reklama

S láskou Tvoja Žofia

Nie všetky lásky sú spojené s požehnaním okolia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

A o požehnanie pre tú svoju museli bojovať aj arcivojvoda František Ferdinand d´ Este, následník trónu v Rakúsko - Uhorsku a Žofia Chotková, česká šlachtičná.

Dvadaťročná Žofia odišla od tepla rodinného krbu a od svojich súrodencov z Dráždan slúžiť ako dvorná dáma arcivojvodkyne Izabely. Byť dvornou dámou sa považovalo za konečnú stanicu pre nevydaté dámy. Ale múdra, rozhľadená a krásna Žofia bola ich opakom.

A ako to býva, láska vás nečakane zasiahne kdekoľvek a tak aj Grassalkovičov palác v Bratislave sa stal dejiskom zakáznej lásky. Za jeho múrmi sa odhrával príbeh, ktorý by nevymyslela ani samotná Rosamunde Pilcherová.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kde sa presne zoznámili nevedno dodnes, ale prvé listy si vymenili už v roku 1894. Svoj vzťah však tajili skutočne dlho, dlhých šesť rokov sa im podarilo tajiť ich zaľúbenie jeden v druhom. Avšak, keď si František Ferdinad zabudol medailón na tenisovom kurte a našli tam fotku Žofie bolo po celom utajení. Žofia okamžite musela opustiť Grassalkovičov palác.

Obrázok blogu

Informácia sa veľmi rýchlo dostala až na cisársky dvor. A František Jozef I. s jeho spiatočníckym myslením túto inovatívnu lásku neschvaľoval ani náhodou. Bol tradicionalista, ktorý mal síce po svojom boku krásnu, ale nešťastnú Sissi a ich vzťah s Františkom Ferdinandom bol skôr diplomatický. Žofia si predsa nemohla zobrať budúceho následníka trónu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A on skutočne bojoval na všetkých frontoch a poprosil vplyvných mužov, aby sa prihovorilo u jeho strýka. Bol proti nemu celý cisársky dvor. Nakoniec cisár povolil, ale za podmienky, že Žofia sa nikdy nestane cisárovnou a ich spoloční potomkovia nebudú mať nárok na trón.

Obrázok blogu

„Žofi, Žofi, Ty moje všechno! Můj poslední dopis před naším definitivním spojením!... Byl to ten nejtěžší den v mém životě! Ale z lásky k Tobě jde všechno!.... Věčně, věčně Tvůj šťastný, oddaný, Tebe na rukou nosící Franzi.“

Zámok Konopište
Zámok Konopište  

V ústrety spoločnému šťastiu sa vydali 1. júla 1900 na Zámku v Zákupoch na severe Čiech. Ich útočiskom sa stal lovecký zámok Konopište. Žofia bola povýšená do stavu jej kniežacia milosť, neskôr jej cisár udelil hodnosť vojvodkyňa z Hohenbergu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Napriek myšlienkam a činom svojich neprajníkov sa stali rodičmi troch detí. Najstaršej Sofie Marie a synov Maxilimána Karola a Ernesta Alfonza. Láska prekvitala, avšak stali sa obeťami intríg či ohovárania. Aj obyčajná návšteva divadla sa pre nich stala utrpením, keďže nemohli sedieť vedľa seba a vždy ich musela sprevádzať tretia osoba.

Obrázok blogu

Avšak ich deti mali pokojné detstvo a starostlivého a pozorného otca. Žofia bola Františkovi oporou a dodávala mu silu a lásku. A krotila jeho tvrdohlavú povahu.

Zámocký park
Zámocký park 

Zámocký park II
Zámocký park II 

Až kým neprišlo k ich prvému verejnému vystúpeniu a tým bola reprezentatívna návšteva Srbska. 28.júna 1914 sa zúčastnili vojenského cvičenia, absolvovali návštevu nemocnice, odtiaľ ich cesta viedla na miestnu radnicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cestu lemovali „fanúšikovia“ páru a práve tam Gavrilo Princip hodil bombu na Ferdinandovo auto, ktoré prechádzalo okolo. Napriek incidentu však auto pokračovalo v ceste,  čo sa ukázalo ako nesprávne rozhodnutie. Gavrilo Princip dokonal svoje "dielo" revolverom, prvá guľka sa odrazila a zasiahla Žofiu a druhá zasiahla Františka do krku.

Obrázok blogu

Svoju manželku prežil o 14 minút.

Rýchlym pohrebom vo Viedni sa ukončil príbeh šťastnej lásky, tak neobvyklej u Habsburgovcov. Žofia mala na svojej truhle uložený vejár a rukavice, čo vyjadrovalo znak rovnocennej dámy.

Vždy na moje narodeniny, 28.júna si spomeniem si na tento príbeh. 28. jún bol dňom kedy cisár František Jozef I. udelil požehnanie zväzku „zakázanej“ lásky a je zároveň dňom aj ich smrti. A atentár spáchaný rukou Gavrila Principa sa považuje za následný " spúštač " I. svetovej vojny.

Napriek tomu ich neobvyklá láska prežila do dnes...

Obrázok blogu

 

Linda Ágoštonová

Linda Ágoštonová

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  233x

Srdcom v Novohrade, dušou na Gemeri. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu