reklama

Filozofia - živá a aplikovaná

Hrbiac sa pri tebe rozmýšľam nad zmyslom filozofie. Veľmi som si túto vedu zamilovala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Bola streda a my sme na predchádzajúcej hodine náuky o spoločnosti preberali religionistiku. Veľmi zaujímavá časť ľudstva a teda veda ako taká. Odkedy študujeme náboženstvá, takmer sa teším na hodiny. Je to zaujímavé, aké hodnoty vyznávajú rôzni veriaci a za akými účelmi. Napríklad vôbec som netušila význam reinkarnácie. Alebo rozdiel medzi kresťanom a moslimom. A konkrétne kresťan Boha prosí a moslim len vyjadruje takto vieru. Mnoho aspektov a vlastne pôvod náboženstva ma zaujali natoľko, že som sa tešila, keď som vedela, že spoznám niečo nové, kvôli čomu sa ľudská duša vie vysporiadať s problémami, alebo vie sa naučiť veriť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No v túto stredu mala prísť na naše GJAR školská inšpekcia a tá si želala vidieť hodinu filozofie, takže nám pred hodinou dala profka avízo, že sa neskúša a že skočíme z religionistiky na filozofiu. Poviem vám, nebola som dvakrát happy, lebo som už konečne chcela dopísať písomku, ktorú som ešte nemala z krku.

Takže po brinčaní vošla do triedy profka NOSky, riďo a za ním pán a pani v stredných rokoch s pomôckami na zapisovanie priebehu hodiny. Hodina vlastne bežala ako zvyčajne. Takže na úvod pár správ s hojne sofistikovanými komentármi 3.B a potom sa prešlo ku samotnej téme Filozofia. Rozdali sme si texty s charakteristikou (citátmi) filozofie ako vedy. Bola som v siedmom nebi ako už dávno nie. Veď si len predstavte odpovedať na otázku, čo je to filozofia? Viete? Neviete? Tušíte? Dá sa vôbec táto veda zhrnúť do definície? Nedá sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nehodno ju porovnávať s fyzikou, geografiou, biológiou.... . Je to veda vied. Teda pre mňa určite.

Táto na rozdiel od ostatných nepotrebuje odpovede na otázky a problémy. Tá je skôr zdrojom otázok. V nej sú podstatnejšie otázky než odpovede. Veď skúste si odpovedať na otázku: Esencia (podstata) vzniká v existencii, alebo naopak existencia vzniká v esencii? Vážne sa nad tým zamyslite. Čo vám vyšlo? Mne sprvu tá prvá možnosť a napriek odporu niektorých spolužiakov som tomu verila. No ako minúty plynuli, ako plynuli minúty nemčiny (ďalšia hodina po NOSke), začínala som veriť, že najprv musí byť podstata a až skrz ňu sa vytvára existencia. No existenciu nemožno chápať len ako bytie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto je úvod „mojej“ filozofie. Možno pre niekoho nudný, nezmyselný a možno pre niekoho nevyčerpateľná studnica pohľadov na veci v živote. Lebo filozofia nie je iba abstraktný pojem.

Erika Kunecová

Erika Kunecová

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

dievča, ktoré chodí v sobotu do školy a ľúbi Smreka, ale nemalo by to mať súvis... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu