reklama

Návšteva šéfa NATO na Slovensku - impulz na prehodnotenie obranných výdavkov na rok 2016?

Pre ministra obrany Martina Glváča je stretnutie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom veľká česť. Pochválil sa, že pre túto príležitosť si kúpil novú kravatu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

V rámci rokovania s generálnym tajomníkom NATO Jensa Stoltenberga, ktorý je na svojej prvej návšteve Slovenska, minister obrany Martin Glváč informoval šéfa NATO aj o obranných výdavkoch a navýšení finančných prostriedkov na niektoré modernizačné projekty. Minister Glváč v tejto súvislosti uviedol, že tento rok sa blížime k 1,1 % HDP výdavkov na obranu tým, že sa navýšili finančné prostriedky na niektoré modernizačné projekty.

Nuž, ak chceme dodržať naše záväzky deklarované na samite NATO vo Walese, je to pravdepodobne impulz na prehodnotenie návrhu rozpočtu pre rezort obrany na rok 2016.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z porovnania upraveného rozpočtu rezortu obrany k 30.6.2015 na úrovni 880 704 136 Eur s návrhom rozpočtu pre rezort obrany na rok 2016 vo výške 850 574 394 Eur je totiž zrejmé, že nejde o zastavenie poklesu obranných výdavkov a ich postupný nárast ale o pravý opak. Pritom rezort obrany naštartoval rad modernizačných programov, ktoré vyžadujú nemalé zdroje. Len nedávno minister Glváč priznal, že nemá finančné prostriedky na zaplatenie letových hodín, resp. prenájmu Gripenov na zabezpečenie ochrany vzdušného priestoru Slovenska v rámci systému NATINAMDS a asi bude potrebné hľadať iné riešenia. Kto a kde ale nájde zdroje pre všetku obstarávanú techniku, technológie a servisné služby? Je zrejmé, že minister obrany nechá novej vláde mnoho nezodpovedaných otázok. A to nielen čo sa týka financovania, ale taktiež napríklad personálneho manažmentu, bytovej politiky alebo sociálneho zabezpečenia vojakov a podobne. Opäť sa ukazuje, že Slovensku chýba jasné strategické smerovanie v oblasti rozvoja obrany, obsiahnuté v novej obrannej stratégii a rozvojových plánoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ivan Máčovský, vedúci pracovnej skupiny pre národnú obranu strany SIEŤ 

Ivan Máčovský

Ivan Máčovský

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Roky pôsobil na veliacich a riadiacich pozíciách v rezorte obrany. Dnes je vedúcim stálej pracovnej skupiny pre národnú obranu v strane #SIEŤ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu