reklama

Tesla sa chystá deliť svoje akcie v pomere 3:1

Líder medzi výrobcami elektromobilov si od delenia akcií sľubuje viac obchodov s jeho akciami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vzhľadom na cenu akcií spoločnosti Tesla bude ich nákup dostupnejší pre retailových investorov už na konci mesiaca. Spoločnosť sa rozhodla pre rozdelenie 3:1 a schválili ho na výročnom zhromaždení akcionárov automobilky. Prospeje tento krok Tesle a budú ich akcie dôvodom na investíciu?

Čo znamená rozdelenie akcií?

Nenechajme sa však pomýliť, rozdelenie akcií nemení ich hodnotu ale môže spôsobiť nárast ceny, nie je to však pravidlom.[1] Pre firmy to však znamená zvýšenie likvidity, preto je tento typ rozdelenia akcií a viacmennej podporované akcionármi. Najmä technologické spoločnosti, ktoré zaznamenali v posledných rokoch rapídny vzostup a cena ich akcií rýchlo rástla, volia tento spôsob sprístupnenia obchodovania s pomerne drahými akciami menším obchodníkom. Rozdelenie akcií zvyšuje tiež počet akcií v obehu a zároveň znižuje cenu každej akcie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledky Tesly

Počas júla sme si mohli všimnúť výborné výsledky Tesly. Tá aj napriek reštrikciám v Číne v 2. takmer zdvojnásobil zisk počas 2. štvrťroku. Za toto obdobie im narástol čistý zisk na 2,26 miliardy dolárov z 1,14 miliardy dolárov. Tržby medziročne stúpli o 41,6 % na 16,93 miliardy z 11,96 miliardy dolárov. Treba však poznamenať, ak sa pozrieme na medzikvartálne porovnanie, tak zisk klesol z 3,3 miliardy dolárov. Tesla musela bojovať s komplikáciami, ktoré sa vyskytli v rámci dodávateľského reťazca a narušenia výroby.

Odpredaj akcií

Najnovšie môžeme vidieť, že Elon Musk predal 7,92 milióna akcií spoločnosti Tesla v hodnote približne 6,88 miliardy dolárov. Pôvodný Muskov plán na základe jeho vyjadrení bol, že už nemal predávať žiadne akcie automobilky. Tu môžeme vidieť, že CEO bude musieť asi dodržať dohodu s Twitter a odkúpiť túto spoločnosť, práve preto odpredal časť svojich akcií v Tesle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výkonnosť akcií spoločnosti Tesla za posledných 5 rokov.
Výkonnosť akcií spoločnosti Tesla za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing; Anaoýza: Lucia Žárska/ProfitLevel)

Akcie spoločnosti po oznámení ich rozdelení klesli o približne 6%, za posledný týždeň je pokles 7%, navyše nikto nevie ako presne dopadne spor Musk vs. Twitter. Momentálne je nákup skôr riskantným rozhodnutím ale uvidíme, čo prinesie ďalší vývoj situácie v Tesle a aj okolo osobnosti Elona Muska. Ak ste sa už v minulosti rozhodli „veriť v Teslu“, tak ako investor budete mať aj po rozdelení akcií peňažnú hodnotu vášho podielu v rovnakej výške. Rozdiel bude iba ten, že budete vlastniť viac akcií. Ak hľadáte ďalšie podobné spoločnosti, ktoré pristúpili v poslednej k rozdeleniu akcií, tak upriamte svoju pozornosť na technologické giganti Alphabet a Amazon.

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu