reklama

Krátkozraké kupčenie s extraligovými licenciami na SVF

Napriek verejnej proklamácii, že Slovenská Volejbalová Federácia sa snaží podporovať rozvoj volejbalu a zabrániť jeho úpadku na Slovensku, pri prvej príležitosti tak urobiť, sa SVF rozhodla radšej kupčiť s extraligovou licenciou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Slovenská Volejbalová Federácia (SVF) spravila za posledné roky, a možno aj niekoľko rokov predtým, toľko prešľapov, že naberám niekedy dojem, že to robí úmyselne s cieľom pobaviť. Nie je predsa možné, aby pri každom trošku neštandardnom kroku, dokázala veci zmotať, zakaliť a hlavne úplne pokašľať. Človek by si mohol myslieť, že je to vina nejakých nekalých živlov na SVF, ktorí keď odídu tak to konečne bude vyzerať tak, ako má a volejbal pôjde k lepšiemu. No a opäť nič z týchto nádejí - a to už aj Martina Kraščeniča odvolali, či vlastne odstúpil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek verejnej proklamácii, že Slovenská Volejbalová Federácia sa snaží podporovať rozvoj volejbalu a zabrániť jeho úpadku na Slovensku, pri prvej príležitosti tak urobiť, sa SVF rozhodla konať opačne. Obe najvyššie súťaže sú v dlhodobom úpadku a po COVID-ovom ročníku to vyzerá ešte horšie. Do mužskej ligy musí SVF pridať mládežnícky odchov z Trenčína, len aby ako tak sedel rozpis zápasov, aj keď mládežníci hrajú, tak povediac, mimo súťaž. Po rozpadnutí Košického klubu to opäť bude zábavne.

Z prvej ligy sa nikto nehlási do extraligy, lebo keď sa o to aj pokúsia a nájdu peniaze na cestovanie a hráčov, tak im pre istotu SVF zreviduje halu a pošle ich hrať do 70 km vzdialeného Brusna, len tak aby si nemysleli, že môžu hrať extraligu. A šak čo...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V ženskej extralige to nie je o nič lepšie. O veku hráčok sa nemusíme ani baviť, lebo už to takmer hrajú školopovinné deti. A šak čo. Keď na olympiáde môže získať zlato 13 ročné dievča v skateboardingu, tak prečo nie aj vo volejbale? Veď sme pokrokoví.  A k tomu všetkému ešte aj klubov, ktoré to hrajú, ubúda a to tak rapídne, že o chvíľu z tej ligy bude krajský prebor.

Podobne, ako v mužskom prípade, keď sa nájde niekto, kto by aj chcel tú ligu hrať, tak SVF zvolí štandardný postup - prekaziť im tieto plány, samozrejme v duchu rozvoja volejbalu na Slovensku.

A tak sa v tomto prípade rozhodla SVF, že licenciu do extraligy predá ako rysavú jalovicu. A šak čo! Celý príbeh je síce trošku členitejší, ale aj tak sa zdá ako príhoda zo seriálu strýka Ragana.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Problém

Po COVID-ovom ročníku sa 1. liga neodohrala, keďže dovolené boli len profesionálne ligy, čím vznikol problém ako vyriešiť postup do extraligy, ak jediné kritérium pre toto rozdelenie je umiestnenie v 1. lige? Tak sa SVF rozhodla, že otvorí jednu miestenku v extralige, prakticky komukoľvek z 1. ligy, kto je ochotný ju hrať lebo v extralige je družstiev málo. No a ozval sa ŠVK Pezinok, z čoho opäť vznikol „neriešiteľný“ problém.  Ako si to predstavujú ísť do extraligy len tak? Veď predsa nič nevyhrali! A tak SVF spustila svoj štandardný režim „rozvoja volejbalu na Slovensku.“ SVF sa teda rozhodla, že extraligovú licenciu ŠVK Pezinku predá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Avšak koľko vlastne licencia do extraligy stojí? Pravidlá neumožňujú predaj licencie a tak teda bolo treba nájsť mechanizmus ako licenciu ohodnotiť. Niekto však prišiel so šalamúnskym nápadom, dať hlasovať ostatným extraligovým klubom koľko asi odhadujú, že licencia do extraligy by mala stáť. A tu sa ľaľa kmotrovia rozhádali.

Najprv sa dohodli, že to bude EUR 10,000, keď Pezinok odišiel od stola, ako reakciu na takýto návrh, tak sa ozvalo: „veď počkajte kmotre, hádam sa nejako dohodneme....dajte 5 tisíc juráškov a licencia je vaša.“ Posledná ponuka sa ocitla na 3 tisíckach euro, čo vzápätí správna rada SVF, pre urýchlenie procesu,  aj schválila hlasovaním, aby to už bolo tak nejako oficiálne. „A poďme chytro zapiť oldomáš“.

Prečo je to problém, mohol by sa niekto spýtať? Tento postup je problematický v niekoľkých rovinách, ale pozrime sa len dve najhlavnejšie.

1.       Pravidlá

V súčasnosti pravidlá SVF sú nastavené tak, že SVF nedovoľujú predávať extraligové licencie. Jednoducho, niežeby to zakazovali, ale licencia ako taká jednoducho nie je na predaj. Má to svoje výhody zo súťažného hľadiska. Licencia sa nedá kúpiť, jedine vyhrať. A tak by to aj malo byť.

Sú však prípady kedy ku kúpe a predaji dochádza. To sa deje v situáciách ako nedávno keď si VKP kúpilo licenciu od Komjatíc. Podobne je to pri fúzií dvoch klubov, opäť ako v nedávnom prípade VKP a VTC Pezinku.

Tieto prípady sú v súlade s pravidlami a SVF si vtedy nárokuje poplatok vo výške EUR 800 za prihlásenie kupca do extraligy. Je to v súlade so smernicou o obchodovaní s licenciami, autorom ktorej je SVF. Avšak to, čo sa udialo v prípade ŠVK nie je v súlade so žiadnymi pravidlami. Takúto situáciu pravidlá neupravujú a SVF sa ani nesnažila problém riešiť skrz nejaké pravidlá. Jednoducho schválili nejakú sumu, ako kmotor Krt za jalovicu a bolo.

Na obhajobu som počul rôzne názory. Údajne sme na SVF, čo sa týka pravidiel „v dobe kamennej, tak sa SVF snažilo aspoň niečo vymyslieť.“ Rovnako tak, „ale veď to mysleli dobre pre udržanie ligy“. To je ale nesprávny model pre rozvoj čohokoľvek. Ak jediný model rozvoja je princíp „účel svätí prostriedky“, tak štrukturálne sa nikam nepohneme a bude to vyzerať rovnako ako doteraz – v dobe kamennej.

2.       Športová Etika

SVF ako federácia všetkých klubov na Slovensku musí držať ochrannú ruku nad dianím vo volejbalovej verejnosti. Túto funkciu by mala vykonávať skrz smernice, pravidlá a iné formy nariadení. V situáciách kedy pravidlá nie sú z akéhokoľvek dôvodu, konanie SVF vytvára precedens, alebo lepšie povedané určitú šablónu, podľa ktorej sa veľmi pravdepodobne bude postupovať v podobnej situácií v budúcnosti, alebo sa na jej základ budú tvoriť chýbajúce pravidlá.

Vzhľadom na svoju funkciu nemôže SVF delegovať svoju zodpovednosť nejakým klubom! Kluby majú krátkodobé ciele, častokrát zo sezóny na sezónu a sú riadené túžbami (aj nenaplnenými) po úspechu a nejakom tom tvrdenom plaste ktorý si dajú na policu v klubovni. Kluby preto nikdy nebudú nestranné, pretože v ich eminentnom záujme je ligu vyhrať a nie rozširovať o ďalšieho súpera. SVF je jediná, ktorá musí hľadieť na prospech športu ako celku z dlhodobého hľadiska. No a v tomto prípade SVF zlyhala na plnej čiare práve tej svojej základnej funkcii. Zvolila z hľadiska jej rozpočtu bezvýznamný finančný prospech na úkor podpory horlivcov, srdciarov a volejbalových oduševnencov z Pezinka.

Riešenie

Už o tom štebocú aj vrabce na streche, že naša SVF nefunguje dobre. No a tento víkend môže priniesť nové tváre. No, nové ako nové, skôr recyklované, ale zdá sa, že s dobrým úmyslom a s odhodlaním. Môže to byť taký vánok zmeny k lepšiemu, ale to sa ukáže až s časom.

Čo však je nutné urobiť hneď je skončiť tuto maškarádu s jalovicou a vziať si príklad z iných športov, ako taký tenis. Divoká karta je koncept známy v tenise ale aj v iných športoch. Koncept je jasný a netreba ho rozvádzať. Ako ho však uplatniť tu?

SVF ma jedinečnú príležitosť vytvoriť pilotný projekt Divokej Karty. Každý klub, ktorý splní podmienky aby sa o ňu mohol uchádzať a zaplatí rozumný poplatok, nie vyšší ako vo vyššie spomínanom prípade, môže dostať divokú kartu a hrať jednu sezónu v extralige. Hlavnou podmienkou by malo byť to, že ak sa klub s divokou kartou udrží v lige, tak ma nárok na plnú extraligovú licenciu. Ak sa však neudrží v lige, respektíve skončí na poslednom, alebo zostupujúcom mieste, nemá nárok na baráž a budúcu sezónu bude hrať v nižšej súťaži.

Vstupné kritériá sa môžu zahŕňať povedzme, preukázanie finančnej zdatnosti, minimálnu kvalitu haly, či hoci aj to, že majú autobus. Dokonca sa vstupné kritéria môžu meniť z roka na rok na základe záujmu alebo kvality záujmu. V prípade vysokého záujmu a niekoľkých kandidátov rovnakej kvality sa môže divoká karta losovať. Samozrejme nie v každom roku musí byť divoká karta udelená. Jednoducho povedané dá sa s tým vyhrať a pracovať, až si postupne vytvoríme určitý režim.

Bolo by to spravodlivejšie ako čokoľvek doteraz. Ako to môžeme nazývať férovým systémom, keď ŠVK Pezinok musí za vstup platiť horibilné sumy, ale ŠŠ Trenčín, či Volley Project UKF Nitra to majú oveľa jednoduchšie a pritom žijú zo štátnych zdrojov?

 

Ak by SVF naozaj chcela riešiť problém systémovo a nie krátkozrako tak riešení by sa určite našlo viac. Dokonca aj nechať si poradiť od iných by nebol zlý nápad. Veď nemusia vedieť všetko. Je smutné, že SVF si vždy zvolí tú horšiu možnosť. Avšak nezmení sa to nijako ináč len ťažkou prácou zdola hore. Ja by som preto rád odporučil ŠVK Pezinku nech sa odvolá. Podľa môjho laického názoru dôvodov na odvolanie je hneď niekoľko a byť na ich mieste tak by som to potiahol hoci aj do Lausanne. Za tie 3 tisícky to vyjde lacnejšie, než ľaľa tuto od suseda, rysavú jalovicu kúpiť.

Marcel Sivák

Marcel Sivák

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Človek z ľudu so životným mottom: Vo veciach štýlu plávaj s prúdom ale keď ide o zásady stoj ako skala. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu