reklama

Technologická skupina FAANG silno rastie. Na pozíciu lídra má našliapnuté Apple

Pozícia technologických obrov v globálnej ekonomike sa neustále posilňuje. Platí to ja pre kľúčové indexy. Táto situácia však so sebou nesie hneď niekoľko rizík.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spoločnosti Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google (vystupujúci pod materskou firmou Alphabet Inc.) sú vo svete investorov známe pod skratkou FAANG. Skratka označujúca technologických gigantov vznikla v roku 2013 a pôvodne nezahŕňala spoločnosť Apple, ktorá sa k nej pripojila až v roku 2017. Od tohto roku sa táto skupina spoločností nazýva FAANG namiesto FANG. Ide o skupinu najväčších technologických spoločností kótovaných na americkom trhu, ktoré priťahujú záujem mnohých investorov.

Uvedené spoločnosti sú obľúbené po celom svete a počas pandémie Covid-19 sa ich pozícia na trhu ešte posilnila. Zvýšil sa dopyt po telefónoch, sociálne siete nahradili reálny život ešte pred pandémiou a streamovacie služby sa stali ešte populárnejšími.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ProfitLevel-Zarska-Ceny akcii Facebook,Google,Apple
ProfitLevel-Zarska-Ceny akcii Facebook,Google,Apple 

Porovnanie aktuálnej a očakávanej ceny akcií FAANG. Zdroj: www.tipranks.com

Apple je od konca roka 2019 najvýkonnejšou spoločnosťou z celej FAANG skupiny. Google (Alphabet) je na druhom mieste a Facebook je treťou zaknihoval tretí najvyšší rast.

ProfitLevel-Zarska-Porovnanie vykonu Facebook,Google,Apple
ProfitLevel-Zarska-Porovnanie vykonu Facebook,Google,Apple 

Porovnanie výkonov FAANG za posledných 5 rokov. Zdroj: www.tipranks.com

Skupina FAANG a indexy

Hlavné svetové indexy zahŕňajú veľký počet akcií skupiny FAANG. Príkladom je index S&P 500, ktorý zahŕňa 500 najväčších spoločností kótovaných na americkej burze. Akcie FAANG tvoria približne 16 % tohto indexu a Apple má najvyšší podiel zo všetkých spoločností.

Akcie skupiny majú tiež zásadnú váhu v technologickom indexe Nasdaq, kde predstavujú takmer 33 % hodnoty. Skutočnosť, že sa na indexe zúčastňujú významné americké spoločnosti nie je ničím novým. V prípade neočakávaného poklesu hodnoty niektorého z nich je dôležité sledovať možný vplyv uvedených indexov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ProfitLevel-Zarska-Vyvoj NASDAQ 100 za posledny rok
ProfitLevel-Zarska-Vyvoj NASDAQ 100 za posledny rok 

Vývoj indexu NASDAQ 100 za posledných 12 mesiacov. Zdroj: Investing.com

Líder skupiny

Podľa Chada Morganlandera, portfóliového manažéra spoločnosti Washington Crossing Advisors, môže byť lídrom skupiny FAANG spoločnosť Apple. Prechod od predajnej služby k modelu predplatného ponúka spoločnosti solídnu perspektívu. Ak porovnáme septembrovú výkonnosť (v tabuľke vyššie), zistíme, že Apple si vedie lepšie ako ostatné spoločnosti.

Negatívne vplyvy

Medzi negatívne aspekty patrí nedostatok pracovných síl, narušenie dodávateľského reťazca a makroekonomické ukazovatele, ako sú napríklad devízové kurzy. Zmeny výmenných kurzov nevedú priamo k zníženiu celkového príjmu, ale znehodnotenie miestnej meny zdražuje dovoz tovaru, čo môže viesť k zníženiu objemu dovážaného tovaru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pandémia Covid-19 viedla k nedostatku pracovných síl. V minulosti sme boli svedkami toho, ako sa hlavní dodávatelia spoločnosti Apple pripravili na nedostatok pracovných síl práve z dôvodu vypuknutia pandémie. Tisíce pracovníkov museli zostať vo svojich domovoch kvôli obmedzeniam cestovania. Keď sa začali šíriť fámy o uvedení nového iPhonu na trh, malo to negatívny vplyv na akcie spoločnosti.

Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvnili najmä akcie spoločností Facebook (FB), Amazon (AMZN) a Google (GOOGL) patria nové, prísne regulácie, viaceré sondy a vyšetrovania možného zneužívania monopolného postavenia na trhu. Spoločnosti si udržiavajú ziskový a stabilný rast, ale niektoré krajiny sa snažia získať kontrolu nad ich vplyvom. Najsilnejším príkladom je Čína. Táto krajina zavádza ďalšie regulácie algoritmov ktoré spoločnosti používajú, ako aj GDPR. Online giganti tak budú musieť uplatniť mnohé zmeny, ktoré ovplyvnia napríklad ich príjmy z reklamy. To by mohlo viesť k zníženiu výdavkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu