reklama

Nedostatok čipov si riešia firmy po svojom

Technologické firmy aj Európa si z čipovej krízy vyvodili rovnaký záver: produkciu čipov chcú robiť sami. Cieľ nebude ľahké naplniť. Výroba čipov si vyžaduje obrovskú investíciu. Najväčší čipoví producenti majú zásadný náskok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Dnešná technologická doba je priam závislá na najrozličnejších prístrojoch a produktoch. Konzum a nakupovanie stále najnovších verzií výrobkov ovláda hlavne mladšie generácie. Vidíme to napríklad pri spustení predaja nových verzií iPhonov. Milióny produktov v dnešnej dobe využívajú počítačové čipy, známe tiež ako polovodiče.

Čo stojí za nedostatkom čipov?

Stojíme uprostred technologického rozmachu, konzumného spôsobu života a post-pandemického sveta. Pandémie iba urýchlila zvyšujúci sa problém s komponentami, nie je jeho hlavným spúšťačom. Keď však skombinujeme všetky uvedené faktory, vyjde nám z toho katastrofický scenár, ktorý pocíti bežný občan hlavne na vyšších cenách výrobkov a ich nedostatku. Trh tiež reaguje na faktory, ktoré spomaľujú jednotlivé spoločnosti a ich zisk. Chýbajúce súčiastky spôsobujú výpadky tovární, zastavenie predajov a investori sú opatrnejší. Globálny problém s čipmi spôsobili hlavne výpadky v logistike, výkyvy počasia napr. v Texase, vysoké náklady na prepravu polovodičov, obmedzenia a regulácie tovární, chýbajúca pracovná sila, neúmerne sa zvyšujúci dopyt.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vlastná produkcia čipov

Čínsky gigant elektronického obchodu Alibaba sa rozhodol navrhnúť svoj vlastný čip. Cieľom vývoja originálnych čipov je posilnenie postavenia v oblasti cloud computingu a silnejšia konkurencia pre hlavných rivalov, ako je Amazon. Spoločnosti ako Amazon, Facebook, Tesla, Apple a Baidu sa začali vyhýbať etablovaným čipovým firmám a rozvýjajú vlastný vývoj čipov interne. Nechcú používať generické čipy ako ich konkurencia a snažia sa smerovať k výrobe na mieru, presne podľa špecifických požiadaviek ich aplikácií.

Kde investovať počas globálneho nedostatku čipov?

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Najhodnotnejšia spoločnosť na svete s výrobou polovodičov má najväčšiu špecializovanú nezávislú zlievareň polovodičov a zároveň je jednou z najväčších taiwanských spoločností. V poslednom období ťaží hlavne z kombinácie rastúceho dopytu po sieti 5G, digitálneho rozmachu a umelej inteligencie. Globálny nedostatok nanometrových čipov tiež zvýšil hodnotu spoločnosti a to by malo udržať továrne v prevádzke na vysokej kapacite najmenej ďalší rok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing za 5 rokov.
Vývoj spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing za 5 rokov. (zdroj: Zdroj: Investing.com)

ASML Holding NV

Spoločnosť sa zaoberá výrobou zariadení na produkciu čipov. Zároveň vyvíja a vyrába systémy polovodičových zariadení, pozostávajúcich z litografických systémov. ASML je tretím najväčším dodávateľom polovodičových zariadení na svete. Vyhliadky pre ďalší rast firmy sú priaznivé a nasledujúce tri roky bude mať ako výrobca čipov priestor na ďalší vzostup.

Vývoj spoločnosti ASML za 5 rokov.
Vývoj spoločnosti ASML za 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing.com)
Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu