reklama

Slovenské hrady: Plavecký hrad

Výhľady z neho sú úžasné. To platí, pre ktorékoľvek ročné obdobie, trochu viac pre pekné počasie,...

Slovenské hrady: Plavecký hrad
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak by niekto zostavoval rebríček najkrajších hradov na Záhorí, mojím favoritom by bol Plavecký hrad. Na homolovitom kopci, dominantne stojaci, zďaleka viditeľný, vo svetle slnka svietiaci ako maják, s bachratými delovými baštami a stenami olámanými ako pokazené zuby. Stále má svoje čaro. Detrekov kameň – Detrekő, ako ho volajú susedia Maďari. Občas omylom zaradený medzi hrady Českej cesty. V skutočnosti leží od nej tak ďaleko, že ju chrániť nemohol. Ale mohol (a asi aj bol) v optickom kontakte s hradom, ktorý ju chránil, s Ostrým kameňom.  Uhorské pohraničné hrady na východnej hranici na seba dovideli. V úseku Plavecký hrad, Ostrý kameň, Korlátka, Branč sa o tom môžete presvedčiť ešte aj dnes.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plavecký hrad
Plavecký hrad (zdroj: Ľ. Vodička)

Z análov histórie

Plavecký hrad vznikol pred rokom 1273. Pri bitke medzi Uhrami a vojskom Přemysla Otakara II. sa spomína ako hotová pevnosť. Pevnosť, dokonca čosi ako mesto, však stálo už v dobe železnej na susednom kopci. Na Pohanskej. Keltské oppidum, jedno z najväčších na Slovensku. Ditrich, syn prešporského richtára Kunta, si pre stavbu tohto hradu vybral o trochu nižší kopec,  ktorý viac „vyčnieval“ do Záhorskej nížiny a lepšie sa z neho dala kontrolovať cesta, ktorá stále vedie po úbočí Malých Karpát. Podrobnejší stavebný vývoj nie je v dostupnej literatúre podrobnejšie zachytený. Starý Súpis pamiatok na Slovensku (z r. 1968) konštatuje, že horný hrad je stredoveký a spodný renesančný s talianskymi delovými baštami.  Zaujímavejšiu informáciu priniesli Miroslav Plaček a Martin Bóna vo svojej Encyklopédii slovenských hradov (Slovart, 2007), ktorý spomínajú, že na hornom hrade stála mohutná hranolová veža so stranou 10 m. Múry mala hrubé 2,5 m a vnútorný priestor na prízemí mal rozmery 5x5 m. podľa ich udania v tomto priestore ešte okolo roku 1960 boli viditeľné zvyšky kozuba, ktoré potvrdzujú obytnú funkciu tejto časti hradu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plavecký hrad
Plavecký hrad (zdroj: Ľ. Vodička)

Najmä v 16. a v 17. storočí menil hrad vlastníkov rýchlosťou, ktorú by sme mohli pripodobniť výmene spotených športových dresov. Osudným sa mu stalo, ale až 18. storočie. Povstanie Františka II. Rákociho proti Habsburgovcom zasiahlo prakticky celé územie Horného Uhorska. V rokoch 1705 a 1706 sa boje dotkli aj hradu. Nepomohla ani nová bašta, ktorú dal postaviť Pavol Pálfy. Hrad bol poškodený a panstvo sa presťahovalo do renesančného štvorkrídlového, pohodlnšieho, kaštieľa, ktorý stojí v Plaveckom Podhradí.

Plavecký hrad
Plavecký hrad (zdroj: Ľ. Vodička)

Absentujúca povesť

Povesť o Plaveckom hrade neuvádza ani Ján Domasta vo svojich Povestiach o slovenských hradoch, ani Ľudovít Janota vo svojich Slovenských hradoch. To je zaujímavé. Okrajovo nám Plavecký hrad figuruje v príbehu Jána Čajaka ml. V zajatí na holíčskom hrade. V Holíči na hrade sa na prelome 16. a 17. storočia ocitla krásavica Zuzana Révayová. Z väzenia ju zachránil ľsťou a rýchlym útekom Peter Bakič, pán Plaveckého hradu. S Ľudovítom Janotom sa oplatí vrátiť na začiatok. Ku vzniku hradu (šťavnato a farbisto popísať históriu vedel naozaj len on) V Malých Karpatoch, neďaleko dedinky Slošnice, na peknom vŕšku sú romaticky rozložené rumy Plaveckého hradu, čiže, ako ho pospolitý ľud menuje, zámku Podplšca. Názov „Plavecký“ pochádza údajne z XIII. storočia, keď kmeň azijských Kumánov čiže Plavcov prišiel do našej vlasti a s povolením kráľa Bela IV. osadil sa na našom území. Tento divý národ kráľ Belo používal na výpady a drancovanie územia Moravy, ktorá bola pod žezlom českého kráľa Otakara, Belo IV. bol s Otakarom v stálom nepriateľstve.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plavecký hrad
Plavecký hrad (zdroj: Ľ. Vodička)

Hrad dnes

Ako som už v úvode spomenul, je úžasný. Dokonca v rekonštrukcii. Citlivej, jasne napredujúcej, rešpektujúcej historické hodnoty (mal by som napísať pamiatkové hodnoty, ale až tak veľmi sa mi nechce pridŕžať zákona o ochrane pamiatkového fondu J ). Výhľady z neho sú úžasné. To platí, pre ktorékoľvek ročné obdobie, trochu viac pre pekné počasie, ale ani zachmúrená obloha nikoho neoberie o jedinečnú atmosféru, ktorá tu vládne. Pravdepodobne ani o neustávajúci vietor.

Plavecký hrad
Plavecký hrad (zdroj: Ľ. Vodička)
Ľuboš Vodička

Ľuboš Vodička

Bloger 
  • Počet článkov:  172
  •  | 
  • Páči sa:  1 182x

publikované články sú zo série Tip na fototrip (pôvodný názov použitý pre inzine.sk) o turistických zaujímavostiach najmä na Slovensku Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáTip na fototrip

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu