, vyčerpané, ubolené, zdeptané, nevýkonné, zoslabnuté osoby s depresívnou náladou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďaka očkovaniu sa v minulosti vedci "porátali" s pravými kiahňami a pandémiu COVID-19 by mohlo stihnúť podobný osud, prípadne by sa mohla aspoň výrazne oslabiť na "nevinnú chrípôčku", pri ktorej si trochu pokýchame, posoplíme a o pár dní ani nevieme, že sme boli chorí. Preto si myslím, že je v záujme zdravia obyvateľov a fungovania nemocníc, aby sa očkovanie stalo povinným. Okrem vakcíny proti koronavírusu totiž neexistuje žiadna iná, ktorá chráni pred úmrtím a ťažkým priebehom ochorenia s vyše osemdesiatpercentnou účinnosťou. Považujem preto za vrchol neúcty a akéhosi krátkozrakého povýšenectva, ak niekto spochybňuje očkovanie proti koronavírusu. Doteraz nikto spoľahlivejší nástroj prevencie nevymyslel a je nezodpovedné podceňovať jeho dôležitosť. Verím, že kompetentní prehodnotia svoj postoj a očkovanie bude povinné tak, ako tomu bolo v minulosti. Princíp dobrovoľnosti totiž dáva zbytočný priestor na rebéliu a spochybňovanie. Výnimku z povinného očkovania by mali mať iba ľudia, ktorí majú závažnú zdravotnú diagnózu, ktorá predstavuje kontraindikáciu očkovania, akou je napríklad znížená zrážanlivosť krvi a očkovanie by im mohlo spôsobiť závažnú ujmu na zdraví, ak nie priamo smrť. Uvedomujem si, že v záplave informácií nie je ľahké sa vyznať, no vždy sa môžeme spoľahnúť na najspoľahlivejší nástroj, ktorý máme od obdobia praveku - zdravý "sedliacky" rozum. A ak sa moja 99-ročná stará mama ohradzuje, že sa cíti byť diskriminovaná, že ju nechcú zaočkovať vzhľadom na jej pokročilý vek, tak sa pýtam, prečo tí mladší ešte stále váhajú a v prostredí zúriaceho vírusu páchajú dobrovoľnú samovraždu, keď odmietajú jednu z najspoľahlivejších metód ochrany, aká existuje. Preto sa aj ja pridávam k podporovateľom očkovania, k takzvaným vaxerom (ak teda antivaxeri sú odporcovia) a apelujem na zdravý rozum - dajme sa zaočkovať. Je to jediný spôsob, ako ochrániť seba aj druhých.

Kristína Jakubičková

Kristína Jakubičková

Bloger 
  • Počet článkov:  173
  •  | 
  • Páči sa:  685x

Mám rada prácu so slovami. Vyberať to najvýstižnejšie je pre mňa také napĺňajúce, ako keď niekto rád skladá puzzle a nachádza zodpovedajúci diel skladačky. Ja si skladám vety a z nich súvetia a text. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPolitikaPsychológiaOsobnostný rozvojVzťahyŽivotné prostredie

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu