reklama

Vývoj TOP energetických spoločností od začiatku vojny v rámci Európy

Vojna na Ukrajine vrátila na výslnie na ropu a plyn. Napriek tomu je smerovanie k zelenej energetike je nespochybniteľné

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Neustále rozoberaná téma energetickej závislosti od Ruska v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine, bude aj v nasledujúcich rokoch jednou z najzávažnejších. Nielen V Európe ale takmer na celom svete si ľudstvo vytvorilo závislosť na energii, ktorá je stále vo vysokej miere produkovaná z vyčerpateľných zdrojov. Dnes vidíme, viac ako kedykoľvek predtým, že táto závislosť je veľkým problémom pre celé kontinenty, nielen pre jednotlivé štáty. Niektoré krajiny majú zásoby ropy a plynu väčšie ako iné, čo im dáva značnú konkurenčnú výhodu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mnohí experti varujú pred nízkou diverzifikáciou dodávateľov, avšak po mnohých rokoch, kedy sme si zvykli na takýto spôsob fungovania a dovážanie nerastného bohatstva za pomerne výhodné ceny, nemôžeme tento rozbehnutý kolos zastaviť zo dňa na deň. Celá spoločnosť sa začala zaoberať energetickou krízou, pretože zasahuje práve tých najzraniteľnejších, ktorí si nevedia rady s vysokými cenami nielen energií, ale samozrejme aj s rýchlo rastúcou infláciou. Vojna na Ukrajine ovplyvňuje aj investovanie a dnes sa konkrétne pozrieme na to, ako si viedli top energetické spoločnosti práve v Európe.

Shell

Shell je najväčším globálnym obchodníkom so skvapalneným zemným plynom a tiež významným hráčom na trhu s ropou. Shell sa môže pochváliť výborným výsledkom, keďže vykázal najvyššie štvrťročné zisky v histórii, a to aj vďaka tomu, že využil volatilitu na globálnych energetických trhoch po ruskej invázii na Ukrajinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zisk narástol v prvých troch mesiacoch roka 2022 na 9,1 miliardy dolárov, čo je takmer tri-krát viac ako 3,2 miliardy dolárov vykázaných v predchádzajúcom roku. Európsky ropný gigant tak prekonal priemerné odhady analytikov, ktoré mali byť približne vo výške 8,7 miliardy dolárov.

Výkonnosť akcií spoločnosti Shell PLC ADR za posledných 5 mesiacov
Výkonnosť akcií spoločnosti Shell PLC ADR za posledných 5 mesiacov (zdroj: Zdroj: Investing)

TotalEnergies SE

V dnešnom svete, kedy vidíme ako globálne otepľovanie poškodzuje našu planétu a vysoký podiel na tom majú práve veľké spoločnosti, si hlavne v segmente produkcie energií, všetci stanovujú podobné ciele. TotalEnergies by sa chcela stať zodpovednou energetickou spoločnosťou a ich misiou je splniť dvojitú výzvu, na jednej strane uspokojiť energetické potreby rastúcej svetovej populácie a zároveň obmedziť globálne otepľovanie. Investori by sa mali zaujímať práve aj o tento prístup, ak je ich stratégia dlhodobá, pretože trend čistej energie a zelených investícií nie je dočasná záležitosť. Neustály nárast populácie na zemi je príčinou aj zvyšujúceho sa dopytu po energii. Francúzsky ropný gigant plánuje do roku 2030 navýšiť svoju produkciu energie o 30 %, pričom rast by mala pokryť z polovice z elektrina, ktorej pôvod bude v podstate z obnoviteľných zdrojov, a z polovice z LNG.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Invázia na Ukrajinu mení zaužívané vzorce a urýchľuje aktuálne horúce trendy v energetickom sektore, ako je diverzifikácia, investície do obnoviteľných zdrojov a posúva aj morálne hranice. Všetky tieto faktory vplývajú tak na jednotlivcov, ako aj na spoločnosti ako celky, pretože v konečnom dôsledku ich tvoria ľudia.

Výkonnosť akcií spoločnosti TotalEnergies SE ADR za posledných 5 rokov.
Výkonnosť akcií spoločnosti TotalEnergies SE ADR za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing)

BP

V súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine, musela spoločnosť urobiť zásadné rozhodnutie, a to vzdať sa svojho podielu v Rusku. Tento počin ich stál 1,5 miliardy USD. Tento gigant asi najviac utrpel zo všetkých spomínaných spoločností v súvislosti s vojenským konfliktom a vzdania sa takmer 20% podielu v ruskom Rosnefť. Napriek tomu spoločnosť BP oznámila, že v prvom štvrťroku dosiahla zisk 6,2 miliardy USD, teda išlo o markantný nárast oproti 4,1 miliardy USD z minulého štvrťroku. Cena ropy je v poslednom čase veľmi volatilná, v zásade však vidíme predpoklad na jej zvyšovanie do konca roka 2022, čo by sa mohlo odraziť aj na hodnote akcií gigantu BP.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výkonnosť akcií spoločnosti BP PLC za posledných 5 rokov.
Výkonnosť akcií spoločnosti BP PLC za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing)

Divoká karta - Equinor ASA

Nórska štátna spoločnosť pôsobiaca v oblasti produkcie energie má vo svojom portfóliu ropu a plyn, obnoviteľné zdroje a nízkouhlíkové riešenia s ambíciou stať sa do roku 2050 energetickou spoločnosťou s nulovou čistou energiou. Jej rozvoj v poslednej dobe narušil odchod z Ruska kvôli pretrvávajúcemu konfliktu. Ten viedol k znehodnoteniu aktív v poslednom štvrťroku. Equinor zaznamenal svoj najvyšší štvrťročný zisk pred zdanením vo výške 18 miliárd dolárov. Equinor bol predtým známy pod menom Statoil, a jeho najväčšou devízou do budúcnosti je, že sa snaží upustiť od ropy a plynu. Ak teda vaše presvedčenie smeruje k obnoviteľným zdrojom energie, tak práve táto spoločnosť by mohla byť zaujímavou investíciou, pretože ich budúci rast spoločnosť vidí hlavne v projektoch veternej, solárnej a vodnej energie.

Výkonnosť akcií spoločnosti Equinor ASA ADR za posledných 5 rokov.
Výkonnosť akcií spoločnosti Equinor ASA ADR za posledných 5 rokov.  (zdroj: Zdroj: Investing)

Je naozaj zaujímavé sledovať energetický sektor, jeho transformáciu a zmenu paradigmy, za ktorú môže najmä vojenský konflikt na Ukrajine. Pozornosť dostáva aj skvapalnené LNG, ktoré je možné dovážať napríklad z USA. Smer, resp. trend obnoviteľných zdrojov je jasný a nevyhnutný aj pre našu budúcnosť. Ak sa dnes pozrieme na všetky 4 spoločnosti, tak najzaujímavejšou voľbou by pre investorov mohol byť nórsky Equinor.

Lucia Žárska

Lucia Žárska

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  56x

Podieľala som sa na založení webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pre každého, stačí len vedieť ako na to. Pracujem v oblasti finančných trhov a chcela by som na tomto blogu ďalej pomáhať ľuďom v oblasti investovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu