reklama

Zmena klímy spustoší životné prostredie, v spoločnosti dielo skazy završujú osoby s črtami sociopatie či psychopatie

Zánik ľudskej civilizácie, ako ju poznáme, sa približuje míľovými krokmi. Čo k nemu výrazne prispieva?

Zmena klímy spustoší životné prostredie, v spoločnosti dielo skazy završujú osoby s črtami sociopatie či psychopatie
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Nechcem sa postaviť do zástupu "kuvikov", ktorí tejto civilizácii prorokujú neodvrátiteľnú a totálnu skazu. Nemôžem však ignorovať fakt, že jej deštrukcia už začala a postupuje závratným tempom. Ak sa nezobudíme z letargie, do ktorej sme sa nechali ukolísať, život na Zemi pre budúce generácie už nemusí byť bezpečný, ba ani možný. Sledujeme totiž úpadok vo viacerých sférach ľudskej existencie, a to hlavne v oblasti koexistencie s prírodou a spoločenského spolunažívania.

Žeby to bol záber z niektorej južanskej krajiny - Talianska či Španielska? Ani náhodou, toto sú bratislavské vinohrady!
Žeby to bol záber z niektorej južanskej krajiny - Talianska či Španielska? Ani náhodou, toto sú bratislavské vinohrady! 

Juh Európy toto leto pustošili požiare apokalyptických rozmerov. Keď tam dovŕšili dielo skazy, "presunuli sa" k našim susedom. Ani to im však nestačilo a včera "ochutnali" Bratislavu. Niektoré obce na Slovensku nemajú pitnú vodu a musia im ju dovážať v cisternách. Vodné toky vysychajú, pôda pripomína polopúšť. Na väčšine územia Slovenska vyčíňa extrémne sucho. V Bratislave mávame sneh tak jediný deň v roku a pomaly zabúdame, aký to bol oslobodzujúci a radostný pocit, keď sme sa ako deti chodili sánkovať a na Štedrý deň počúvali upokojujúce "chrumkanie" snehovej nádielky, ktorá sa rozprestierala pod našimi nohami. Slovenské rieky sú znečistené, raky z nich ušli nevedno kam. Prírode zasadzujeme jeden úder za druhým a teraz na nás útočí ako rozčúlený agresívny pes, ktorému niekto dlhodobo ubližoval. Spustošili sme ju, teraz, zdá sa, zničí na oplátku ona nás.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrázok blogu

K rozkladu civilizácie v značnej miere prispievame my sami - aj celospoločenským úpadkom. V posledných rokoch sledujeme jeho výraznú akceleráciu. Zvrátenosť sa prezentuje ako hodnota, peniaze hýbu svetom, dobrovoľne sa vzdávame ťažko nadobudnutej slobody a kladieme ju k nohám novodobých tyranov v podobe konšpirátorov, prívržencov radikalizmu či osobností s výraznými psychopatickými alebo sociopatickými črtami. Títo manipulátori predstavujú novodobých Jánošíkov, ku ktorým sa utiekame v nádeji, že oni za nás všetko urobia a my sa budeme už len "mať dobre". Dávame im moc vnútiť nám svoju vôľu, slepo nasledujeme ich príkazy a dobrovoľne vypíname aj tie zvyšky racionálneho úsudku, čo nám ešte ostali. Putin, Erdogan, Matovič, Fico a mnohí ďalší politici - tí všetci predstavujú príklady mocných narušených tyranov - sociopatov či psychopatov. Ich zbraňou je populizmus, nástrojom komunikácie manipulácia, agresivita a utláčanie práv iných ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výskyt osobnostných čŕt psychopatov či sociopatov pozorujeme aj u mladých ľudí. Učebnicový príklad reprezentuje syn Richarda Sulíka. Ten svojím diabolským vynálezom platformy Youdare udupáva ľudskú dôstojnosť, brutálne prekračuje sociálne hranice a je dôkazom toho, aké obrovské škody môže napáchať nevšímavosť vo výchove. Podľa jeho slov je na neho otec hrdý, keď svojou zvrátenou platformou plánuje konkurovať Tiktoku. Tento cynický mladík bol pripravený urobiť všetko na svete, len aby si ho otec všimol, a neštítil sa ani relativizovať činy ďaleko za hranicou zdravého rozumu, ku ktorým navádza jeho aplikácia. V jednom rozhovore sa dokonca nechal počuť, že za nejakú "uletenú sumu" by zjedol výkaly svojho psa, ak by ho na to niekto vyzval a ľudia by mu za to zaplatili. Dokonca by sa to neostýchal natočiť a zverejniť, čo je predpokladom splnenia výzvy a vyplatenia odmeny za jej splnenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nová sociálna sieť vo svojej najdémonickejšej podobe vznikla na Slovensku. Má ju "na svedomí" syn Richarda Sulíka.
Nová sociálna sieť vo svojej najdémonickejšej podobe vznikla na Slovensku. Má ju "na svedomí" syn Richarda Sulíka. 

Darwinova teória, že prežijú len tí najsilnejší, naberá v súčasnosti nový význam. Novodobí tyrani si za svoje obete vyberajú najzraniteľnejších ľudí - tých, ktorí nepoužívajú kritické myslenie a nechajú sa ľahko zmanipulovať, tých, ktorí sú osamelí, neistí, neukotvení a tápu, naivných teenagerov s nedostatkom životných skúseností a zožierajúcou nevedomou túžbou zaplniť vnútornú prázdnotu za každú cenu. Takto infikujú masy, sfanatizujú davy a slobodne pokračujú v rozklade spoločnosti zvnútra. Každý z nás môže predstavovať ich potenciálnu obeť, a preto by sme sa mali mať stále na pozore a snažiť sa šíriť o nich povedomie aj smerom k našim deťom a príbuzným. V takejto atmosfére, ktorá vládne, totiž majú šancu prežiť len tí, ktorí nezaspia na vavrínoch a nebudú sa báť v čo najväčšej miere používať tú najspoľahlivejšiu navigáciu - kritické myslenie a zdravý úsudok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kristína Jakubičková

Kristína Jakubičková

Bloger 
  • Počet článkov:  173
  •  | 
  • Páči sa:  685x

Mám rada prácu so slovami. Vyberať to najvýstižnejšie je pre mňa také napĺňajúce, ako keď niekto rád skladá puzzle a nachádza zodpovedajúci diel skladačky. Ja si skladám vety a z nich súvetia a text. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPolitikaPsychológiaOsobnostný rozvojVzťahyŽivotné prostredie

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu