reklama

Zdravotníci majú svojho Lacha. Učitelia si ešte musia počkať

Katolícki učitelia sú zamestnanci nie len so svojimi povinnosťami, ale aj so svojimi právami. Chcú dôstojne žiť a pracovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Môžu katolícki učitelia štrajkovať? Túto otázku si položila učiteľka Anna Víglašová z Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku. V stredu 27. januára 2016 sa dočkala odpovede od Subkomisie KBS pre katolícke školy: „Členovia subkomisie spolu s jej predsedom, košickým arcibiskupom metropolitom Mons. Bernardom Boberom, sa na rokovaní zhodli, že aj keď rešpektujú právo na štrajk a požiadavky štrajkujúcich učiteľov pokladajú za relevantné, za daných okolností sa prikláňajú k postoju, ktorý bol prezentovaný v nedávnom vyhlásení Združenia katolíckych škôl Slovenska, teda katolíckym školám účasť na štrajku neodporúčajú.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravotníci majú svojho biskupa. Gréckokatolík Milan Lach sa nebál, podporil zdravotné sestry a premiérovi Róbertovi Ficovi napísal otvorený list. Učitelia si na svojho Lacha, zdá sa, ešte budú musieť počkať.

Predseda združenia Ján Horecký v rozhovore pre Postoj.sk povedal, že učitelia by pred parlamentnými voľbami jednoducho štrajkovať nemali. Vo vyhlásení združenia sa otvorene píše, že ide o akt sociálneho násilia, ktorý oni v tejto podobe a načasovaní jednoducho nepodporujú.

Vnímam to ako príliš príkre hodnotenie, pretože je štrajk je nástrojom zamestnancov na ochranu svojich ekonomických a sociálnych záujmov v spojení s riešením ekonomických otázok a otázok sociálnej politiky. Bez ohľadu na to, či s tým niekto súhlasí alebo nie. Na Slovensku nie sú štrajky časté, Slováci nie sú národ, ktorý by rád vychádzal do ulíc. Mnoho kríz a bolestí sme pretrpeli v tichu svojich domovov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz na seba upozorňujú učitelia. Prerušili to útrpné mlčanie. Ani sa im netreba čudovať. Školstvo nefunguje riadne, ako má. Často sa menia ministri, každý prichádza s vlastnou „reformou“, ktorá mnohokrát len ďalej školské prostredie deformuje. Spýtajte sa učiteľov, ako sa vo svojej škole cítia, aké tam vládnu vzťahy, akí sú žiaci, aké možnosti rozvoja má ich škola, ... Aj v médiách sa začalo viac písať o šikanovaní, mobingu či výpalníctve – metód, ktoré si skôr spojíme s mafiou a nie so školstvom.

Katolíckym učiteľom by som rada pripomenula konanie odchádzajúcej garnitúry (2012-2016), ktorá chcela potopiť cirkevné školy a zo žiakov cirkevných škôl urobiť oproti tým štátnym ľudí druhej kategórie. Volá sa to diskriminačné financovanie neštátnych – cirkevných – škôl. Na záver svojho volebného obdobia táto vláda dostáva vizitku. Od učiteľov, alebo aspoň ich časti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Načasovanie nemohlo byť vhodnejšie. Kedy je lepší priestor na bojovanie a lobovanie, ak nie pred voľbami? Ako vieme, čas by nebol „vhodný“ ani po voľbách („lebo je ešte skoro“), ani inokedy („sú aj iné priority“).

Školstvo je nesmierne citlivá téma. V priemere si každý nás v školských laviciach odsedí až trinásť, vysokoškoláci aj osemnásť rokov. Je to dlhá doba, počas ktorej školský systém môže povznášať a vzdelávať/vychovávať mladých ľudí, ale aj čas, ktorý ich môže otupovať a neprinášať nič nové. Zlé školstvo splodí zlú budúcnosť.

Povolanie učiteľa je vznešené a našou spoločnosťou nedocenené. Mnohí talentovaní a nádejní mladí sa na učiteľstvo ani nehlásia – práve z dôvodu nízkych platov. Ten je u nás jeden z najnižších v Európe – a lepšie si učiteľ zarobí aj v takej Čiernej Hore. Je to hanba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štrajk sa teraz môže javiť ako akt sociálneho násilia. Omnoho väčšie škody a viac „násilia“ však prinesie konzervácia tohto stavu: slabej motivácie učiteľov, nedostatku učebných pomôcok, nevyváženým vzťahom učiteľ – rodič – žiak. Najvážnejšie je, že chýba kvalitná vízia o školstve: taká, ktorá by vydržala aj zmeny na ministerských postoch. Obávam sa, že najbližšie máme k vízii, ktorú v karikatúre predstavil Shooty: o Slovensku ako krajine nedovzdelaných a chorľavejúcich ľudí bez viery v spravodlivosť. 

Štrajk nám v súčasnosti nastavuje zrkadlo. Každý sa doňho môže pozrieť a premýšľať, čo robiť a ako za seba zlepšiť túto situáciu. Je mi ľúto, že politici to len populisticky využili na získavanie hlasov v marci (áno, dovidia ďaleko – až do 5. marca 2016). Ešte viacej ľúto mi je však, že katolíckych učiteľov nepodporilo ani združenie reprezentujúce ich zamestnávateľov a tobôž subkomisia KBS vedená Mons. Bernardom Boberom. Kto iný sa ich má zastať? Nezávislé kresťanské odbory Slovenska sa ich zastali.

PS1: Stanovisko Nezávislých kresťanských odborov Slovenska

Kresťanské odbory nemôžu inak, len podporiť iniciatívu zdola pre zlepšenie podmienok pre skvalitnenie výchovno-vyučovacieho procesu. Situácia v školstve je neúnosná z dôvodu podmienok, za akých musia pracovať pedagogickí pracovníci. Kvalifikovaní učitelia odchádzajú zo školstva a prejavilo sa to aj na poslednom testovaní žiakov. Úroveň školstva na Slovensku klesá a pracovníci školstva prejavili svoj postoj k neriešeniu problémov aj krajným zákonným prostriedkom ako je štrajk.

Plne podporujeme tento ich statočný krok aj keď s týmto krajným prostriedkom súvisí aj strata finančných prostriedkov zamestnancov v školstve a účastníkov štrajku. Kroky zo strany odborových centrál, tiež kresťanských odborov neboli vypočuté a preto plne podporujeme štrajk pedagogických pracovníkov.(Ľubica Černá, prezidentka NKOS a Mária Briganová, predsedníčka ZPŠaV NKOS)


PS2: Skvelý citát článku Anny Víglašovej:

„V štrajku nejde len o peniaze. Keď sa vo vyhlásení ZKŠS uvádza, že kresťanský učiteľ nemiluje zverené deti len do výšky svojho platu, pripadá mi to skôr ako konštatovanie, prečo sme to vydržali doteraz. Práve preto, že nemilujeme zverené deti len do výšky svojho platu. A práve preto nemlčíme, keď sa veci hýbu. Preto sme ochotní zrieknuť sa štandardnej výšky svojho platu (každému z nás je jasné, že ten, kto štrajkuje, nedostáva mzdu a sám si za uvedené dni platí poistné, takže naša januárová výplata bude ešte nižšia ako za bežných okolností).“

Ľubica Černá

Ľubica Černá

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prezidentka Nezávislých kresťanských odborov Slovenska.. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu