reklama

Kostoly za hradbami: Dlhá

Určite by som tento kostol zaradil medzi slovenské najfotogenickejšie.

Kostoly za hradbami: Dlhá
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pamiatky na Slovensku, komplikovaná téma. Brutálny pamiatkársky romantizmus naráža na nekompromisný záujem vlastníkov realizovať svoje predstavy. Výsledok? Trieštiace sa vlny. Keď sa more unaví, prídu malé vlny. Kedy prídu malé vlny šialeného mora a kedy sa ostré skaly vlastníckeho práva zmenia na piesok? Neviem. Raz určite. Do toho času medzi nimi bude poletovať splašený motýľ kompromisných  myšlienok, nepatrné množstvo dobrých nápadov a neočakávaná ochota na spoločný postup.  Tisíckrát sa môžeme vyhovárať na 40 rokov socializmu, na zbabrané vlastníctvo, rozkrádanú údržbu, pravdou je, že sme sa zabudli kultivovať. Neukojený spotrebiteľ má najsilnejšiu túžbu mať, čo sa mu páči doma. Doma znamená hranice. Doma je to, čo viem schovať za dvere, za okná, za závesy, za steny. Možno teraz, viac ako tridsať rokov po Veľkej nežnej novembrovej revolúcii vidíme, že „doma“ môže znamenať aj niečo viac ako je obytná plocha trvalého pobytu.  Potom vidíme, čo sme ... neurobili dobre. Čo sme vôbec neurobili dobre.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dlhá
Dlhá (zdroj: Ľ. Vodička)

Toto všetko ma napadlo pri pohľade na kostol v obci Dlhá. V pamiatkárskych análoch sa určite dočítate, že kostol je v dominantnej polohe nad obcou, dobre viditeľný zo širokého okolia. Možno by niekto spomenul aj cintorín, ktorý sa k nemu primkol ako imelo k stromu. Len menej harmonicky. Ktosi kdesi kedysi ohradil cintorín „vzhľadnými“ výtvarne ladenými plastickými červenými tehlami. Výsledok? Paškvil. Na pôvodný areál kostola sa ako cudzorodá mydlová bublina nalepil múr nepekný ako zablatený bager v obývačke. Škoda. Všetko sa dá napraviť. Na nápravu na tomto mieste bude treba čakať pár desiatok rokov. Našťastie zachovalo sa zopár miest, v ktorých čudesnosť nového múru nie je rušivá. Z takého miesta vynikne výnimočná krása tejto stredovekej pamiatky na pozadí Malých Karpát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dlhá
Dlhá (zdroj: Ľ. Vodička)

O kostole, ktorého životopis chýba

Nie som si úplne istý, či to správne sformulujem, ale mám pocit, že čím dlhšie je nejaký kostol chránený ako pamiatka, tým menej o ňom vieme. Kostol Margity Antiochijskej v obci Dlhá pri Trnave vyhlásili za pamiatku 17. septembra 1969. Z Ústredného zoznamu pamiatkového fondu sa dozviete, že ho postavili v 2. polovici 15. storočia, zmeny sú zaznamenané v 17. a 19. storočí a prevažujúci sloh je raná renesancia. Obec Dlhá na svojej stránke o kostole uvádza o málo viac informácií (uvádza ich v rozvinutých súvetiach), ibaže okrem popisu interiéru kostola, sa nič nové nedozviete. Pokiaľ budete príliš dôsledný, vyhľadáte turistického sprievodcu Trnava a okolie vydavateľstva Dajama, dočítate sa: „Košolná (180 m n.m., 620 obyvateľov) a Dlhá (185 m n.m., 380 obyvateľov), ktoré sa prvýkrát spomínajú v 13. storočí. Patrili hradu Červený Kameň, ktorého majitelia tu v 16. storočí vybudovali rybník patriaci v tom čase medzi najväčšie v okolí. V 16. storočí obe obce dosídlili najskôr chorvátski prisťahovalci a neskôr Habáni.“[1] Informácie v takom množstve, že by sa nimi mohli pýšiť aj morskí biológovia. Tí ich nemajú viac o živote v hĺbkach pod 8 tisíc metrov pod morom. Škoda, ale aspoň máme istotu, že budúce generácie historikov a pamiatkárov sa budú mať čím zaoberať. Keďže stavebné úpravy na lodi kostola realizovali v 17. storočí, je viac ako isté, že najneskôr v tomto čase kostol aj opevnili. Mimochodom, obec sa spomína už v roku 1296. Je teda viac ako isté, že dnešný kostol postavili na starších základoch sakrálnej stavby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dlhá
Dlhá (zdroj: Ľ. Vodička)

Margita Antiochijská

Jej životopis je známy, ibaže možno trochu fiktívny. Skúsim voľne prerozprávať, čo všetko sa o nej môžete dozvedieť z knihy O světcích a patronech[2]. Margita, Markéta, Marina, v stredoeurópskom priestore jedna z najobľúbenejších svätých. Narodila sa v 3. storočí v Antiochii, dnešná Sýria a zomrela tam asi v roku 305. Pápež Gelasius (Svätý Geláz I., Gelasius I., 49. rímsky pápež pôsobiaci v rokoch 492 – 496) životopis svätice označil za apokryfný, teda nepravý, falšovaný, nepôvodný spis, literárny falzifikát. Či už je to tak, alebo onak, príbeh jej života je zaujímavý.

Dievča, kresťanka, pochádzala z rodiny pohanského kniežaťa Ausidia z Antiochije a žila v období vlády cisára Diokleciána (243-313). Vo veku, ktorý sa v tom čase považoval vhodný na vydaj dievčaťa, dostala ponuku od prefekta Olybria stať sa jeho manželkou. Odmietla ju. Prefekt, ktorého ješitnosť utrpela úder, ju udal ako kresťanku a katovi paholkovia vyskúšali na nej mnohé techniky útrpného práva. Iný variant legendy hovorí, že udavačom bol sám otec. Tak či tak, trýznenie, ktoré nasledovalo prinieslo pálenie, bičovanie, vešanie za vlasy. V jednej chvíli ju zhltol drak, stelesnená podoba samotného Satana. Znamenie kríža odvrátilo všetko nebezpečenstvo a dievčinu oslobodilo od múk. Rany sa zázračne zahojili a mnohé nasvedčovalo tomu, že viera dievča zachráni. Nestalo sa. Podobne, ako v prípadoch iných ranných kresťanov, aj pri nej bolo rozhodnuté, že smrť príde sťatím hlavy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred popravou sľúbila Margita ženám, že ak sa budú k nej modliť, zaistí im hladký pôrod a narodenie zdravého dieťaťa. Každý kto postaví kostol na jej pamiatku, alebo bude zapaľovať sviece na jej počesť, má sa dočkať splnenia všetkých svojich prianí. A kto napíše jej príbeh, dočká sa v Nebi koruny a kto ju vzýva na smrteľnej posteli, dočká sa Božej ochrany a žiadna pekelná sila sa jeho duše nezmocní.

Dlhá
Dlhá (zdroj: Ľ. Vodička)

Dnes

Určite by som tento kostol zaradil medzi slovenské najfotogenickejšie. Pohľad z poľa, keď sa rysuje na pozadí Malých Karpát, je fascinujúci. Dobré svetlo, krištáľovo čistý vzduch, sneh, alebo jasná zeleň a bude to obrázok ako do kalendára. Neviem, kedy kostolík a opevnenie prešli poslednou obnovou. Nemohlo to byť príliš dávno, fasáda je zjednotená do nerušivého šedého tieňu a opevnenie má obnovený vstup. Vôbec to nie je dôležité. Ten kostol je estetický zážitok!

 

Dlhá
Dlhá (zdroj: Ľ. Vodička)


[1] Trnava a okolie, T. Kollár, D. Kollár, Dajama, 2004, str.97

[2] O světcích a patronech, S. Ravik, Levné knihy KMa, 2006, str. 398

Ľuboš Vodička

Ľuboš Vodička

Bloger 
  • Počet článkov:  172
  •  | 
  • Páči sa:  1 182x

publikované články sú zo série Tip na fototrip (pôvodný názov použitý pre inzine.sk) o turistických zaujímavostiach najmä na Slovensku Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáTip na fototrip

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu