reklama

Infografika: Kam sa vydá cena kávy?

Podiel spotreby kávy v USA na celkovej globálnej spotrebe bol k 31. 12. 2014 podľa agentúry Bloomberg 17,1%, pričom v rovnakom období v roku 2013 táto spotreba predstavovala 16,5%. Podiel spotreby v EÚ na globálnej spotrebe bol k 31. 12. 2014 takmer 31%, pričom v rovnakom období v roku 2013 európska spotreba predstavovala 29,9% z celosvetovej. Spotreba kávy v USA rastie. Na konci roku 2013 bola spotreba kávy v USA 24 miliónov vriec, avšak k rovnakému obdobiu roku 2014 sa vyhupla na 25 miliónov vriec (1 vrece = 60 kg).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Medzinárodná organizácia pre kávu (ICO) uviedla, že v nasledujúcich piatich rokoch by mohla vzrásť celosvetová spotreba kávy o štvrtinu.Podľa výkonného riaditeľa organizácie Roberia Silvu rastie spotreba kávy v Indii, Číne a Latinskej Amerike. Do roku 2020 by mohla jej celosvetová konzumácia dosiahnuť 175,8 milióna vriec zo súčasných 141,6 milióna vriec. Odhad rastúceho dopytu prichádza v čase nízkych globálnych dodávok, ktoré sú spôsobené minuloročným rekordným suchom v Brazílii. Krajina je jej najväčším pestovateľom na svete. Aj vývoj tohtoročného počasia spôsobuje obavy ohľadom nadchádzajúcej úrody. Brazílska národná dodávateľská spoločnosť Conab predpovedá domácu produkciu v úrovni 44,1 až 46,6 milióna vriec. Teda rovnako ako vlani. Roberio Silva uviedol, že Brazíliu tentoraz trápi sucho v oblastiach, kde sa pestuje druh Robusta, ktorá je proti Arabike viac horká a menej nákladná. Judith Ganes Chase, šéfka americkej komoditnej poradenskej spoločnosti J. Ganes Consulting LLC, tvrdí, že produkcia vietnamských, indických a indonézskych pestovateľov nebude na stabilizáciu celého trhu stačiť. Podľa jej slov tak v nasledujúcom hospodárskom roku môžu celosvetové zásoby kávy klesnúť až o 4 milióny vriec na viacročné minimá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
(zdroj: Eva Mahdalová )
Eva Mahdalová

Eva Mahdalová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

http://cz.linkedin.com/in/evamahdalEva Mahdalová je vystudovaná právnička. O finanční trhy se začala zajímat v době studia na střední škole. Soustředí se hlavně na forexový trh. Investuje pomocí technické analýzy a automatických obchodních systémů. Nyní pracuje pro společnost Colosseum a.s., jako investiční analytička. Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu