reklama

Volkswagen mieri s e-autami do Kanady

Volkswagen najnovšou investíciou do nového závodu v Kanade opäť potvrdil svoju na stratégiu prechodu na elektromobilitu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Volkswagen si chce zabezpečiť stabilnejšiu pozíciu na severoamerickom trhu, preto v Kanade postaví svoj prvý závod zameraný na výrobu batériových článkov mimo starého kontinentu. Hlavnou motivá-ciou pre výber práve tejto krajiny bola možnosť získať dotácie od Kanady a zároveň od Spojených štátov, čím Volkswagen získa výhodu na trhu s elektrickými vozidlami. Závod sa bude nachádzať v meste St. Thomas, ktoré je strategicky umiestnené na druhej strane rieky Detroit.

Do Kanady ťahajú Volkswagen dotácie a suroviny

Kanada zaviedla niekoľkomiliardový fond na podporu zelených technológií a ich cieľom bolo práve prilákanie nových spoločností zameraných na výrobu elektrických vozidiel, keďže zažívajú revolúciu. Okrem Volkswagenu si vybrali Kanadu ako miesto ďalšej expanzie spoločnosti Stellantis NV a LG Energy Solutions. Americký zákon o klíme totiž zaväzuje, aby sa 50 percent komponentov pre batérie vyrábalo na území Severnej Ameriky a vozidlá tak môžu mať nárok na daňové úľavy do výšky až 7500 USD. Okrem toho je v Kanade množstvo ložísk surovín potrebných pre výrobu batérií, akými sú lítium, nikel alebo kobalt. Pre získanie dotácie budú musieť byť batérie vyrábané s minimálnym po-dielom kritických nerastných surovín vyťažených alebo spracovaných v Spojených štátoch alebo v krajine s americkou dohodou o voľnom obchode alebo z materiálov recyklovaných v Severnej Amerike.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľké plány do budúcnosti

Podrobnosti o investícii a veľkosti závodu zatiaľ neboli zverejnené, plánom Volkswagenu je dostať kapacitu závodu na hranicu 20 gigawatthodín. Výstavba závodu je súčasťou dlhodobejšej stratégie vytvoriť regionálne dodávateľské reťazce v Európe, Severnej Amerike a Čine s cieľom minimalizovať náklady. Spoločnosť chce investovať 180 miliárd EUR na podporu elektrifikácie, z toho 15 miliárd na batérie a suroviny. Taktiež plánuje zvýšiť svoj podiel na trhu s elektrickými vozidlami a v roku 2025 chce ponúknuť cenovo dostupný elektromobil za 25-tisíc EUR. Generálny riaditeľ Arno Antlitz uvie-dol, že dovtedy by mohol Volkswagen dosiahnuť 20 percent predaja v oblasti elektromobility a už teraz do nej investuje dve tretiny rozpočtu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj hodnoty akcií

Akcie spoločnosti sa za posledných päť rokov držali na relatívne stabilnej úrovni. Pri pohľade na vývoj hodnoty za posledný rok však môžeme vidieť pokles o 15 percent. Počas stredajšieho obchodného dňa sa cena pohybovala na 128 USD za akciu. Nastúpenie na vlnu masívneho rozmachu energetic-kých vozidiel, dotácie zo strany USA a Kanady a celosvetové rozširovanie závodov by mohli hodnotu v budúcnosti výrazne podporiť.

Výkonnosť akcií spoločnosti Volkswagen za posledných päť rokov
Výkonnosť akcií spoločnosti Volkswagen za posledných päť rokov  (zdroj: Zdroj: Google; Analýza: Olívia Lacenová - Wonderinterest Trading)

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Bloger 
  • Počet článkov:  161
  •  | 
  • Páči sa:  50x

Vo svete finančných trhov som začínala na oddelení sales. Fascinoval ma najmä svet akcií a komodít, ktorým som sa chcela venovať podrobnejšie. Rok a pol som strávila aj písaním odborných článkov na túto tématiku v redakcii Hospodárskych novín. Následne som sa začala zaoberať analytickou činnosťou a pracovala som pre spoločnosti xPartners a TopForex so zameraním na trh s komoditami a vývoj drahých kovov. Dnes sa na pozícii hlavnej analytičky Wonderinterest Trading naďalej venujem vývoju na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu