reklama

Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom

Je jednoduchšie získať prospechové štipendium na medicíne ako miesto na internáte

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Verejnosť môže mať oprávnený pocit, že keďže je lekárov na Slovensku nedostatok a musia sa zatvárať oddelenia či ambulancie, spolu s vysokým priemerným vekom ambulantných lekárov, tak štát robí všetko pre to, aby beztak náročné štúdium budúcich lekárov čo najviac podporoval alebo prinajmenšom nehádzal polená pod nohy. Avšak, nie je to tak.

Nič na nálade počas posledných zápočtových týždňov nepridá viac ako správa v ais (Akademický informačný systém), že žiadosť o internát vám bola zamietnutá. Najmä v prípade, že ste s takou možnosťou pri veľkom počte bodov ani nerátali. Minulý rok bola hranica na prijatie na internát Medická v Košiciach okolo 130 bodov. Tento rok nestačí ani viac ako 220. Nepomôže, že ste na asi najťažšej vysokej škole, končíte druhý ročník a máte úspešne absolvované všetky predmety, medzi ktorými spomeniem biofyziku, anatómiu, histológiu, či biochémiu. Viac sa urobiť nedalo, no ani toto nestačí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujímavým názorným príkladom je študentka z Čadce, ktorá rovnako nedostala internát. De facto jej oznámili, že všetci ostatní prijatí majú väčšie právo byť ubytovaní.

Z osobného prieskumu; koľko medikov poznáme, toľkí internát nedostali.

Prijatí boli študenti z iných fakúlt, napríklad Prírodovedecká a iné, ktorí za účasti v rôznych spolkoch a technických pomocnych silách získavali aj 500 bodov (pričom oficiálne v Domovom a ubytovacom poriadku sú počty bodov za tieto činnosti rádovo nižšie). So všetkou úctou, porovnávať náročnosť týchto odborov a dávať nadmerný počet bodov za účasť vo voľnočasových aktivitách, ak na to pri danom štúdiu majú čas, nie je voči študentom lekárskej fakulty férové.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na mieste je aj otázka či najobjektívnejšie kritérium a dôraz má byť na aktivitách pomimo školy. Internát potrebujú najmä tí, ktorí bývajú vo väčšej vzdialenosti. Ak chcú byť aspoň cez víkend doma s rodinou, tak nevedia byť aktívni na víkendových akciách.

Ak aj chceli meniť priority a dávať nadmerné počty bodov za takéto aktivity, mali dať túto informáciu vedieť v dostatočnom predstihu na začiatku akademického roka do širokého povedomia študentom.

Čerešničkou na torte je email, ktorý študentom prišiel 30.5., v ktorom "veľkoryso" ponúkajú možnosť ubytovania v partnerskej ubytovni, pričom sa študenti majú záväzne prihlásiť medzi 16.5 až 2.6 spolu so zaplatením nevratnej 250€ zálohy. Na rozhodovanie či riskovať možnosť, že sa nakoniec študent nedostane k žiadnemu ubytovaniu alebo si vybrať ubytovanie, ktoré namiesto 55€ mesačne stojí 128€ mesačne (po neskutočne štedrej dotácii 7€) dali študentom 48 hodín. Toto nie je pomocná ruka, ale vydieranie. Časové aj finančné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Študenti medicíny:

Lukáš Fedor

Martina Maťašová

Sára Žgradová

Samuel Sedlák

Alexandra Uháľová

Lukáš Fedor

Lukáš Fedor

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  39x

Študent medicíny v Košiciach Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu