reklama

Tesla plánuje expanziu

V roku 2022 akcie Tesly klesli o vyše 50 %, od úvodu tohto roka však opäť rastú

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Akcie obľúbenej automobilky už určitý čas pociťujú zvýšený tlak. Zlé podmienky na trhu a starnúce modely komplikujú spoločnosti situáciu. V priebehu posledných 3 mesiacoch klesla hodnota akcií spoločnosti Tesla v priemere o 35%. Práve tento neúspech je pravdepodobne dôvodom prečo vedenie pristúpilo ku krokom, ktoré by mohlo pomôcť Tesle dosiahnuť lepšie výsledky na trhu.

Rozšírenie výroby

Práve novinka v podobe zvýšenia výroby by mohla byť hnacím motorom pre rast akcií gigantu. Minulý týždeň spoločnosť Tesla na Twitteri oznámila plány na rozšírenie svojej gigatovárne v Nevade. Automobilka chce preinvestovať 3,6 miliardy dolárov s cieľom vybudovať dve nové výrobné haly. Prvá bude zameraná na produkciu nových batériových článkov s označením 4680. Továreň bude schopná vyprodukovať batérie až pre dva milióny úžitkových vozidiel ročne. Druhá bude určená na výrobu ťažkých nákladných elektrických vozidiel triedy 8, akým je Tesla Semi. V oboch nových závodoch plánuje Tesla podľa svojich verejných vyhlásení plánuje zamestnať ďalších 3 000 osôb.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi prvých a zároveň kľúčových odberateľov kamiónov Tesla Semi patrí spoločnosť PepsiCo. Výrobcovi slávneho nápoja ich odovzdal na ceremónii v Nevade priamo CEO Tesly Elon Musk. Pôvodne sa plánovalo, že Tesla začne vyrábať model Semi v roku 2019, bola však odložená na rok 2022.

V reakcii na oznámenie spoločnosti Tesla fanúšikovia a kritici zverejňovali obrázky nákladných vozidiel Tesla Semi so značkou Pepsi Frito Lay na cestách, vrátane niektorých pokazených. Od konca štvrtého štvrťroka Tesla nezverejnila cenu jednotlivých nákladných vozidiel, ani to, koľko ich vyrobila alebo predala. Očakáva sa, že keď spoločnosť zanalyzuje svoje výsledky za štvrtý štvrťrok, poskytne viac podrobností o programe Semi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Muskova výpoveď

Nové obavy prichádzajú opäť kvôli Elonovi Muskovi. Ten bol nedávno na súde kvôli vyjadreniam, ktoré zverejnil v roku 2018 na Twitteri. Musk vtedy oznámil, že prevezme výrobcu elektromobilov do súkromných rúk, čo znamenalo, že očakával silnú finančnú podporu. Problém bol však v tom, že nemal uzatvorené žiadne reálne dohody s potenciálnymi investormi. Problémom je teda stále pre spoločnosť ako celok, správanie šéfa spoločnosti a jeho vyjadrenia, ktoré vo vysokej miere ovplyvňujú rast, či pokles akcií.

Celkový pokles akcií počas roku 2022 je viac ako 50 %, ale spoločnosť má nádej v roku 2023 na rast. Lepšie obdobie by mohlo prísť práve po rozbehnutí výroby vozidiel Cybertruck a Tesla Semi. V roku 2023 by sme mohli vidieť rast zisku na akciu o úctyhodných 40 % na 5,66 USD a tržby spoločnosti Tesla by mohli vzrásť o viac ako 40 % na približne 118,2 miliardy USD.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výkonnosť akcií spoločnosti Tesla za posledných 5 rokov.
Výkonnosť akcií spoločnosti Tesla za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing; Autorka: Lucia Žárska - ProfitLevel)

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu