reklama

Najstarší slovenský greenwashing

Myslím, že jeden z najstarších slovenských greenwashingov je tvrdenie, že na Slovensku nepotrebujeme nové kapacity na energetické zhodnocovanie odpadov. Túto mantru bezodpadových influencerov počúvam už 20 rokov.

Najstarší slovenský greenwashing
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Čísla sa však nedajú vymyť, tie hovoria veľmi jednoznačne ako sme sa na Slovensku za posledných 20 rokov „zlepšili“ v nakladaní s komunálnym odpadom.

Obrázok blogu

Nijako. Dvadsať rokov, rok čo rok, sme na skládkach zlikvidovali viac ako milión ton komunálneho odpadu, spolu: 25 miliónov ton odpadu, (Eurostat, 2021)! Toto množstvo odpadu bude po generácie ohrozovať zdravie ľudí a životné prostredie.

  • Na Slovensku nové kapacity na energetické zhodnocovanie odpadov nepotrebujeme, my sme radšej len za posledných 20 rokov vystavili našu planétu 20 miliónom ton skleníkových plynov zo skládok, (SHMU, 2021) aby sme si teraz mohli naháňať lajky na FB pri zachraňovaní klímy.  

  • Na Slovensku nové kapacity na energetické zhodnocovanie odpadov nepotrebujeme lebo miera recyklácie sa neustále zvyšuje a Slovensko bude vzorom v triedení odpadov pre ostatné krajiny Európy.

Obrázok blogu

Miera triedenia sa na Slovensku skutočne zvyšuje a v minulom roku sme dosiahli úžasných 43 %. Je to však len vďaka raketovému vzostupu množstva vytriedených kovov. Ich podiel v celkovom triedenom zbere je takmer 55 %. Ak by podiel kovov v triedenom zbere bol na úrovni krajín, pre ktoré máme byť vzorom, naša reálna miera triedenia by bola sotva 30 %. Vysvetlenie prečo sú naše štatistiky triedeného zberu naboostované kovovým šrotom by bolo na samostatný blog. Navyše to už veľmi trefne popísal Tomáš Schabjuk  vo svojom článku: https://www.odpadovyhospodar.sk/ake-to-odrby-sa-robia-v-kovoch/.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • Na Slovensku nové kapacity na energetické zhodnocovanie odpadov nepotrebujeme lebo sa pretransformujeme na zero waste spoločnosť a nerecyklovateľný odpad už nebude vznikať!

Obrázok blogu

(ŠÚSR, IEP, TUKE, POH SR)

Hrozím sa predstavy, že najstarší slovenský greenwashing nám bude vymývať hlavy ešte ďalšie roky a Slovensko bude stále závislé na skládkach. Napriek proklamáciám o boji proti skládkovaniu odpadov, za posledné dva roky bolo schválené rozšírenie kapacít na 11 skládkach v celkovom množstve takmer 2 milióny ton odpadov. Na Slovensku nové kapacity na energetické zhodnocovanie odpadov nepotrebujeme...

Ladislav Halász

Ladislav Halász

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  43x

Profesionálne sa venujem téme životného prostredia viac ako dvadsať rokov. Ako environmentálny manažér som pôsobil takmer 16 rokov v automotiv sektore v spoločnostiach PSA v Trnave a JLR v Nitre. V súčasnosti som regionálnym riaditeľom v spoločnosti ewia a.s., ktorá prináša na Slovensko moderné technológie na nakladanie s odpadom. Prioritne sa venujem technológiám energetického zhodnocovania odpadov. Našim cieľom je v súlade s princípmi obehového hospodárstva minimalizovať skládkovanie odpadov a využiť energetický potenciál skrytý v nerecyklovateľnom odpade v zariadeniach na energetické využite odpadov (ZEVO). Slovensko je krajina závislá na skládkovaní, výstavba nových ZEVO ako súčasť budovania modernej infraštruktúry odpadového hospodárstva je cestou ako nás tejto závislosti zbaviť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu