reklama

Nenávidím svoju prácu. Niekedy.

Pracujem so starými ľuďmi už dosť dlho a naučila som sa túto prácu nielen milovať, ale aj nenávidieť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Ken je nevidiaci 80-ročný starký. Žije v penzióne, kde pracujem. Od začiatku mi akosi prirástol k srdcu, asi preto, že mi pripomína môjho starkého. Jeho manželka žila už dva roky v opatrovateľskom ústave, pretože sa jej ujala ťažká demencia. Minulú noc Kenovi volali s ústavu, aby sa dostavil čo najrýchlejšie k svojej manželke. Umiera. Bola to práve moja nočná, keď mi Ken zazvonil na služobný telefón. Zišla som k nemu dolu do bytu a pýtam sa nervózne, čo sa deje. "Maria je v kritickom stave, musím ísť za ňou, pravdepodobne sú to jej posledné minúty," zajakavo vysvetľuje a celý sa trasie. Vtom zvoní pri dverách jeho vnučka, berie ho za ruku, ja mu podávam slepeckú paličku do ruky, zhasínam svetlo v kuchyni, zamykám dvere bytu. Vnučka ho nástojčivo ťahá za rameno, Ken naráža do zárubní dverí. Inokedy by nadával, teraz je však úplne mimo. Ja som tam stála na chodbe a prizerala sa, ako ho tisnú do auta, rýchlo, roztržite. "Daj vedieť, kedy prídeš spať," stihnem ešte zakričať na Kena do tmy. O tri hodiny neskôr mi volá opäť. Maria ich navždy opustila pár minút predtým, ako tam došli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Držím ho silno za ruku, aj napriek tomu, že moja služba už dávno skončila a snažím sa ho upokojiť. Včera som mu tvrdila, že všetko bude v poriadku a jeho žena bude opäť v pohode. Ako ho tak stískam, uvedomujem si, ako nenávidím túto prácu. Plnú smútku, staroby, chorôb, sklamania a opustenosti. Ľudia umierajú ako keby to bolo okey. Nenávidím, keď dávam týmto starkým nádej, že všetko bude ok, a pritom som si takmer istá, že nebude.

Aké sebecké odo mňa myslieť na svoju depku vo chvíli, keď manželka navždy opustí svojho manžela. Líham si do postele s pocitom viny a sľubujem, že sa polepším... Nenávisť voči smrti však nezmením. Sorry!

Katarína Lábiková

Katarína Lábiková

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

https://wr07.webnode.sk Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu