reklama

Na Ondrejskom jarmoku

Dnes sú jarmoky skôr o zábave a o jedle. A práve za jedlom som sa vybral na 532. Ondrejský jarmok v Brezne.

Na Ondrejskom jarmoku
Ťapky (Zdroj: Mgr. Juraj Laubert)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vedeli ste, že slovo jarmok má pôvod v nemeckom jahrmarkt? Znamená to ročný trh a v minulosti ich bolo oveľa viac. V niektorých mestách aj tri do roka. V dnešnej dobe obchodných reťazcov a ešopov kúpite v podstate čokoľvek a kedykoľvek, ale kedysi sa niektoré veci dali kúpiť len na jarmoku.

Na Ondrejskom jarmoku
Na Ondrejskom jarmoku (zdroj: Mgr. Juraj Laubert)

Dnes sú jarmoky skôr o zábave a o jedle. A práve za jedlom som sa vybral na 532. Ondrejský jarmok v Brezne. 532 je úctyhodné číslo, je to jeden z najstarších jarmokov na Slovensku. Nie je taký slávny ako Radvanský jarmok v neďalekej Banskej Bystrici, ten je dokonca zapísaný v UNESCO a do najstaršieho Bardejovského mu chýba vyše 100 dielov, no rozhodne je to jarmok tradičný z kategórie tých naj naozajstných. Svedčia o tom aj vyše dve stovky predávajúcich zo štyroch krajín a bohatá účasť návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale naspäť k cieľu mojej cesty. S dosť malou dušičkou som sa vybral hľadať jednu konkrétnu miestnu kulinársku špecialitu. Jedlo má prostý slovenský názov. Volá sa ťapky. Ťapky sú rovnako ako jarmok tradičné horehronské jedlo z tradičných surovín a v niektorých domácnostiach sa ťapky varia aj teraz. Postup prípravy je jednoduchý. Zemiaky nakrájame na  menšie kúsky a dáme variť do väčšieho hrnca a väčšieho množstva osolenej vody. Popritom si z múky, štipky soli a vody vymiesime cesto, ktoré na tenko rozvaľkáme na doske a nakrájame na väčšie fliačky. Keď sú zemiaky už  uvarené, vložíme k ním cestovinu, aby sa uvarila.
Zároveň si na panvičke opražíme nakrájanú slaninu.
Keď sú fliačky uvarené, scedíme ich, aj so zemiakmi a primiešame do nich škvarky, bryndzu a smotanu. Všetko dobre rozmiešame a podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jarmočné prasa
Jarmočné prasa (zdroj: Mgr. Juraj Laubert)

A ako dopadlo moje hľadanie tradičného horehronského jedla na najstaršom horehronskom jarmoku? No, nie slávne. Objavil som kopy mäsa. Údeného, pečeného, duseného, vyprážaného, grilovaného. Klobásky, jaterničky, rezne, prasiatka. Dokonca špagety a poľský bigos. Ťapky ale nie, ba ani halušky. Jediné tradičné bezmäsité jedlo boli, mimochodom veľmi chutné perníky. Zdá sa, že sme národ mäsožravcov, ale k novembrovému jarmoku to asi patrí.

Tak si ťapky budem musieť uvariť opäť doma. Ak by ste chceli vyskúšať aj vy a dozvedieť sa prečo sa jedlo volá ťapky, tu je podrobný recept: https://zabudnute.blogspot.com/2019/12/tapky-horehronska-verzia.html

Juraj Laubert

Juraj Laubert

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  26x

Som učiteľ biológie. Mám pomerne rôznorodé záujmy. Zaujíma ma najmä príroda, história, tradície a život v regióne Horehronie. Rád tvorím a píšem, napríklad texty pre študentov, ale aj recepty, či básne. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu