reklama

Zakladajúce štáty USA – Massachusetts

Štát Massachusetts zohral a zohráva kľúčovú úlohu v celých politických a kultúrnych dejinách USA. Bola to kolónia, ktorej v minulosti patrilo aj územie terajšieho štátu Maine a tak sa pozrieme aj tam.

Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
(Zdroj: Lubo Repka)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Všetko sa to začalo 21. novembra roku 1620, keď pri Cape Cod zakotvila loď Mayflower. Jej strastiplnú plavbu sme si už opísali v predchádzajúcom článku v súvislosti s návštevou dokov a múzea v mestečku Mystic, k tomu sa vracať nebudeme. Na palube sa nachádzalo 102 pútnikov, puritánov, ktorí pod vedením Williama Bradforda chceli kolonizovať Ameriku. Prišli ale neskoro, začala už zima a okrem toho na nesprávne miesto. Pôvodne mali pristáť v kolónii Virginia, kde už bola vybudovaná prvá osada Jamestown. Prvú zimu strávili na lodi a takmer polovička ľudí zomrela, vrátane asi polovičky posádky lode. Na jar si postavili prvý tábor. Loď definitívne opustili 21. marca 1621. Piateho apríla Mayflower zdvihla plachty a odplávala naspäť do Anglicka. Pútnici ostali odkázaní iba sami na seba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Model lode Mayflower, ktorý je vystavený v miestnom múzeu.
Model lode Mayflower, ktorý je vystavený v miestnom múzeu. (zdroj: Lubo Repka)
Tu niekde v roku 1620 pristála loď Mayflower.
Tu niekde v roku 1620 pristála loď Mayflower. (zdroj: Lubo Repka)
Cape Cod.
Cape Cod. (zdroj: Lubo Repka)
Nejak takto vyzerali prvé príbytky osadníkov.
Nejak takto vyzerali prvé príbytky osadníkov. (zdroj: Lubo Repka)

Aby vás nemýlili dátumy musím niečo vysvetliť. Všetky dátumy, ktoré tu uvádzam sú podľa starého kalendára. V tom období sa nový rok začínal Dňom Zvestovania Pána. Deň Zvestovania (Lady Day) je 25. marec, keď archanjel Gabriel zvestoval Panne Márii, že bude matkou Božieho syna. Týmto dňom sa podľa starého kalendára (Old Style - v Európe známy pod menom juliánsky kalendár) začínal v kráľovstve Veľká Británia a jej kolóniách nový rok a to až do roku 1752. Prvého januára 1752 sa začal uplatňovať nový kalendár - New Style – v Európe známy ako gregoriánsky kalendár. Po strede 2. septembra roku 1752 nasledoval štvrtok 14. septembra. Tým sa napravila nepresnosť starých výpočtov dĺžky roka. Juliánsky kalendár zaviedol v roku 45 pred našim letopočtom Gaius Iulius Caesar. Podľa vtedajších výpočtov mal rok dĺžku 365,25 dní, ale v skutočnosti má rok o trochu menej, iba 365,242 dní. Tento malý rozdiel (jedenásť minút a 14 sekúnd) v priebehu stáročí znamenal predbehnutie slnečného času o celé dni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za poznámku stojí, že Škótsko prešlo na gregoriánsky kalendár už v roku 1600, teda 150 rokov pred Anglickom, Írskom a Walesom. Na pevninskej Európe nový kalendár zaviedol pápež Gregor XIII. v roku 1582 a preto sa mu u nás hovorí gregoriánsky.

Ale vráťme sa naspäť ku kolonistom. V čase definitívneho opustenia lode Mayflower ich už bolo iba 57, vrátane detí a žien. Založili kolóniu, ktorú nazvali Plymouth. Od začiatku dobre vychádzali s pôvodnými obyvateľmi, ktorí ich prijali priateľsky. Pútnici sa pustili do práce. Zasadili, čo si doviezli z Anglicka, chovali to, čo si doviezli (niekoľko prasiatok, kozy a hydinu) a zrejme zasadili aj nejakú kukuricu a fazuľu, čo dostali od Indiánov. V októbri 1621 tak mohli oslavovať prvú úrodu. Oslavy sa zúčastnilo 53 pútnikov, ktorí sa úrody dožili a asi 90 Indiánov. To bol ich prvý a aj prvý americký „Thanksgiving Day“. Piekol sa už aj divý moriak a Indiáni doniesli aj nejakú ulovenú zver.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
My sme si tu nedali moriaka, ale homára (lobster). Sú tu najlepšie na svete a vedia ich aj najlepšie pripraviť.
My sme si tu nedali moriaka, ale homára (lobster). Sú tu najlepšie na svete a vedia ich aj najlepšie pripraviť.  (zdroj: Pamela Repková)

V ďalších rokoch prichádzali postupne noví pútnici a kolónia sa rozrastala. Ale nebolo to rýchlo. Ešte v roku 1630 ich bolo iba asi 300, v roku 1640 tisíc, v roku 1650 1586 atď. V roku 1691 asi 7 000. Pomalý rast bol spôsobený aj tým, že nie všetci novoprichádzajúci pútnici zostali v Plymouthe. Mnohí odchádzali ďalej a budovali nové osady. Pôvodní obyvatelia si uvedomili, že na svoje územie prichýlili ľudí, ktorých je ale oveľa viacej, ako si mysleli. Ich pôvodná vlasť sa začala plniť cudzincami a nie všetci sa správali priateľsky. Ale už bolo neskoro. Príliv belochov sa už nedal zastaviť ani dohodami, ani vojnou. Pritom verím, že drvivá väčšina prisťahovalcov chcela žiť s pôvodným obyvateľstvom v mieri. Indiáni začali proti presile bojovať partizánskym spôsobom, čo osadníkov frustrovalo. Vzájomná nenávisť sa stupňovala. A keď prisťahovalci zvíťazili, začali bojovať medzi sebou. Aspoň z pohľadu Indiánov. V skutočnosti sa osadníci búrili proti nariadeniam prichádzajúcim z Veľkej Británie. Kolónie chceli žiť vlastným životom, mať svoju vládu a nenechať sa spravovať nejakým vzdialeným kráľom. Ale to sme sa už presunuli asi o 150 rokov a do úplne iného mesta, do Bostonu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Downtown Boston.
Downtown Boston. (zdroj: Lubo Repka)
Custom House Tower bola na pôvodnú budovu colnice z roku 1847 pristavaná v roku 1915. Má výšku 151 metrov.
Custom House Tower bola na pôvodnú budovu colnice z roku 1847 pristavaná v roku 1915. Má výšku 151 metrov. (zdroj: Lubo Repka)
Panoráma Bostonu z lode pri plavbe po zálive.
Panoráma Bostonu z lode pri plavbe po zálive. (zdroj: Lubo Repka)
Výhľad na Boston z Prudential Tower.
Výhľad na Boston z Prudential Tower. (zdroj: Lubo Repka)
Prudential Tower je súčasťou komplexu Prudential Center, postaveného v roku 1964.
Prudential Tower je súčasťou komplexu Prudential Center, postaveného v roku 1964. (zdroj: Lubo Repka)
Má 52 poschodí a výšku 228 metrov. Bez vysielacej antény. Tá ju dostáva až do výšky 276 metrov.
Má 52 poschodí a výšku 228 metrov. Bez vysielacej antény. Tá ju dostáva až do výšky 276 metrov. (zdroj: Lubo Repka)
Na 50. poschodí sa nachádza Prudential Tower’s Skywalk. Odtiaľ sú tieto fotky.
Na 50. poschodí sa nachádza Prudential Tower’s Skywalk. Odtiaľ sú tieto fotky. (zdroj: Lubo Repka)
Boston.
Boston. (zdroj: Lubo Repka)

Boston bol založený v roku 1630 ako kolónia puritánov, ktorých sem doviedol John Winthrop z Plymouthu. Priplával sem na čele flotily jedenástich lodí s asi 700 až tisíc pútnikmi. Stretol sa tu s absolútne prvým obyvateľom európskeho pôvodu, Angličanom Williamom Blaxtonom. Ten tu žil sám už od roku 1625 a krajinu dobre poznal. Odporučil im, aby sa usadili na polostrove Shawmut. Samozrejme po dohode s ním a s pôvodnými obyvateľmi, ktorí tu žili. Boli to Indiáni kmeňa Massachusett, ktorých viedol náčelník Chickatawabut. Zomrel na kiahne v roku 1633.

Puritáni zaručili Blaxstonovi vlastníctvo 50 akrov (200 000 metrov štvorcových) pôdy, ale ten ju v roku 1634 predal naspäť mestu a tak tu je dodnes v úplnom centre mesta park, ktorý sa volá Boston Common. Je to najstarší verejný park Spojených štátov.

Boston Common Park. Dnes tu bude veľa ľudí, je totiž 4. júla a všetci spolu oslavujeme Independence Day. Deň, keď trinásť kolónií spoločne deklarovalo svoju nezávislosť.
Boston Common Park. Dnes tu bude veľa ľudí, je totiž 4. júla a všetci spolu oslavujeme Independence Day. Deň, keď trinásť kolónií spoločne deklarovalo svoju nezávislosť. (zdroj: Lubo Repka)
Brewerovu fontánu z roku 1868 daroval mestu jeden z jeho najbohatších obchodníkov. Volal sa Gardner Brewer. Fontána meria 6,7 metra, je z bronzu a váži takmer 7 ton. Je to dielo francúzskeho sochára menom Michel Joseph Napoléon Liénard.
Brewerovu fontánu z roku 1868 daroval mestu jeden z jeho najbohatších obchodníkov. Volal sa Gardner Brewer. Fontána meria 6,7 metra, je z bronzu a váži takmer 7 ton. Je to dielo francúzskeho sochára menom Michel Joseph Napoléon Liénard. (zdroj: Lubo Repka)

Ideme spolu s ostatnými po Mayor’s Walk krížom cez celý park.
Ideme spolu s ostatnými po Mayor’s Walk krížom cez celý park.  (zdroj: Lubo Repka)
Ľudia sa už zhromažďujú na oslavu. V pozadí pamätník venovaný vojakom a námorníkom, ktorí padli v občianskej vojne severu proti juhu.
Ľudia sa už zhromažďujú na oslavu. V pozadí pamätník venovaný vojakom a námorníkom, ktorí padli v občianskej vojne severu proti juhu. (zdroj: Lubo Repka)
Strážcovia poriadku sa so mnou ochotne odfotili.
Strážcovia poriadku sa so mnou ochotne odfotili. (zdroj: Pamela Repková)
Čakanie na ohňostroj.
Čakanie na ohňostroj. (zdroj: Lubo Repka)
Ohňostroj sme pozorovali z brehu rieky Charles.
Ohňostroj sme pozorovali z brehu rieky Charles. (zdroj: Lubo Repka)
Ohňostroj bol impozantný.
Ohňostroj bol impozantný. (zdroj: Lubo Repka)
Jeden z najkrajších, aké som kedy videl.
Jeden z najkrajších, aké som kedy videl. (zdroj: Lubo Repka)

John Winthrop sa stal prvým guvernérom nového mesta, ktoré nazval Boston, rovnako, ako sa volá mesto v anglickom Lincolshire. Bolo to 7. septembra roku 1630, podľa starého kalendára samozrejme. Tým zároveň vznikla nová kolónia, ktorá dostala oficiálny názov The Massachusetts Bay Colony.

V roku 1691 kráľ William III zjednotil Massachusetts, Plymouth, Martha’s Vineyards, Nantucket a teritóriá Maine, New Brunswick a Nova Scotia do jedného celku, ktorý nazval Provincia Massachusetts Bay. Boston sa stal jej hlavným mestom.

V súčasnosti má Massachusetts asi 6,9 milióna obyvateľov. V roku 1790 to bolo 378 tisíc obyvateľov. A to sem patrili aj teritóriá ako Maine a podobne. V Anglicku vtedy žilo asi 8 miliónov ľudí. Napriek tomu ekonomika provincie bola veľmi silná. Opierala sa hlavne o obchod, Boston bol najvýznamnejším prístavom. Ale silné bolo aj poľnohospodárstvo a rybolov (najmä lov veľrýb, ktorého hlavným mestom bol New Bedford). A netreba zabudnúť na obchod s otrokmi.

V druhej polovici 18. storočia narastala nespokojnosť vo všetkých kolóniách, ale Massachusetts a najmä Boston boli veľmi nespokojné. Bola to reakcia na nezmyselné daňové zákony, ktoré predražovali tovar dovážaný z Anglicka. Najprv sa v roku 1770 nespokojný dav postavil proti britským vojakom, ktorí ale reagovali neadekvátne a v panike začali strieľať do ľudí. Výsledkom bolo 5 mŕtvych. Udalosť je dodnes známa ako Bostonský masaker. Potom sa situácia ešte vyostrila. Vyšetrovanie prebiehalo nie celkom ku spokojnosti verejnosti, z obvinených vojakov boli potrestaní iba dvaja. V roku 1773, konkrétne 16. decembra došlo k ďalším nepokojom. Kameňom úrazu bol zákon o čaji (Tea Act) z mája toho istého roku, ktorý umožňoval Britskej východo-indickej spoločnosti predávať v kolóniách čaj dovážaný z Číny bez zdanenia. Istú časť Synov slobody (The Sons of Liberty) to tak dopálilo, že žochy s čajom dovezeným z Číny a uskladneným na lodi Dartmouth pohádzali do vody v Bostonskom zálive. Zničili tak celý náklad. Táto na pohľad zábavná historka prerástla do Americkej revolúcie. Heslo revolúcie znelo: „žiadna daň bez súhlasu našich zástupcov“.

Socha Samuela Adamsa pred vstupom do múzea.
Socha Samuela Adamsa pred vstupom do múzea. (zdroj: Lubo Repka)
Boston Tea Party Ships and Museum.
Boston Tea Party Ships and Museum. (zdroj: Lubo Repka)
Na lodi Dartmouth, ktorá kotví vo Fort Point Channel a je súčasťou múzea.
Na lodi Dartmouth, ktorá kotví vo Fort Point Channel a je súčasťou múzea. (zdroj: Lubo Repka)
Replika lode Dartmouth bola postavená podľa originálnej dokumentácie a s použitím stavebných metód 19. storočia.
Replika lode Dartmouth bola postavená podľa originálnej dokumentácie a s použitím stavebných metód 19. storočia. (zdroj: Lubo Repka)
Synovia slobody prezlečení za Indiánov pohádzali takéto žochy čaju do vody.
Synovia slobody prezlečení za Indiánov pohádzali takéto žochy čaju do vody.  (zdroj: Lubo Repka)
Teraz vody kanálu Fort Point obklopujú moderné budovy.
Teraz vody kanálu Fort Point obklopujú moderné budovy. (zdroj: Lubo Repka)
O múzeum je stále veľký záujem.
O múzeum je stále veľký záujem. (zdroj: Lubo Repka)

Americká vojna za nezávislosť trvala od 19.4.1775 do 3. septembra 1783. Jej dôsledkom bol vznik Spojených štátov amerických. Deklarácia nezávislosti bola jednomyseľne schválená novým kongresom USA, ktorý spoločne vytvorilo 13 kolónií. Jednou z kľúčových osobností bol bostonský právnik John Adams.

John Adams sa narodil v mestečku Braintree, Massachusetts v roku 1735 a zomrel v deň osláv nezávislosti 4. júla roku 1826 vo veku 90 rokov. Právo vyštudoval na Harvarde. V roku 1764 sa oženil s Abigail Smithovou (mali spolu syna John Quincy Adams, ktorý sa stal šiestym prezidentom USA) a o dva roky sa presťahovali do Bostonu, kde sa stal poprednou osobnosťou v boji proti kolkovému zákonu. V roku 1770 bol zvolený do Valného zhromaždenia štátu Massachusetts a aj ho reprezentoval na Prvom kontinentálnom kongrese v roku 1774. Bol vášnivým zástancom Deklarácie, ktorú vytvoril Thomas Jefferson. V rokoch 1778 až 1788 pôsobil ako diplomat vo Francúzsku, Holandsku a Veľkej Británii. Od roku 1789 bol viceprezidentom Georga Washingtona a od 4. marca 1797 do 4. marca 1801 bol druhým americkým prezidentom. Patrí mu čestné miesto v skupine otcov zakladateľov.

Jeho bratranec Samuel Adams tiež patrí medzi „otcov zakladateľov“ a tiež študoval na Harvarde. Bol vodcom tajnej organizácie Synovia slobody, ktorá stála za „Bostonským čajovým večierkom“ (Boston Tea Party). Sám sa ale týchto výstredností nezúčastnil, bol skôr filozofom ako bojovníkom. V rokoch 1794 až 1797 zastával funkciu guvernéra štátu Massachusetts.

Keď sme už pri tej Harvardovej univerzite musím povedať, že už len návšteva jej areálu je užasným zážitkom. Harvard University je najstaršou vysokou školou v Severnej Amerike. Škola bola založená v roku 1636 a o tri roky po svojom vzniku dostala meno podľa svojho najväčšieho sponzora Johna Harvarda, Angličana, ktorý sa presťahoval do Nového Anglicka v roku 1637 a bol veľkým podporovateľom vzdelania. Škole daroval 779 libier a asi 400 kníh. Zomrel v roku 1638 na tuberkulózu a tejto pocty sa nedožil.

Kto sa dotkne topánky sochy Johna Harvarda, určite sa mu splní sen tu študovať.
Kto sa dotkne topánky sochy Johna Harvarda, určite sa mu splní sen tu študovať. (zdroj: Lubo Repka)

Univerzita sa nachádza asi 5 kilometrov od centra Bostonu v časti Cambridge za riekou Charles v areáli o veľkosti 85 hektárov, ktorý sa volá Harvard Yard. Tu sa nachádzajú hlavné administratívne budovy školy, výukové haly, knižnice...

Záujemcov o štúdium na tejto univerzite je tu vždy dosť.
Záujemcov o štúdium na tejto univerzite je tu vždy dosť. (zdroj: Lubo Repka)
Hlavná budova sa nachádza na hlavnom námestí, ktoré sa volá Harvard Yard.
Hlavná budova sa nachádza na hlavnom námestí, ktoré sa volá Harvard Yard. (zdroj: Lubo Repka)
Celý obrovský areál je plný takýchto študijných hál.
Celý obrovský areál je plný takýchto študijných hál. (zdroj: Lubo Repka)
Memorial Church.
Memorial Church. (zdroj: Lubo Repka)
Fotka na pamiatku pred Memorial Church.
Fotka na pamiatku pred Memorial Church. (zdroj: Pamela Repková)
Memorial Library.
Memorial Library. (zdroj: Lubo Repka)
Memorial Hall.
Memorial Hall. (zdroj: Lubo Repka)
Memorial Hall je najreprezentatívnejšou budovou univerzity.
Memorial Hall je najreprezentatívnejšou budovou univerzity. (zdroj: Lubo Repka)

Peabody Museum of Archeology and Ethonology je pridružené k Harvardovej univerzite. Múzeum daroval univerzite dňa 8. októbra roku 1866 pán George Peabody, bohatý finančník a filantrop. Je tu zhromaždených viacej ako milión exponátov z celého sveta. Pozrite si niektoré z nich na fotkách, ktorých som tam urobil asi tisíc.

Ceremoniálne masky a totemy pôvodných obyvateľov severnej Ameriky.
Ceremoniálne masky a totemy pôvodných obyvateľov severnej Ameriky. (zdroj: Lubo Repka)
Oblečenie typické pre prérijných Indiánov z amerických plání.
Oblečenie typické pre prérijných Indiánov z amerických plání. (zdroj: Lubo Repka)
Portrét náčelníka Tukosee-Mathla z kmeňa Seminolov, ktorí teraz žijú na Floride. Najvyšší náčelník Seminolov Osceola ho dal popraviť, pretože sa príliš „priatelil“ s federálnou vládou USA, za čo vo Washingtone dostal aj medailu. Má ju na krku.
Portrét náčelníka Tukosee-Mathla z kmeňa Seminolov, ktorí teraz žijú na Floride. Najvyšší náčelník Seminolov Osceola ho dal popraviť, pretože sa príliš „priatelil“ s federálnou vládou USA, za čo vo Washingtone dostal aj medailu. Má ju na krku. (zdroj: Lubo Repka)
Tomahawk náčelníka Ponkov Standing Bear, ktorý daroval v roku 1879 svojmu právnikovi Johnovi Lee Websterovi.
Tomahawk náčelníka Ponkov Standing Bear, ktorý daroval v roku 1879 svojmu právnikovi Johnovi Lee Websterovi. (zdroj: Lubo Repka)
Umelecké pamiatky zo strednej Ameriky sú úplne iné.
Umelecké pamiatky zo strednej Ameriky sú úplne iné. (zdroj: Lubo Repka)
Je tu bohato zastúpené umenie Olmékov, Aztékov a Mayov.
Je tu bohato zastúpené umenie Olmékov, Aztékov a Mayov. (zdroj: Lubo Repka)
Keramika kultúr strednej Ameriky je porovnateľná s gréckou alebo rímskou keramikou.
Keramika kultúr strednej Ameriky je porovnateľná s gréckou alebo rímskou keramikou. (zdroj: Lubo Repka)

Zoznam jej úspešných absolventov by bol dlhý, dlhočizný. Spomeniem len niektorých z tých najvýznamnejších: okrem Adamsovcov to boli Theodore Roosevelt, John F. Kennedy, Barack a Michelle Obama, Bill Gates alebo Mark Zuckerberg.

Pri zmienke o bostonských múzeách nemôžme obísť to najvýznamnejšie. Boston Museum of Fine Arts. Bolo založené v roku 1870. Postupne sa rozrastalo a v roku 1907 mu už museli pohľadať naozaj reprezentačnejšie priestory. Postavili úplne novú bodovu, ktorej architektom bol Američan Guy Lowell. V roku 1909 sa sem múzeum presťahovalo. Neskôr boli pristavané ešte ďalšie krídla až do dnešnej podoby.

Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)
Appeal to the Great Spirit.
Appeal to the Great Spirit. (zdroj: Lubo Repka)

Podľa jednotlivých krídel budovy a podľa lokality pôvodu sú organizované aj umelecké zbierky. Zaujímajú vás archeologické umelecké pamiatky japonské, grécke, asýrske alebo aztécke, mayské či juhoamerické? Nájdete tu všetko. A ja som si k tomu našiel niečo, čo ma špeciálne zaujíma. Oddelenie hudobných nástrojov. Tam som zamieril najprv.

Dvojkrké gitary nemali iba Led Zeppelin, boli tu už pred 300 rokmi.
Dvojkrké gitary nemali iba Led Zeppelin, boli tu už pred 300 rokmi. (zdroj: Lubo Repka)
Táto je z roku 1820, zhotovil ju viedenský majster Johann Martin Stoss.
Táto je z roku 1820, zhotovil ju viedenský majster Johann Martin Stoss. (zdroj: Lubo Repka)
Táto je z roku 1840. Je vykladaná perlami a pravdepodobne ju zhotovil francúzsky majster Antoine Anciaume.
Táto je z roku 1840. Je vykladaná perlami a pravdepodobne ju zhotovil francúzsky majster Antoine Anciaume. (zdroj: Lubo Repka)
Táto harfa pochádza z Londýna asi z roku 1820. Zhotovil ju Eduard Light.
Táto harfa pochádza z Londýna asi z roku 1820. Zhotovil ju Eduard Light. (zdroj: Lubo Repka)
Newyorčan John D'Angelo sa vraj pri dizajnovaní gitár inšpiroval manhattanskými mrakodrapmi.
Newyorčan John D'Angelo sa vraj pri dizajnovaní gitár inšpiroval manhattanskými mrakodrapmi. (zdroj: Lubo Repka)
Elektrická gitara model Glenwood 99 z roku 1964.
Elektrická gitara model Glenwood 99 z roku 1964. (zdroj: Lubo Repka)

Až potom som si šiel pozrieť umelecké zbierky venované pôvodným obyvateľom oboch Amerík. Severnej aj južnej. Boli fascinujúce, pozrite si niekoľko ukážok.

Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)
Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)
Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)
Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)
Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)
Boston Museum of Fine Arts.
Boston Museum of Fine Arts.  (zdroj: Lubo Repka)

A na záver oddelenie modelov lodí, ďalšia moja srdcovka.

Jedna celá veľká miestnosť je venovaná modelom lodí.
Jedna celá veľká miestnosť je venovaná modelom lodí. (zdroj: Lubo Repka)
Všetko sú to verné modely existujúcich lodí.
Všetko sú to verné modely existujúcich lodí. (zdroj: Lubo Repka)
Detaily, do akých sú modely lodí spracované sú fascinujúce.
Detaily, do akých sú modely lodí spracované sú fascinujúce. (zdroj: Lubo Repka)
Nevedel som sa na tú krásu vynadívať.
Nevedel som sa na tú krásu vynadívať. (zdroj: Lubo Repka)
Už len spustiť na vodu a fúknuť do plachiet.
Už len spustiť na vodu a fúknuť do plachiet. (zdroj: Lubo Repka)
Ešte aj ten záchranný čln je vypracovaný do detailov.
Ešte aj ten záchranný čln je vypracovaný do detailov. (zdroj: Lubo Repka)

Ale musíme ísť ďalej, lebo Boston je veľmi bohatý na osobnosti a udalosti. Keď si neviete dať rady kam ísť a čo si pozrieť, stačí sledovať značky a držať sa trasy Freedom Trail.

V roku 1951 dostal jeden miestny žurnalista skvelý nápad. Volal sa William Schofield a vtedajšiemu starostovi mesta Boston, Johnovi Hynesovi navrhol vybudovať pre chodcov trasu, ktorá by spájala všetky historické miesta mesta. Starostu tento nápad nadchol a aj ho v roku 1953 realizoval. Cesta sa začína pri návštevníckom centre v Common Parku. Meria 4 kilometre a nakoniec vás zavedie až do prístavu k lodi USS Constitution.

Cesta slobody začína pri informačnom centre Boston Common.
Cesta slobody začína pri informačnom centre Boston Common. (zdroj: Lubo Repka)
Keď budete takto po čiare kráčať mestom Boston, neminiete žiadnu pamiatku z Cesty ku slobode.
Keď budete takto po čiare kráčať mestom Boston, neminiete žiadnu pamiatku z Cesty ku slobode. (zdroj: Lubo Repka)
Massachusetts State House.
Massachusetts State House. (zdroj: Lubo Repka)
Granary Burying Ground je najstarším cintorínom v Bostone.
Granary Burying Ground je najstarším cintorínom v Bostone. (zdroj: Lubo Repka)
Cintorín bol založený v roku 1660.
Cintorín bol založený v roku 1660. (zdroj: Lubo Repka)
Sú tu pochovaní aj revoluční patrioti ako Paul Revere, Samuel Adams, John Hancock a Robert Treat Paine.
Sú tu pochovaní aj revoluční patrioti ako Paul Revere, Samuel Adams, John Hancock a Robert Treat Paine. (zdroj: Lubo Repka)
Takéto značky znamenajú, že sa nachádzate na historickom mieste, kde sa máte zastaviť a pozrieť si príslušnú pamiatku.
Takéto značky znamenajú, že sa nachádzate na historickom mieste, kde sa máte zastaviť a pozrieť si príslušnú pamiatku. (zdroj: Lubo Repka)
Old City Hall.
Old City Hall. (zdroj: Lubo Repka)
Od budovy starej radnice sa presúvame k budove starého kongregačného kostola z roku 1729.
Od budovy starej radnice sa presúvame k budove starého kongregačného kostola z roku 1729. (zdroj: Lubo Repka)
Ten kostol sa teraz volá Old South Meeting House.
Ten kostol sa teraz volá Old South Meeting House. (zdroj: Lubo Repka)
V tejto miestnosti sa konali spomienkové stretnutia na Bostonský masaker. V roku 1773 práve odtiaľto vyrazili Synovia slobody na akciu. Vyhádzali tie známe bedne čaju do mora.
V tejto miestnosti sa konali spomienkové stretnutia na Bostonský masaker. V roku 1773 práve odtiaľto vyrazili Synovia slobody na akciu. Vyhádzali tie známe bedne čaju do mora. (zdroj: Lubo Repka)
A sme pri budove Old State House. Postavená bola ešte v roku 1713. Slúžila ako sídlo koloniálnej vlády až do roku 1776.
A sme pri budove Old State House. Postavená bola ešte v roku 1713. Slúžila ako sídlo koloniálnej vlády až do roku 1776. (zdroj: Lubo Repka)
Od roku 1776 do roku 1798 tu bolo sídlo vlády štátu Massachusetts.
Od roku 1776 do roku 1798 tu bolo sídlo vlády štátu Massachusetts. (zdroj: Lubo Repka)
Teraz tu už stojí tak trochu prikrčená medzi novšími a vyššími budovami, ktoré sa ju pokúšajú zatieniť.
Teraz tu už stojí tak trochu prikrčená medzi novšími a vyššími budovami, ktoré sa ju pokúšajú zatieniť. (zdroj: Lubo Repka)
Quincy Market, tu si treba dať pauzu a niečo dobré zjesť. Slúži tu za týmto účelom už od roku 1826.
Quincy Market, tu si treba dať pauzu a niečo dobré zjesť. Slúži tu za týmto účelom už od roku 1826. (zdroj: Lubo Repka)
Sedieť sa dá vonku aj vnútri.
Sedieť sa dá vonku aj vnútri. (zdroj: Lubo Repka)
Panoráma finančného distriktu.
Panoráma finančného distriktu. (zdroj: Lubo Repka)
Bronzová socha Paula Revera z roku 1885.
Bronzová socha Paula Revera z roku 1885. (zdroj: Lubo Repka)
Niekde tadiaľto utekal v apríli roku 1775 Paul Revere k nábrežiu zálivu, odkiaľ sa loďkou preplavil na druhý breh, tam nasadol na koňa a uskutočnil svoju slávnu „polnočnú jazdu“, aby varoval revolucionárov pred prichádzajúcimi britskými vojskami.
Niekde tadiaľto utekal v apríli roku 1775 Paul Revere k nábrežiu zálivu, odkiaľ sa loďkou preplavil na druhý breh, tam nasadol na koňa a uskutočnil svoju slávnu „polnočnú jazdu“, aby varoval revolucionárov pred prichádzajúcimi britskými vojskami. (zdroj: Lubo Repka)
Loď USS Constitution bola postavená v roku 1797 a je najstaršou doteraz funkčnou loďou na svete.
Loď USS Constitution bola postavená v roku 1797 a je najstaršou doteraz funkčnou loďou na svete. (zdroj: Lubo Repka)
Samozrejme, že si loď musíme dôkladne pozrieť.
Samozrejme, že si loď musíme dôkladne pozrieť. (zdroj: Pamela Repková)
USS Constitution bola fregata pôvodne vyzbrojená na boj s pirátmi.
USS Constitution bola fregata pôvodne vyzbrojená na boj s pirátmi. (zdroj: Lubo Repka)
Na palube mala vždy minimálne 44 prenosných diel, niekedy aj viac. Posádka ich dokázala presúvať tam, kde ich bolo treba.
Na palube mala vždy minimálne 44 prenosných diel, niekedy aj viac. Posádka ich dokázala presúvať tam, kde ich bolo treba. (zdroj: Lubo Repka)
Delá boli všade, aj v bezprostrednej blízkosti kapitánskej kajuty.
Delá boli všade, aj v bezprostrednej blízkosti kapitánskej kajuty. (zdroj: Lubo Repka)
Vypadá to tu čistučko a elegantne, ale v momente by sa loď vedela premeniť na bojový stroj, ktorý by ešte aj teraz vzbudzoval rešpekt.
Vypadá to tu čistučko a elegantne, ale v momente by sa loď vedela premeniť na bojový stroj, ktorý by ešte aj teraz vzbudzoval rešpekt. (zdroj: Lubo Repka)

Najradšej by som sa na tejto lodi preplavil do našej ďalšej destinácie, ale to nie je možné a tak sadáme do auta a ideme do mesta New Bedford. Na jednu noc sme sa ubytovali v susednom mestečku Fairhaven a mali sme šťastie. Akurát tu mali prehliadku svojej techniky miestni hasiči.

Najkrajšie hasičské auto aké som kedy videl.
Najkrajšie hasičské auto aké som kedy videl. (zdroj: Lubo Repka)
Majiteľ osobne predvádza plne funkčný automobil, do ktorého si môžete aj sadnúť.
Majiteľ osobne predvádza plne funkčný automobil, do ktorého si môžete aj sadnúť. (zdroj: Lubo Repka)

Pozeráte sa na Ford z roku 1937.
Pozeráte sa na Ford z roku 1937. (zdroj: Lubo Repka)

Veľrybárske mesto New Bedford vzniklo v roku 1787 z pôvodne malej osady Bedford Village. Jej obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom a rybolovom. Hlavným veľrybárskym mestom bol v tom čase Nantucket, ten ale trpel britskou blokádou počas revolučnej vojny o nezávislosť USA v rokoch 1775 až 1783. V dôsledku toho sa viaceré veľrybárske rodiny presunuli do New Bedfordu. A tak sa začala pre toto mesto zlatá éra devätnásteho storočia, ktorá skončila až objavením petroleja. Ten nahradil veľrybí tuk.

Pred vchodom do veľrybárskeho múzea v New Bedforde. Splnil sa mi ďalší sen, o ktorom som ani nesníval.
Pred vchodom do veľrybárskeho múzea v New Bedforde. Splnil sa mi ďalší sen, o ktorom som ani nesníval. (zdroj: Pamela Repková)
Veľryby nie sú ryby. Sú to cicavce, ktoré pred viacej ako 50 miliónmi rokov žili na súši, chodili po štyroch a boli chlpaté.
Veľryby nie sú ryby. Sú to cicavce, ktoré pred viacej ako 50 miliónmi rokov žili na súši, chodili po štyroch a boli chlpaté. (zdroj: Lubo Repka)
Chvost veľryby sa na rozdiel od rýb pohybuje horizontálne, hore a dolu. Sú teplokrvné, dýchajú vzduch a rodia živé mláďatá.
Chvost veľryby sa na rozdiel od rýb pohybuje horizontálne, hore a dolu. Sú teplokrvné, dýchajú vzduch a rodia živé mláďatá. (zdroj: Lubo Repka)
Po latinsky sa veľryba volá cetus, čo znamená „veľké morské zviera“. Slovo má ale ešte dlhšiu históriu. Pôvodom je z gréckeho výrazu „ketos“, čo znamená niečo ako „morský netvor“.
Po latinsky sa veľryba volá cetus, čo znamená „veľké morské zviera“. Slovo má ale ešte dlhšiu históriu. Pôvodom je z gréckeho výrazu „ketos“, čo znamená niečo ako „morský netvor“. (zdroj: Lubo Repka)
Tento „netvor“ je nádherné zviera, ktoré som už niekoľkokrát videl aj naživo. Musí sa totiž vynoriť, aby sa nadýchlo. A práve tento moment využívali lovci veľrýb na ich lov. Zabíjali ich v momente, kedy sa potrebovali nadýchnuť.
Tento „netvor“ je nádherné zviera, ktoré som už niekoľkokrát videl aj naživo. Musí sa totiž vynoriť, aby sa nadýchlo. A práve tento moment využívali lovci veľrýb na ich lov. Zabíjali ich v momente, kedy sa potrebovali nadýchnuť. (zdroj: Lubo Repka)
Máte možnosť si tu pozrieť skutočné kostry piatich veľrýb.
Máte možnosť si tu pozrieť skutočné kostry piatich veľrýb. (zdroj: Lubo Repka)

V decembri roku 1840 prišiel do New Bedfordu mladý námorník, ktorý sa nechal najať na úplne novú veľrybársku loď Acushnet. Volal sa Herman Melville. Jeho pozícia na lodi bola „green hand“, čo znamenalo chlapec pre všetko, zelenáč. Majiteľom lode bol Melvin Bradford zo susedného mesta Fairhaven. Loď vyplávala na more 3. januára 1841. Na prvé veľryby narazili pri Bahamských ostrovoch a v marci už poslali z Ria de Janeiro do svojho domovského prístavu 150 barelov veľrybieho oleja. To je asi 24 tisíc litrov. Pre lepšiu predstavu si treba uvedomiť, že z jednej veľryby vytopili asi 40 barelov oleja. Trvalo to tri dni kým ju rozkrájali, obrezali tuk a ten v kotloch na palube lode vytopili. Tých 150 barelov znamenalo minimálne 4 veľryby. Na jednej výprave museli uloviť 40 až 50 veľrýb, inak sa nesmeli ani vrátiť domov a tak takéto výpravy trvali aj niekoľko rokov. Niekedy sa plavili aj mesiac a nevideli žiadnu veľrybu. Ich trasy boli po celom Atlantickom a Tichom oceáne. Acushnet sa plavila od Bahamských ostrovov na juh okolo pobrežia Južnej Ameriky až k mysu Horn, potom do južného Pacifiku, kde dorazila v máji. Pri ostrove Juan Fernández (poznáme ho aj ako ostrov Robinsona Crusoa) naplnili ďalších 160 barelov. Zakotvili po druhý raz, tentokrát v meste Santa Harbor, olej poslali po inej lodi do Bedfordu a znovu vyplávali. V septembri mali ďalších 600 barelov a v októbri dokonca 700. Potom prekročili rovník a ďalej lovili na sever od Galapágskych ostrovov. To už začal rok 1842 a oni sa stále plavili v Tichom oceáne. Niekedy sa dve-tri lode spojili a lovili spoločne. Ak sa potom niektorá z lodí vracala do Bedfordu, posielali po nej listy rodine. V lete Melville opustil loď a ostal na brehu zálivu Nuku Hiva na ostrovoch Francúzskej Polynézie. Potom sa nalodil na austrálsku veľrybársku loď Lucy Ann, ktorá smerovala na Tahiti. Posádka lode sa na Tahiti pokúsila o vzburu, do ktorej sa zaplietol aj Melville a tak ho posadili do väzenia. Odtiaľ aj s kamarátom ušiel a skrývali sa na ostrove Moorea u domorodcov. V novembri sa nechal najať na americkú veľrybársku loď Charles & Henry, kde slúžil 6 mesiacov. Potom sa na 4 mesiace usadil na Hawai, konkrétne v meste Lahaina na ostrove Maui. Nasledovala služba na námornej lodi USS United States, s ktorou brázdil po celom Tichom oceáne a neskôr aj Atlantickom, do ktorého sa dostali zase plavbou okolo mysu Horn a potom na sever až do Bostonu, kde bol 14. októbra 1844 prepustený zo služby. Tým skončili jeho námorné dobrodružstvá a začala sa kariéra spisovateľa.

Román Moby Dick (Biela veľryba) napísal v rokoch 1850 až 1851. Úspechu sa ale nedočkal. Živil sa ako colný úradník. Zomrel v roku 1891 vo veku 72 rokov. Počas jeho života sa v USA predalo len 3 215 kusov a vo Veľkej Británii 500 výtlačkov, čo spisovateľovi vynieslo 1 259 dolárov a 45 centov. Jedna kniha v roku vydania stála 1,5 dolára, teraz by ste za ňu dostali 75 000 USD.  Sláva knihy začala až po Prvej svetovej vojne. Odvtedy vychádzajú stále nové a nové vydania. Neviem koľko sa jej doteraz predalo, možno by sme sa mohli informovať v kávovom reťazci Starbucks, ktorý si požičal svoje meno od prvého dôstojníka z tohoto nesmrteľného románu.

Zo strechy múzea si môžete pozrieť prístav mesta New Bedford tak, ako vyzerá v súčasnosti.
Zo strechy múzea si môžete pozrieť prístav mesta New Bedford tak, ako vyzerá v súčasnosti.  (zdroj: Lubo Repka)
Stále tu kotvia rybárske lode, ale veľryby sa už nelovia.
Stále tu kotvia rybárske lode, ale veľryby sa už nelovia. (zdroj: Lubo Repka)
V úlohe prvého dôstojníka Starbucksa vám múzeum predstavuje ...
V úlohe prvého dôstojníka Starbucksa vám múzeum predstavuje ... (zdroj: Pamela Repková)
Model lode Lagoda je presne polovičkou jej skutočnej veľkosti.
Model lode Lagoda je presne polovičkou jej skutočnej veľkosti. (zdroj: Lubo Repka)
Veľrybársky čln. Prosím v skutočnej veľkosti. Niekoľkonásobne menší ako samotná veľryba.
Veľrybársky čln. Prosím v skutočnej veľkosti. Niekoľkonásobne menší ako samotná veľryba. (zdroj: Lubo Repka)

Pred vyplávaním na lov veľrýb sa Starbucks bol pomodliť v tomto kostole.
Pred vyplávaním na lov veľrýb sa Starbucks bol pomodliť v tomto kostole. (zdroj: Pamela Repková)
Seamen's Bethel je kaplnka, v ktorej sa námorníci lúčili so svojimi blízkymi pred plavbou na lov veľrýb. Vedľa je ubytovňa, v ktorej prespávali tí, ktorí tu nemali svoj domov. Pravdepodobne tu nocoval aj Herman Melville.
Seamen's Bethel je kaplnka, v ktorej sa námorníci lúčili so svojimi blízkymi pred plavbou na lov veľrýb. Vedľa je ubytovňa, v ktorej prespávali tí, ktorí tu nemali svoj domov. Pravdepodobne tu nocoval aj Herman Melville. (zdroj: Lubo Repka)
V strede je katedra v tvare lode. Odtiaľ kňaz požehnal námorníkom na ich cestu, pre niektorých poslednú.
V strede je katedra v tvare lode. Odtiaľ kňaz požehnal námorníkom na ich cestu, pre niektorých poslednú. (zdroj: Lubo Repka)

Na záver tejto časti si povedzme niečo o území, ktoré bolo až do roku 1820 súčasťou štátu Massachusetts.

Pôvodne District of Maine sa od štátu Massachusetts osamostatnil 15. marca roku 1820 a stal sa 23. štátom USA. V tom období tu žilo asi 300 tisíc obyvateľov, teraz ich má Maine o milión viacej.

Portland leží v zálive Maine a v súčasnosti má asi 66 tisíc obyvateľov. Pôvodne, v roku 1632 tu bola založená osada, ktorá sa volala Casco. Keď v roku 1658 prevzala nad zálivom, v ktorom sa mesto nachádza vládu kolónia Massachusetts premenovali ho na Falmouth. Ten bol v roku 1775 počas občianskej vojny vypálený. Časť obyvateľov následne vybudovala nové mesto, ktoré nazvali Portland, po ostrove v anglickom Dorsete. V roku 1820, keď sa Maine stal samostatným štátom sa Portland stal jeho hlavným mestom. Kvôli jeho polohe (príliš blízko Atlantického oceánu) bola o desať rokov neskôr ako hlavné mesto ustanovená Augusta. Napriek tomu je Portland doteraz najväčším mestom štátu Maine. Vďačí za to hlavne svojmu ekonomickému významu pre celý štát. A má aj veľmi výhodnú polohu, do Bostonu je to odtiaľto iba 105 kilometrov.

Sme v meste Portland v štáte Maine.
Sme v meste Portland v štáte Maine. (zdroj: Lubo Repka)
Prvým Európanom, ktorý sa tu v Casco Bay usadil bol kapitán Christopher Levett v roku 1623.
Prvým Európanom, ktorý sa tu v Casco Bay usadil bol kapitán Christopher Levett v roku 1623. (zdroj: Lubo Repka)
V diaľke Fort Gorges.
V diaľke Fort Gorges. (zdroj: Lubo Repka)
Fort Allen Park.
Fort Allen Park. (zdroj: Lubo Repka)
Dom pri Fort Allen Park.
Dom pri Fort Allen Park. (zdroj: Lubo Repka)

Prístav mesta Portland je jedným z najväčších a najvýznamnejších prístavov v celom Novom Anglicku. Stráži ho maják Portland Head Light. Poloha, kde bol v roku 1791 postavený je strategicky dôležitá dodnes. Bez jeho svetla bolo veľmi ťažké vplávať do prístavu Portland, vody sú tu totiž veľmi zradné a býva tu často hmla. Postavili ho na príkaz prezidenta Georga Washingtona, vtedy bol Maine ešte súčasťou štátu Massachusetts. Samotný maják stále funguje, len je už elektrizovaný a prepnutý na automat, takže už nepotrebuje „strážcu majáka“ a preto bol jeho dom premenený na námorné múzeum.

Portland Head Light je historický maják, ktorý sa nachádza na Cape Elizabeth v štáte Maine. Označuje vstup do kanálu, ktorý vedie lode k prístavu v meste Portland.
Portland Head Light je historický maják, ktorý sa nachádza na Cape Elizabeth v štáte Maine. Označuje vstup do kanálu, ktorý vedie lode k prístavu v meste Portland. (zdroj: Lubo Repka)
Pobrežie je tu skutočne divoké, bolo veľmi „ľahké“  tu stroskotať.
Pobrežie je tu skutočne divoké, bolo veľmi „ľahké“ tu stroskotať. (zdroj: Lubo Repka)
Je to jeden z najkrajších majákov na svete.
Je to jeden z najkrajších majákov na svete. (zdroj: Lubo Repka)

Štát Maine, aj keď bol kedysi súčasťou kolónie a neskôr štátu Massachusetts s ním priamo nehraničí. Preto, keď idete do štátu Maine zo štátu Massachusetts musíte prejsť cez územie štátu New Humpshire. A o tomto štáte bude nasledujúci článok.

Lubo Repka.

Lubo Repka

Lubo Repka

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  252x

Mám rád cestovanie, spoznávanie kultúr a histórie národov celého sveta a rád o tom píšem a pritom veľa fotím.https://www.yardek.comhttps://www.facebook.com/LuboRepkaTravels/https://www.instagram.com/lubotravelrepka/ Zoznam autorových rubrík:  AmerikaCesta okolo svetaEurópaÁziaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu