reklama

Výstava: Obete komunizmu na Slovensku, Adam Droppa sa stal obeťou kolektivizácie

Viac info, foto a video o jedinečnom audiovizuálnom a interaktívnom múzeu v Košiciach nájdete v príspevku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Text, foto a video: Lórant Kulík

Ak zavítate do Košíc, tak máte jedinečnú možnosť navštíviť múzeum obetí komunizmu. Keď vystúpite z autobusu, na zastávke pomenovanej podľa múzea, tak si môžete pozrieť expozíciu na Moyzesovej 24. Alebo prostredníctvom našich videí a fotogalérie.

 

Video 1:  Peter Hric predstavil Múzeum obetí komunizmu

Video 2: Múzeum

Exponáty sú rozdelené podľa témy do viacerých sekcií

Počas prehliadky múzea nás sprevádzal  Peter Hric. Pri každej sekcii nám poskytol podrobný odborný  výklad. Peter Hric (na videu), privítal čitateľov a v krátkosti vysvetlil rozdelenie exponátov do jednotlivých sekcií. Ochotne nám vysvetlil všetky detaily a zároveň vyčerpávajúco zodpovedal všetky naše otázky.  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Multimediálne múzeum

Po 32 rokoch sa podarilo vybudovať múzeum, ktoré pripomína históriu komunistického režimu. Jedinečná audiovizuálna, interaktívna expozícia je rozdelená do viacerých sekcií. Multimediálne múzeum sa zameriava predovšetkým na obete totalitného režimu a zároveň poskytuje informácie, pre staršie a mladšie generácie z obdobia neslobody. Interaktívna  expozícia predstavuje príbehy nevinných ľudí, ktorých odvliekli do gulagov a pracovných táborov. Mnohí boli prenasledovaní kvôli náboženskému presvedčeniu, kolektivizácii, ilegálnemu prekročeniu hraníc. Prvá časť expozície je rozdelená do jednotlivých sekcií, tak ako to v úvodnom videu uviedol  Peter Hric.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Videopríbeh Adama Droppu

Návštevníci si môžu pomocou audiovizuálnej techniky pozrieť videopríbehy obetí. Mnohí z nich rozprávajú svoj životný  príbeh o tom, ako sa statočne dokázali znášať utrpenie a statočne bojovali za pravdu. V rámci výstavy si môžu návštevníci múzea pomocou interaktívnej techniky pozrieť príbeh Adama Droppu (na snímke), ktorý sa stal obeťou kolektivizácie. Súčasťou interaktívnej prezentácie sú aj slúchadlá. Návštevník si zvolí  farbu monitora a pomocou slúchadiel si môže vypočuť zvukový komentár k jednotlivým videám. 

Interaktívna mapa

Jednou z najzaujímavejších častí expozície je interaktívna mapa obetí komunizmu, ktorá zobrazuje počty prenasledovaných  osôb. Interaktívnym spôsobom poskytuje informácie podľa typu perzekúcií. V mape je možné vyhľadávať podľa miest a obcí. Návštevník môže na interaktívnej mape vyhľadať mená svojich predkov, rodinných príslušníkov, ktorí  boli prenasledovaní počas totality. Na interaktívnej mape je možné vyhľadať odvlečených do gulagov s presným dátumom odchodu a návratu a ďalšie zaujímavé informácie. Poskytuje presnú evidenciu obetí Augusta 1968, ale aj popravených  a usmrtených na štátnych hraniciach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Knižnica samizdatu a literatúry

Knižnica Rudolfa Fibiho je súčasťou expozície a je pomenovaná podľa  matematika, vedca a kňaza tajnej cirkvi. Rudolf Fibi bol redaktorom samizdatov, patrí k osobnostiam Sviečkovej manifestácie. Pamätná tabuľa je umiestnená na fasáde budovy (na snímke).V múzeu sa môžu návštevníci oboznámiť s rôznymi typmi samizdatov a spôsobu ich distribúcie.

 Redaktori a redakcie samizdatov

 Okrem samizdatov a literatúry sa vďaka  výstavným panelom  môže návštevník múzea oboznámiť s redakciami a redaktormi samizdatov. Pútavý popis je viac než zaujímavý vďaka zvučným a známym menám zo 17.novembra 1989. Určite Vás neprekvapí , že k redaktorom samizdatov patril aj JUDr.Ján Čarnogurský,  bývalý predseda vlády Slovenskej republiky. Samizdaty písal aj bývalý predseda Národnej rady František Mikloško. Košičan Marcel Strýko tiež neodmysliteľne patrí k osobnostiam Nežnej revolúcie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Učebne

V priestoroch  múzea sú učebne, ktoré sú vybavené najmodernejšou interaktívnou technikou a slúžia na výučbu žiakov 2.stupňa Základných škôl. Vítaní sú aj stredoškoláci a vysokoškoláci, ale aj milovníci histórie a dejín Slovenska.

Workshopy

Múzeum má plochu dvesto metrov štvorcových. Vďaka šikovným lektorom, ponúka  audiovizuálne múzeum, v dvoch učebniach interaktívne workshopy, podľa vybranej témy.

Peter Hric všetky detaily podrobne vysvetlil

Ak navštívite múzeum obetí komunizmu, tak z prehliadky budete mať určite výborný dojem. Peter Hric spolu s ďalšími pracovníkmi Vám ukáže každý detail múze a všetko Vám podrobne vysvetlí. Vďaka profesionálnemu prístupu a vysokej odbornosti Petra Hrica sa cíti návštevník v interaktívnom múzeu príjemne.

Dôverné informácie na internete nenájdete

Ak prídete do Košíc, tak môžete získať podrobné informácie o vašich rodinných príslušníkoch. Interaktívna mapa ukrýva zaujímavé informácie, ktoré si môžete vyhľadať iba v priestoroch múzea. Dôverné informácie nie sú verejne prístupné na internete. Už iba preto sa oplatí prísť do Košíc a navštíviť múzeum.

Ak nemáte možnosť pricestovať do Košíc, tak výstavu si môžete pozrieť na videách a v našej fotogalérii.

Fotogaléria:

1.
1. 
2.
2. 
3.
3. 
4.
4. 
5.
5. 
6.
6. 
7.
7. 
8.
8. 
9.
9. 
10.
10. 
11.
11. 
11b.
11b. 
11c.
11c. 
12.
12. 
13.
13. 
14.
14. 
15.
15. 
16.
16. 
17.
17. 
18.
18. 
19.
19. 
20.
20. 
21.
21. 
22.
22. 
23.
23. 
24.
24. 
25.
25. 
Lórant Kulík

Lórant Kulík

Bloger 
  • Počet článkov:  270
  •  | 
  • Páči sa:  1 608x

Po úspešnom absolvovaní Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach som začal v roku 1997 spolupracovať s denníkom Korzo. Od roku 1998 do mája 2018 som aktívne prispieval z publicistickými článkami a reportážnymi fotografiami do rubrík História, Hobby a Varenie, ktoré pravidelne uverejňoval denník Korzár a Košický večer. Moje príspevky na tému Varenie vychádzali v roku 2006 aj v denníku Nový Čas.V regionálnych denníkoch som sa v publicistických príspevkoch venoval numizmatike, filatelii a ďalším záľubám, ktoré som ilustroval vlastnými fotografiami. Rubrika Hobby v od júna 2018 už nevychádza. Tento blog je voľným pokračovaním na uvedené témy. Je určený pre každého, kto má rád históriu, umenie a rád varí. Trojročné štúdium Dejín umenia na UTV Technickej univerzity v Košiciach som úspešne ukončil v roku 2020 a v roku 2021 Žurnalistické praktikum na akademickej pôde UTV UNIZA v Žiline. Od roku 2023 som členom Združenia historikov moderného výtvarného umenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu