reklama

Quo vadis CE ZA AR?

Pred dvoma týždňami boli udelené ceny SKA za architektúru CE ZA AR 2021. Za normálnych okolností, by som ju, ako jeden z účastníkov, verejne nekomentoval, ale rozhodol som sa tak urobiť z dvoch dôvodov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Prvým je fakt, že naša tohtoročná nominácia, a najmä jej následné nepremenenie na ocenenie v kategórii exteriér, spustilo značnú vlnu reakcií, podnetov a diskusií v mojom okolí. Pričom, tieto diskusie prebiehajú len v kuloároch a myslím si, že by bolo prínosnejšie, keby sa o súťaži diskutovalo aj verejne. Druhým dôvodom je, že náš ateliér má rozostavaných viacero projektov, ktoré určite plánujeme aj v nasledujúcich rokoch do súťaže prihlásiť, nestranní a nezúčastnení tak nebudeme ešte dlhé roky. Preto som sa rozhodol svoj názor vyjadriť verejne a už ho viac neodkladať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnotová kontinuita

Súťaž CE ZA AR realizovala tento rok svoj 20. ročník a najmä vďaka profesionálnemu prístupu Slovenskej komory architektov, získala obľubu medzi architektmi, spoločenskú prestíž i mediálnu pozornosť. Čo sa jej však nepodarilo získať, je hodnotová kontinuita. Ak by si nestranný divák mal na základe ocenených diel urobiť obraz, čo je kvalitná architektúra, bol by asi zmätený. Niekedy sa stane, že víťazné projekty sú v ostrom kontraste s vnímaním, či už laickej alebo odbornej verejnosti. Chápem však, že nie je jednoduché udržať hodnotovú kontinuitu a zároveň mať nezávislú odbornú porotu.

Stále častejšie sa stretávame s oceňovaním diel, u ktorých viac ako architektonické kvality, porota oceňuje niečo ako „politický postoj“.  Ekologický aspekt, občiansky aktivizmus, budovanie verejného priestoru, podpora okrajových tém, podpora mladých autoriek/autorov sú určite atribúty hodné pozornosti, ale architektúra je komplexná disciplína, a to by malo byť zohľadnené aj pri jej oceňovaní.  Ak chce porota vyzdvihnúť niektoré dielo, lebo mimoriadne rozvíja niektorý z týchto spoločenských aspektov, tak by bolo na zváženie zaviesť špeciálnu kategóriu - napríklad cenu za ekológiu alebo občiansky prínos k rozvoju architektúry. Prípadne využiť kategóriu „fenomén architektúry“, ktorá má uvedené takéto témy aj priamo vo svojom štatúte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie je čas prehodnotiť model súťaže?

Zaujímavé je porovnať CE ZA AR-a s Českou cenou za architektúru, ktorá má inú štruktúru a podstatne kratšiu tradíciu (6 rokov).  Diela sa nedelia na jednotlivé typy stavieb, má jednu hlavnú kategóriu, v ktorej je nominovaných cca 30 diel rôznej typológie (od interiéru až po priemyselné stavby). Z tejto nominácie je vybraných približne 6 - 8 finalistov. Jednotlivé nominácie bývajú pestré, a to nielen typologicky, ale aj prístupom autorov a samotné finále je presvedčivé a vyvážené. Víťaz je iba jeden a je to vždy komplexné a bez diskusií kvalitné dielo. Nikdy sa nestane, to čo v CEZAAROV-i, že vyhrá niečo rozpačité či diskutabilné. Okrem hlavnej ceny sa udeľuje aj niekoľko cien od rôznych partnerov za rôzne „kvality“, ktoré súvisia s predmetom činnosti partnerov. Napríklad firma Velux udeľuje ocenenie za prácu s denným svetlom. Nechýba ani kategória „Výjimečný počin“, ktorá je niečo medzi našim Fenoménom architektúry a Patrónom architektúry. V nej bývajú oceňované aj diela typu rozhlasová relácia (Bouraní od Adama Gebriana) alebo starostovia legendárneho mesta Lytomyšl, za ich dlhodobý pozitívny prístup k architektúre. Takýto prístup pripomína našu Cenu Dušana Jurkoviča, ale s väčším počtom diel. V porovnaní s CE ZA AR-om je tak na mieste otázka, či typologické kategórie nie sú už prežitok. Ako keby sme mali priveľa kategórii a primálo naozaj kvalitných diel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opomenutí experimentátori

Osobne mi chýba viac porozumenia pre experimentálne diela a diela hľadajúce nový prístup, posúvajúce architektonické myslenie. Takých diel na slovenskej scéne nebýva veľa a nominované, alebo oceňované bývajú iba sporadicky. 

Ako komunikovať s verejnosťou?

K CE ZA AR-ovi neodmysliteľne patrí aj komunikácia s laickou verejnosťou a priamy prenos z odovzdávania ocenení na RTVS. Toto považujem za mimoriadne dôležitý moment. Tu CE ZA AR supluje absolútnu absenciu vzdelávania v oblasti architektúry v našom všeobecnom školstve a treba povedať, že to robí pomerne dobre. Respektíve robil to pomerne dobre. Posledné roky bolo udelených niekoľko cien, ktoré vyvolali skôr rozpaky (a nielen u laickej verejnosti), pričom, chýbalo zrozumiteľnejšie komunikovanie ich kvalít. Chápem, že je náročné komunikovať s odbornou a aj laickou verejnosťou naraz. Nájsť jazyk a formu, aby bola zrozumiteľná bežnému divákovi a zároveň si udržala istú odbornú úroveň.  Ale neschopnosť vysvetliť kvalitu, hlavne kontroverzných diel, verejnosti, znižuje prestíž a imidž celej súťaže.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Architektúra nie je skok do diaľky

Na druhej strane, kvalita architektúry je nemerateľná disciplína. Autori k tvorbe pristupujú s rôznymi motiváciami, v rôznych podmienkach a s rôznymi prioritami. Výsledné diela môžeme porovnávať medzi sebou, hodnotiť ich primeranosť, ale len málokedy vieme, jednoznačne a neomylne povedať, ktoré dielo je lepšie a ktoré horšie. Mohlo by sa preto zdať, že takýto typ súťaže, kde sa porovnávajú rôzne, už hotové diela, nemá zmysel. Napriek tomu, tu takéto súťaže existujú. Ja osobne ich zmysel nevidím v tom, že sa určí konkrétny víťaz, ale skôr v tom, že súťaž generuje diskusiu, motivuje architektov, dáva im spätnú väzbu a v neposlednom rade popularizuje architektúru ako takú.  

Diskutujme

K veciam verejným sa vyjadrujeme pomerne často a dokonca to považujem za povinnosť architekta. Súťaž CE ZA AR si vážim, každý rok sa teším, keď môžeme prihlásiť nejakú stavbu. V ateliéri máme radosť keď sa ju podarí premeniť na nomináciu, sme hrdí, keď sa stane laureátom a možno o to viac sklamaní, keď naše dielo zostane bez povšimnutia. Skrátka súťaž patrí k slovenskej architektonickej scéne, a preto nám záleží na jej ďalšom vývoji. Aj preto vznikol tento text, ako podnet k diskusii o budúcnosti súťaže a s ňou aj vnímania architektúry na Slovensku.


Igor Lichý

Igor Lichý

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Venujem sa architektúre, developmentu a stavebníctvu. Mám rád keď je architektúra pravdivá a odzrkadľuje skutočný život. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu