reklama

V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom.

V súčasnom Rusku by chodil do kostola aj generalisimus Stalin.

V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

V Moskve boli po páde komunizmu postavené dva kostoly, každý z nich však symbolizuje odlišné geopolitické smerovanie Ruska. Chrám Krista Spasiteľa a Hlavný chrám Ozbrojených síl Ruska.

Keď v roku 1991 padol Sovietsky zväz, zdalo sa, že jedna kapitola imperializmu skončila. Ríša sa rozpadla aj kvôli národnostným tlakom a jej rozpad bol spojený so vznikom nových, „národných“ štátov. V samotnej Ruskej federácii nastalo obdobie chaosu, kedy sa moc dostala do rukou kriminálnych skupín a pochybných investorov (často i z USA a západnej Európy). Novo nadobudnutá sloboda tak bola vykúpená krutou daňou. V politickom a spoločenskom chaose nasledujúcich rokov sa na výslnie opäť začala dostávať pravoslávna cirkev, teraz navyše s mučeníckou gloriolou sovietskych rokov. V tomto období začali vznikať iniciatívy za opätovné postavenie zničeného chrámu Krista Spasiteľa. Bol to najväčší pravoslávny chrám z 19 storočia, ktorý dal postaviť Cár Alexander I , na počesť víťazstva nad Napoleonom. Chrám bol zbúraný na príkaz Stalina, pretože na jeho mieste chcel postaviť najväčšiu budovu sveta Palác Sovietov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moscow. USSR. Detonácia Chrámu Krista Spasiteľa, 5 December 1931.
Moscow. USSR. Detonácia Chrámu Krista Spasiteľa, 5 December 1931.  (zdroj: TASSМосква)

Projekt najväčšej stavby sveta Paláca sovietov s obrovskou sochou Lenina na vrchole, plánovaná na mieste zbúraného Chrámu Krista Spasiteľa, nerealizovaná kvôli spodnej vode.
Projekt najväčšej stavby sveta Paláca sovietov s obrovskou sochou Lenina na vrchole, plánovaná na mieste zbúraného Chrámu Krista Spasiteľa, nerealizovaná kvôli spodnej vode. 

Táto megalomanská stavba sa nakoniec kvôli problémom so spodnou vodou nezrealizovala, a na mieste zatopenej gigantickej jamy, tam za Chruščova sovietski inžinieri naprojektovali najväčší umelo vykurovaný bazén na svete.

Najväčší vykurovaný bazén, na mieste nerealizovaného Paláca Sovietov.
Najväčší vykurovaný bazén, na mieste nerealizovaného Paláca Sovietov. 

Nakoniec bolo rozhodnuté, že bude pri príležitosti 850. výročia založenia mesta Chrám znovu postavený. Napriek tomu, že so stavbou nesúhlasila časť verejnosti, hlavne pre jej finančnú náročnosť, uvádza sa, že stavba stála okolo 600 miliónov dolárov (Presná čiastka nie je verejne známa, išlo totiž o sponzorské dary od moskovských bohatých podnikateľov. V ruských médiách sa v tejto súvislosti hovorilo o korupcii a politických tlakoch) chrám bol nakoniec v celej svojej kráse 31. decembra 1999 opäť vysvätený. Stavba repliky chrámu sa tak stala symbolom zadosťučinenia, víťazstva nad komunizmom a nádejou na spravodlivejšiu spoločnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Honosný snehobiely chrám so zlatými kupolami nájdeme na nábreží rieky Moskvy v oblasti Kropotkinskaja, moskovskej umeleckej štvrti plnej múzeí a galérií. Jeho rozmery sú naozaj kolosálne: na výšku meria 103 metrov, priemer najväčšej kupoly je 30 metrov a chrámová loď pojme až desať tisíc veriacich, čo ju povyšuje na najväčší chrám v celom Rusku. Chrám je sídlom patriarchátu ruskej pravoslávnej cirkvi. Priestory chrámu postavenom v ruskom byzantskom slohu vás ohromia svojou mohutnosťou a výzdobou. Nástenné maľby tu zaberajú plochu 22 000 m2 a viac ako tretina ich je vyhotovená z pravého zlata. Narazíte tu tiež na fragmenty fresiek z pôvodného chrámu, ktoré sa podarilo zachrániť, a oslnivou zbierku ikon.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Druhý chrám bol vybudovaný len nedávno, v Júli 2020 asi 50 km od Moskvy v meste Alabino. Je to hlavný chrám ozbrojených síl Ruskej Federácie. Chrám vznikol na 75. výročie konca Druhej svetovej vojny a má navždy pripomínať hrdinstvo ruského národa v týchto ťažkých časoch. Celá stavba chrámu bola poňatá symbolicky - priemer hlavnej kopuly chrámu je 19,45 m, čo symbolizuje rok 1945, výška zvonice je 75 m, čo pripomína práve 75 rokov od konca vojny a výška malej kopuly je 14,18m, čo je počet dní vojny.

Fasáda chrámu je netradične v khaki zelenej farbe , ktorá je typická pre armádu. Lampy okolo kostola pripomínajú odpaľovacie zariadenia na rakety.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Hlavný zvon Chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie
Hlavný zvon Chrámu Ozbrojených síl Ruskej federácie 

Vnútorná výzdoba chrámu je naozaj atypická, spolu s Ježišom Kristom a pannou Máriou sa z mozaík na vás pozerajú vojaci s s guľometmi, tanky a bojové lietadlá. Vizuálne aj konceptuálne tu režim navodzuje atmosféru, že Moskva je tretí Rím, posledná bašta pravoverných, a preto má pod vedením svojho prezidenta morálnu povinnosť zasahovať – aj vojenskou silou – proti zlu, ktoré sa šíri na „fašistickom“ Západe. Čo príhodnejšie než vojenský konflikt môže spôsobiť zošikovanie ruskej verejnosti za svojim prezidentom? Takto zároveň ruská verejnosť najlepšie zabudne na ekonomickú stagnáciu, hlbokú krízu inštitúcií a systémovej nespravodlivosti, ktoré zavinil Putinovský režim.

Ruský veľmocenský status je spojený s minulosťou. So štátom, ktorý už na geopolitickej mape sveta tridsať rokov neexistuje. Kremeľ si je toho vedomý, preto sa k minulosti toľko upína. Môžeme tomu hovoriť revanšizmus, môžeme tomu hovoriť imperiálna nostalgia .Pre Rusko je to boj o zachovanie postavenia, od ktorého sa nemôže mentálne odtrhnúť.

Pokiaľ dnes Rusko navrhuje novú kombináciu medzinárodných vzťahov, robí to s odkazom na 75 rokov starý príbeh, nie na súčasnom postavení. Výhra v druhej svetovej vojny ako by navždy definovala právo Moskvy určovať chod medzinárodných vzťahov a byť medzi hlavnými aktérmi medzinárodného práva. (zdroj https://www.artantiques.cz/rusky-imperialismus-byzanc-a-vizualni-kultura-1830-2020)

Ako dôkaz božského predurčenia k víťazstvu je ku kostolu je pristavané aj múzeum 2 svetovej vojny "Cesta pamäti - 1418 krokov". Múzeum je koncipované tak, že každý váš krok predstavuje jeden deň Druhej svetovej vojny.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=kccFQTOySAM&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.jedemedoruska.cz%2F&feature=emb_logo

Akonáhle vstúpite do múzea, tak sa dostávate do obdobia, kedy sa celý svet zmietal vo vojne. Každá sála otvára históriu jednotlivých bojov Sovietského národa proti nemeckým okupantom. Spolu s hrdinami druhej svetovej vojny dôjdete krok za krokom až k víťazstvu!

V kostole nájdeme aj relikvie, Schody vedúce k chrámu aj jeho podlaha vznikli z liatiny roztavených trofejných diel a tankov nacistického Nemecka. A v múzejnom komplexe „Cesta pamäti“, sa ako relikvia uchováva i Hitlerova uniforma a čapica.

Obrázok blogu

Na záver prikladám dve kontroverzné mozaiky, ktoré nakoniec boli upravené. Jedna predstavuje tzv Krymskú jar, s nápisom Krym je náš a z vyobrazením Putina, druha predstavuje víťazstvo nad fašizmom, slávnostný nástup generálov sovietskej armády so Stalinom na plagáte. Putina nakoniec nahradila Ikona a Stalina nápis Zdvihnite zástavu víťazstva nad Berlínom."

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Pre pochopenie vízie Vladimíra Putina je potrebné vrátiť sa do doby ruského cára Mikuláša I. V jeho časoch v západnom svete rezonovala francúzska revolúcia s heslom „sloboda, rovnosť a bratstvo“. Odpoveďou cára naň boli tri úplne odlišné princípy: „ortodoxia, autokracia a nacionalizmus“. Tie sa stali kostrou vízie aj súčasného ruského prezidenta.

Ruský prezident svojou politikou jasne postavil Rusko proti západu. Proti hodnotám demokracie, osobnej slobody a slobody prejavu. Štát a cirkev vedia lepšie ako samotní občania, čo je pre krajinu prospešné. Útok na Ukrajinu je koncom 30-ročného mieru, ktorý nasledoval po studenej vojne. A je začiatkom veľkého boja dvoch civilizácii, demokratickej a tej autokratickej. Autokrati z celého sveta budú vnímať V. Putina ako symbol boja s demokratickým západom. (https://www.trend.sk/politika/vojna-dvoch-svetov-mier-ukrajinu-tak-skoro-nepride-rusko-zavelilo-odklon-zapadu)

Radko Mačuha

Radko Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  3 348x

Som Bratislavčan, zaujíma ma všetko o jej histórii, architektúre a spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu