reklama

Korupčný škandál v Turecku

Už zopár dní plní hlavné stránky miestnych novín a tentokrát aj zahraničných médií korupčná aféra, zakorenená hlboko v súčasnej tureckej vláde. Vyše 80 podnikateľov a byrokratov, vrátane synov troch významných ministrov vlády strany AKP bolo 17. decembra zatknutých.  Operácia sa zdá byť jedným z významnejších kúskov prestrelky medzi súčasným premiérom Erdoanon a silnou osobnosťou islamského sveta Turkom Fethullahom Gülenom, ktorý - ako píše anglický The Economist - z dobrovoľného exilu z Pensylvánie velí globálnemu impériu médií, škôl a charitatívnych projektov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Recep Tayyip Erdo an a Fethullah Gülen
Recep Tayyip Erdo an a Fethullah Gülen 

Recep Tayyip Erdoğan sedí na premiérskej stoličke 75 miliónového národa od roku 2003. Mnohí sa zhodujú na tom, že mu k moci pomohol človek, v Spojených štátoch známejší ako sám premiér. Bývalý imám a jedna z vedúcich osobností súčasného islamu Fethullah Gülen pôsobil roky ako kazateľ. V deväťdesiatych rokoch jeho učenie získalo mnoho prívržencov, a keď sa v roku 1999 odišiel pre zdravotné problémy liečiť do USA, objavila sa diskutabilná video nahrávka, ktorá naznačovala, že veľkým snom Gülena je vytvorenie islamského štátu. Do Turecka sa pre obvinenia už nevrátil. Ale jeho učenie Hizmet alebo Služba má silnú oporu v sieti škôl, ktoré nielen po Turecku Gülen a jeho nasledovníci otvorili - nákladné školy známe svojou kvalitou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už dlhšie obdobie sa zdalo, že Erdoğan sa od svojho niekdajšieho spojenca odkláňa. Autoritatívna forma vládnutia v Turecku sa mu zapáčila, no vzbudila obavy nielen doma, ale aj v zahraničí. Rozdelenie síl v krajine je dnes zrejmejšie ako kedykoľvek predtým: vláda, úradníci a sčasti armáda sú pod patronátom Erdoğana, silná polícia a značná časť moslimských učiteľov pod Gülenom.

Táto rozohraná partia šachu prešla už niekoľkými ťahmi. Turecko samozrejme zaujalo najmä začiatkom leta, keď sa z menších ekologicky orientovaných protestov rozbúrili mestá po celej krajine, protestujúc proti vládnym opatreniam a policajným zákrokom. V rovnakom čase začal svoju kredibilitu strácať premiér. Z pôvodného verejne známeho plánu stať sa prezidentom po tom, ako zmení ústavu a z parlamentnej republiky sa Turecko stane prezidentskou, sa zrejme ustúpilo. A keďže podľa interných straníckych pravidiel vládnej AKP už Erdoğan v najbližších voľbách premiérom byť nemôže, skôr reprezentatívna funkcia prezidenta sa zdá pre Erdoğana nedostatočná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi pred mesiacom prijala vláda opatrenie, podľa ktorého majú byť zatvorené tzv. Dershane, súkromné školy, ktoré pripravujú študentov na univerzitné testy. Asi štvrtinu z tisícok škôl spravujú Gülenisti a sú pre nich samozrejme významným zdrojom finančných prostriedkov. Gülen označil kroky za „tyraniu faraónov" a Erdoğan začal postupne zo štátnej správy sťahovať prívržencov hnutia, keďže podľa neho sa snažia v Turecku vytvoriť „paralelný štát".

17. decembra zaplnili internet odkazy na rozsiahlu policajnú operáciu. Polícia vraj už dlhšie obdobie nezávisle od seba sledovala tri korupčných aktivity. Pri policajnej akcii v to ráno v rovnakom čase zadržala desiatky vysoko postavených podnikateľov a ľudí štátnej správy. Okrem iných boli pre korupciu zadržaní traja synovia ministrov hospodárstva, vnútra a výstavby a životného prostredia. V škatuliach od topánok údajne ukrýval 4,5 milióna dolárov zatknutý generálny manažér jednej z najväčších tureckých bánk. Banka a jej významní predstavitelia vraj pokračovali v obchode s Iránom aj po tom, čo na ňu mnohé krajiny, vrátane Spojených štátov, uvalili obchodné embargo. Okrem obchodovania s Iránom ide aj o ďalšie korupčné kauzy. Ďalšia významná osobnosť, starosta konzervatívnej mestskej časti Istanbulu Fatih (kde nájdete najvýznamnejšie historické pamiatky mesta ako Hagia Sofia, Modrá mešita alebo Grand Bazaar) bol zadržaný pre podozrenie na to, že za úplatok vydal stavebné povolenie hotelu, ktorý dnes leží v značnej blízkosti prvého podzemného tunela popod Bosphorus. Hotel tak môže byť značným bezpečnostným rizikom nielen pre svojich návštevníkov, ale aj pre celý podmorský tunel metra. Gülen prepojenie s korupčným vyšetrovaním odmietol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Premiér v deň zatýkania potvrdil, že o policajnom vyšetrovaní vopred nebol informovaný a neskôr uviedol, že ide o „špinavú operáciu". Deň po zatýkaní boli podľa denníka Hürriyet (na oplátku) z postov odvolaní piati policajní velitelia a ich šiesti námestníci. Erdoğan vysvetlil, že policajti zneužili svoje úrady. Podľa posledných informácií denníka Zaman bolo z polície v Ankare a Istanbule odvolaných spolu už 29 policajných úradníkov a vyšetrovanie kauzy dostali na starosť dvaja noví prokurátori. Dnes, 19. decembra, bol dokonca odvolaný policajný šéf Istanbulu.

Kto šachovú partiu o moc v Turecku dotiahne do zdarného konca je dnes veľmi ťažké predpokladať. Situácia sa bude rozvíjať pravdepodobne omnoho dlhšie. Ako za ostatné dni napísali niekoľkí tureckí aktivisti na svoje účty na Twitteri: „Rozbaľte si pukance, priatelia, šou sa ešte len začala."

Lucia Mrázová

Lucia Mrázová

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Po štúdiách žurnalistiky, európskych štúdií a mnohých krátkych a dlhých cestách po Európe, pôsobím medzi Bratislavou a Istanbulom. Píšem o živote v tomto gigantickom meste a politike, ktorá hýbe Tureckom.Dnes už pod menom Lucia Yar píšem na blogu Denníka N.Viac aj na @LuciaMrazova. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu