reklama

Bitcoin sa stal oficiálnou menou

Malý stredoamerický štát Salvádor je prvý na svete, ktorý si adoptoval kryptomenu ako oficiálne platidlo. Tento krok zatiaľ vyvolal rozpaky a mnoho otázok. Nie je však vylúčené, že podobný krok neuvidíme aj v ďalších krajinách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Jediná krajina na svete sa rozhodla dať šancu najpopulárnejšej kryptomene a zlegalizovala používanie Bitcoinu ako druhého oficiálneho platidla. Hovoríme o Salvadore, krajine Strednej Ameriky. Odvážny krok vyvoláva častú kritiku a obavu z negatívneho vplyvu na ekonomiku krajiny. Zatiaľ, čo iné štáty prijímajú regulácie a nové opatrenia pre kontroverzné kryptomeny, Salvador sa rozhodol ísť opačnou cestou a je možno len otázka času, či ho budú nasledovať ďalšie štáty.

Prezident Salvadoru, Nayib Bukulele najnovšie oznámil držanie až 400 Bitcoinov, po tom ako sa najstaršia kryptomena stala platobným prostriedkom. Pozitívna správa vyšvihla cenu kryptomeny vyššie a predpokladá sa, že by mohla vystúpiť až na 56300 amerických dolárov podľa agentúry Reuters.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cesta testovania bude hrboľatá. Bukulele uviedol: „Tak ako všetky inovácie si prejde aj Bitcoin v Salvádore cestou učenia. Každá cesta do budúcnosti je taká a nie všetko sa dosiahne za deň alebo za mesiac." Nákup Bitcoinu vyšiel krajinu na 20,9 milóna dolárov a jeho zavedenie znížilo hodnotenie úverovej spoľahlivosti štátu, ktorú znížila ratingová agentúra Moodys.

Čo čaká krajinu a jej občanov?

Podniky budú povinné všade tam, kde to bude možné, prijímať kontroverzné digitálne mince ako platbu. Vláda krajiny vyvinula novú aplikáciu digitálnej peňaženky s názvom Chivo, ktorú by si mohli stiahnuť milióny ľudí. Cez túto aplikáciu dostane každý občan 30 dolárov v Bitcoine. Cieľom je podporiť nestabilnú kryptomenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prezident krajiny tvrdí, že občania krajiny budú čoskoro môcť nakúpiť za mince aj pôdu, ale budú si vedieť zaplatiť tiež dane. Čo sa však stane ak pôjde hodnota kryptomeny rapídne nadol? Stratí pozemok na cene? Na tieto zásadné otázky zatiaľ neexistuje odpoveď.

Dobrou správou pre ľudí je, že by sa mohli znížiť náklady na posielanie peňazí Salvádorčanov z USA. Toto bol aj jeden z dôvodov zavedenia Bitcoinu ako oficiálneho platidla. Celková výška takýchto peňazí je okolo šesť miliárd dolárov, čo predstavuje takmer štvrtinu hrubého domáceho produktu (HDP) štátu. V praxi to bude znamenať, že občania Salvadoru budú domov z USA posielať peniaze bez bankových poplatkov, čo momentálne nie je možné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bitcoin ako kontroverzná kryptomena

Hodnota Bitcoinu ale aj iných kryptomien raz rapídne stúpa, inokedy klesá. Jej nestabilitu kritizujú mnohí. Aj toto je jeden z dôvodov, ktorí stále odrádza niektorých investorov. Muskova kritika na sociálnych sieťach poslala kryptomenu už viackrát smerom dole, ale aj nahor. Volatilita je naozaj vysoká.

ProfitLevel-Zarska-Vyvoj bitcoinu pocas celej historie
ProfitLevel-Zarska-Vyvoj bitcoinu pocas celej historie (zdroj: ProfitLevel-Zarska)
Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu