reklama

Občania potrebujú pocit bezpečia a politici potrebujú získať dôveru občana

Úroveň bezpečnosti Slovenska determinuje naša schopnosť spolupracovať a zapájať sa do riešenia konfliktov aj za našimi hranicami v miestach zdroja hrozby a nestability.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Politici by mali verejnosti jasne povedať, že obranyschopnosť Slovenska nesúvisí iba s územnou obranou štátu, ale aj s ochranou záujmov štátu mimo jeho územia.

Slovensko kultúrne, ekonomicky aj politicky patrí na západ. Po novembri 1989 sa uskutočnili reformy, vďaka ktorým sme sa stali demokratickou krajinou a otvorili sa nám dvere aj k ďalšej spolupráci s krajinami, na ktoré sme sa dovtedy dívali spoza železnej opony. Dňa 29. marca 2004sme sa napríklad stali členom NATO a od 1. mája 2004 členom Európskej únie

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovensko sa hlási k princípom slobody, demokracie a právneho štátu. Všetko, čo nám dnes najviac prekáža - ako napríklad korupcia, chudobné regióny, nízka životná úroveň, či zle nastavené podmienky malým a stredným podnikateľom - sa dá zlepšiť.Napríklad tak, ako to navrhuje strana Sieť vo svojich prioritách. Podmienkou na tieto zmeny, ako aj pre snahu dosiahnuť ešte väčšiu prosperitu Slovenska jestabilné a predvídateľné bezpečnostné prostredie.Toto prostredie treba chrániť a brániť, a to predovšetkým s ohľadom na hrozby v podobe Islamského štátu, asymetrickej vojny na východe Ukrajiny a terorizmu. Potvrdzujú to aj nedávne udalosti v Tunisku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spôsobov ochrany a obrany môže byť niekoľko. My sme sa prihlásili k NATO a EÚ.Kolektívnu obranu v rámci NATO považujeme za hlavný nástroj našej bezpečnosti. Je ale v tejto súvislosti naša spoločnosť jednotná? V dobe informačnej vojny a zvyšujúcich sa kybernetických útokov na mediálne centrá je jednoznačné strategické smerovanie Slovenska v oblasti obrany a bezpečnosti, podporené robustnou mediálnou kampaňou politických špičiek, viac než potrebné. Občania potrebujú pocit bezpečia a politici potrebujú získať dôveru občana. Preto by mali byť naše politické špičky v oblasti obrany a bezpečnosti jednotné a nekompromisné, ale najmä, viac viditeľné. Silné argumenty a nezvratné fakty by im mohli pomôcť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štát prijíma rozhodnutia v mene občanov. To si vyžaduje otvorenosť k verejnosti a posilňovanie aktívneho prístupu občanov k obrane.

Ivan Máčovský, vedúci pracovnej skupiny pre národnú obranu strany SIEŤ

Ivan Máčovský

Ivan Máčovský

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Roky pôsobil na veliacich a riadiacich pozíciách v rezorte obrany. Dnes je vedúcim stálej pracovnej skupiny pre národnú obranu v strane #SIEŤ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu