reklama

Mal by sa chlap podieľať na platení antikoncepcie?

Túto otázku som si nedávno všimla na jednom fóre. Diskusia k nej bola pestrá a názory ľudí sa dosť rozchádzali. Na jednej strane boli tí, ktorí to považovali za úplne normálnu vec a na druhej strane boli zarytí odporcovia, ktorí si spoločné platenie nedokázali ani predstaviť. Nebolo by ale predsa len lepšie podieľať sa na tejto veci spoločne, keď sa týka oboch? Alebo je užívanie antikoncepcie vec, ktorá sa týka čisto iba ženy?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (385)
Obrázok blogu

Včera, popri kráčaní do pizzerie, nám padla táto otázka do konverzácie s kamarátom. Nerozmýšľal dlho a jeho odpoveď bola jednoznačná – Áno. Odôvodnil to tým, že ochrana pred otehotnením je aj záležitosťou muža a berie ako samozrejmosť, že antikoncepcia sa bude platiť napoly. S takýmto názorom som sa stretla aj u viacerých žien, ktoré považovali za nespravodlivé, že chémiu do seba musia dávať ony a muž im s tým nijak nepomôže, ani po finančnej stránke. Jedna dokonca bez servítky povedala ,,Nebudem platiť chlapovi za to, že sa do mňa môže slobodne vystriekať.“. Bola aj reakcia, kde žena povedala, že chlap jej musí mesačne prispievať na antikoncepciu celou sumou, inak bude platiť celý potrat. Ďalej sa striedali názory, že pokiaľ muž a žena tvoria dlhotrvajúci pár a na užívaní sa spoločne dohodli, mali by sa spoločne podieľať aj na jej financovaní. Našli sa aj muži a ženy , ktorí zastávali prispievanie partnera a tvrdili, že to tak aj praktizujú a bez problémov to funguje. To boli zástancovia spoločného platenia, boli tu ale aj takí, ktorí mali na vec opačný názor. Niektorí muži uviedli, že si nevedia predstaviť, aby prispievali priateľke na antikoncepciu, že je to čisto ženská záležitosť. Ďalší povedali, že tehotná môže byť iba žena, tak keď si chce užívať bezpečne, nech sa o to aj stará. Na druhú stranu ale sex nie je záležitosť iba ženy. Jeden chlap uviedol, že keby si priateľka od neho vypýta nejaké peniaze na antikoncepciu, pomyslel by si o nej, že je chudera a vlastne by si to myslel o každej inej, ktorá by žiadala niečo podobné. Vraj dostatočne hrdá žena nebude o niečo také prosiť a keby áno, tak byť na jej mieste, od hanby by sa prepadli. Aby to ale nevyzeralo, že nesúhlas mali iba muži, našli sa aj ženy, ktoré boli za to, aby si všetky náklady spojené s ochranou platili samé. Jedny preto, že si peniaze hanbia pýtať, druhé preto, lebo to považujú čisto za ich vec. Ďalšie reakcie boli konštruktívne na základe toho, či pracuje chlap a žena je študentka alebo naopak, alebo či žijú v spoločnej domácnosti, či majú spoločný bankový účet atď. Je to diskutabilné téma, ktorá myslím, že stojí za zamyslenie a predsa len treba brať do úvahy, že cena antikoncepcie nie je malá a možno nie je správne nechávať to všetko na ženách. Ale ako vieme, módnym trendom dnešnej doby je starať sa sám o seba.

Lenka Siváková

Lenka Siváková

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Saxofónový nadšenec, amatérsky fotograf, genetická slepá ulička. Zoznam autorových rubrík:  VzťahológiaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu