reklama

Praktická obranyschopnosť vyžaduje efektívne plánovanie a manažment zdrojov

Napriek prísľubu súčasnej vlády, v rezorte obrany naďalej absentuje transparentný rozvojový plán s príslušnými zámermi, cieľmi a prioritami ich realizácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Absencia takéhoto plánu sa premieta do nie vždy premyslených a dostatočne odôvodnených investícií a akvizícií, v niektorých prípadoch sprevádzaných zbytočnými kauzami a plytvaním finančných prostriedkov do spôsobilostí, ktoré nie sú prioritou.

Je teda namieste otázka, prečo rezort obrany doteraz nezriadil komplexný systém obranného plánovania, produkujúci realistické dlhodobé, strednodobé a krátkodobé dokumenty, na základe ktorých by bolo možné optimalizovať veľkosť, štruktúru a spôsobilosti ozbrojených síl a racionalizovať príslušné akvizičné procesy. Najväčším problémom sa zrejme ukazuje:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • absencia jednoznačného strategického smerovania v oblasti obrany /zastaraná bezpečnostná a obranná stratégia, absencia koncepcie obrany/

  • absencia schopnosti pružne reagovať na nepredvídateľné situácie /situácia na Ukrajine, extrémizmus a terorizmus, problematika imigrantov/

  • stabilita a nedostatok skúseného personálu ktorý sa zaoberá obranným plánovaním

  • stabilita požiadaviek a ich priorít ako aj dlhodobá absencia reálnej predikcie finančných zdrojov aspoň na obdobie 1 plus 2 roky čo sa týka prevádzky a 6 až 10 rokov a viac, podľa charakteru projektov rozvoja.

Na otázku akým smerom by sme sa vo výstavbe ozbrojených síl mali uberať, nám poskytujú odpoveď súčasné a budúce možné riziká ohrozenia, vyplývajúce z meniaceho sa bezpečnostné prostredia. Tieto potrebujeme premietnuť do obrannej stratégie a koncepcie obrany a potrebujeme dlhodobý rozvojový plán s konkrétnymi požiadavkami na sily a spôsobilosti, aby relevantné zložky ministerstva obrany, generálneho štábu a domáci bezpečnostný a obranný priemysel dostali reálne zadanie pre zabezpečenie obrany štátu.

Manažment obranných zdrojov, tak ako funguje teraz, je málo transparentný a taktiež musí prejsť radikálnou reformou, ktorá umožní:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • lepší výcvik a pripravenosť armády

  • modernizáciu výzbroje, techniky a materiálu a nahradenie zastaraných zásob

  • rozvoj domáceho bezpečnostného a obranného priemyslu, čo napomôže rozvoju vedomostnej ekonomiky krajiny /jedna z priorít NR SR/

  • nábor ľudských zdrojov a zvýšenie morálky slúžiacich, veteránov a vojakov na dôchodku

  • lepšiu kontrolu verejných zdrojov vyčlenených na obranu

Faktom je, že dnes naši vojaci disponujú prevažne zastaranou výzbrojou, technikou a materiálom ktorá, v porovnaní s vyspelými armádami, môže podlamovať ich morálku a odhodlanie. Vzhľadom k zhoršujúcemu sa bezpečnostnému prostrediu je teda načase zvýšiť sebavedomie našich vojakov a poskytnúť im modernú výzbroj a adekvátne zabezpečenie. I keď ide o nemalý balík peňazí daňových poplatníkov, sú to peniaze ktoré v konečnom dôsledku užíva každý občan. Prinajmenšom je to pocit bezpečnosti a hrdosť na krajinu, ktorá v prípade potreby dokáže brániť svoju suverenitu a zvrchovanosť.

V tejto súvislosti ale treba povedať, že Slovensko dnes nemá dostatok finančných zdrojov a zrejme ani dostatočnú podporu verejnosti, aby plne modernizovala svoju armádu v krátkom čase.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Reálnou cestou teda je, vzhľadom na ekonomické možnosti štátu, postupne dosahovať ciele podľa jasne stanovených priorít. A práve tieto ciele a spôsob ich napĺňania by mali byť predmetom dlhodobého rozvojového plánu, ktorý nám v súčasnosti chýba a ktorý by našim občanom jasne ozrejmil požiadavky obrany na verejné zdroje a získal ich podporu.

Ivan Máčovský, vedúci pracovnej skupiny pre národnú obranu strany SIEŤ

Ivan Máčovský

Ivan Máčovský

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Roky pôsobil na veliacich a riadiacich pozíciách v rezorte obrany. Dnes je vedúcim stálej pracovnej skupiny pre národnú obranu v strane #SIEŤ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu