reklama

Sloboda a realita

Rozmýšľal som, aké sú prekážky slobodného života človeka v súčasnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zjednodušene som si stanovil slobodu ako život, ktorý mám plne vo svojich rukách, to znamená kedykoľvek s ním môžem nakladať tak, ako si to moje potreby a potreby mojej rodiny vyžadujú. Je to zjednodušený predpoklad, lebo slobodu chápem trošku širšie.

Neviem čo je absolútna sloboda. Ale hľadám tie správne slová, hľadám tie správne postoje k životu, ktoré ma dovedú k väčšej slobode. Skúmam reálny život.

Je bezdomovec slobodný? Je ako vták. Môže ísť kam chce, robiť (alebo nerobiť) čo chce. Nemá žiaden majetok, ktorý by ho pripútaval k nejakému miestu. Nemá žiadnu prácu, ktorá by mu brala jeho čas. Môže tráviť svoj čas úplne slobodne. Je však slobodný?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sme slobodní my? Máme prácu. Zarobíme si peniaze. Ale času nám veľmi nezostáva. Ideálne, ak máme prácu, ktorá je našou slobodou, našim životom. Slobodné povolania. Umelecké povolania. Práca, ktorá nás baví.

Ak takú prácu nemám, existuje spôsob, ako si uchrániť svoju slobodu. Ak svoj život vkladám do materiálnych vecí, kupujem najnovšie elektronické hračky (televízory, notebooky, tablety, GPS, ...), ak si vytváram pravidelné mesačné platby (paušály na telefón, poistky seba, detí, manželky, dôchodkové poistenie, predplácanie UPC alebo Magio...), ak neustále obmieňam svoj šatník, tak sa postupne stanem otrokom, ktorý už musí pracovať veľmi dlho. Už musím zarobiť každý mesiac pomerne veľký obnos. Ak si ešte k tomu pripočítam ešte nejakú hypotéku na dom alebo byt, poistenie k dôchodku, tak perspektíva môjho života je dosť ťažká. Každé zadlžovanie sa, mi berie kus slobody. Ak niečo splácam, tak už musím a nie môžem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Róbert Kyosaki nazval tento stav „potkaními pretekmi“. Mám pred sebou nejakú novinku (napr. nový telefón). Kúpim si ho s dvojročnou viazanosťou. Po dvoch rokoch ho vymením za nový a tak to pokračuje. Pokračuje to novým autom, novým všeličím.  Naháňam sa ako potkan za korisťou. Keď sa prebudím, mám 50 rokov. Zisťujem, že som takmer nežil, len pracoval na nejaké, mnohokrát hlúposti. Potkanie preteky.

Kde je pravda? Nemám patent na rozum. Neviem, sám stále hľadám. To, čo som napísal totiž vôbec nemusí byť pravdou, lebo sloboda je stav mysle. Nič viac. Môžem sa cítiť slobodne ako bezdomovec a môžem sa cítiť slobodne aj ako pracovník montážnej linke. Ale, vždy existuje nejaké protivné ale. Život je krásny a jeho krásy si nevychutnám ako bezdomovec. Iba jeho časť. Taktiež si krásy života nevychutnám ako biorobot v montážnom závode, kde som lacnejším riešením ako nejaký skutočný robot.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zatiaľ mi to vychádza tak, že život v určitej skromnosti, nepachtenie sa za mechanickými hračkami, za výstrednými novinkami, za najnovšími vynálezmi, mi prinesie určitú finančnú stabilitu. Prinesie mi viac voľnejšieho času. Môže mi priniesť pokojnejší život s množstvom iných krás. Vôbec to neznamená, že prestanem úplne pracovať. Ak chcem žiť v realite a nie iba v oblakoch, tak pracovať CHCEM. Ale robiť to čo ma baví. Hľadať to, čo ma napĺňa, čo vlastne nie je prácou ale koníčkom. Poskytovať to čo je najlepšie vo mne pre ostatných. To čo nemusím robiť stále dokola, ale po pár rokoch vyskúšať niečo iné a potom zasa niečo iné. Zažiť vnútornú slobodu, aby som mal viac času na osobný pokrok. Na spoznávanie nových ľudí, prírody, nových krajín, spoznávanie sveta okolo a tiež samého seba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Otázka na záver. Cítite sa slobodní?

August 2013

Emil Lobotka

Emil Lobotka

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  174x

Zapisujem si myšlienky v nádeji, že pochopím odkiaľ prichádzajú a kam ma vedú. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu