reklama

Nový riaditeľ VŠC Dukla Matej Tóth má záujem šport centralizovať , trendom do budúcna však pravdepodobne bude rezignácia.

Pri pohľade na históriu, tak na tejto pomerne horúcej stoličke vydržali viac ako 2 roky len riaditelia, ktorí nemali ambíciu niečo zásadne meniť. Bude Matej Tóth výnimkou?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Od 1.11.2021 preberá žezlo riaditeľa VŠC Dukla Banská Bystrica v poradí už 8 riaditeľ, bývalý olympijský víťaz Matej Tóth. Podľa vlastného vyjadrenia je hlavným cieľom vrátiť sa k centralizácii prípravy športovcov za využitia podmienok, ktoré na Dukle existujú.

Reálny pohľad alebo zbožné želanie ? Ako sa na to pozerať a  je vôbec možné niečo zmeniť? 

V súčasnosti existujú 3 nadrezortné športové strediská – Národné športové centrum pod Ministerstvom školstva, Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica patriace pod Ministerstvo obrany a Športové centrum polície pod Ministerstvom vnútra. Špecifické postavenie má NŠC , pretože okrem úloh zabezpečenia športovej prípravy plní aj úlohy v iných oblastiach ako je správa informačného systému športu, vzdelávanie a diagnostika.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je vhodné pripomenúť, že rezortné športové strediská boli vytvorené ako nástroj, ktorého cieľom je zabezpečiť špičkové podmienky prípravy pre športovcov individuálnych športov, porovnateľné so športovými súpermi zo svetovej špičky, mali slúžiť najmä a to je treba zvýrazniť olympijským športom a následne aj ďalšim tradičným športom. Športovci sú do rezortných stredísk navrhovaní športovými zväzmi  na základe ich preukázateľnej výkonnosti, dosiahnutých výsledkov. Nikde však nie je stanovený počet, poradie, pôsobnosť jednotlivých športov a už vôbec nie povinnosť  zaradiť športovca do športového strediska. Podľa akých kritérií a kto bude tým „štastlivcom“ je ťažké definovať.  Ešte ťažšie je predikovať, kto sa v tejto rulete stane profesionálnym vojakom a kto zamestnancom. Pevné kritéria a pravidlá neexistujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve výber talentovaných a nádejných športovcov je najslabšim článkom celého systému. Jedná sa o talentovaných mladých športovcov prevažne vo veku od 17 - 23 rokov. Dnešný svet ponúka mnoho možností, negarantuje však žiadne sociálne istoty. Začína sa naplno prejavovať fenomén dnešnej doby, mladí športovci strácajú záujem vykonávať vrcholový šport. Cestovanie ako motivácia už neexistuje, byť „úspešný“ je omnoho jednoduchšie ako v minulosti – stači natočiť video na sociálne siete, ako perfektne vyzeráte najlepšie čo najúspornejšie oblečený a ste úspešný za pár okamihov. Množstvo „lajkov“ je viac ako byť trebárs medailistom v akomkoľvek športe. Nakoniec nie je čomu sa diviť, ak má niekto dostať profesionálne podmienky, musí už v mladom veku dosahovať nadpriemerne výkony. K tomu sa však musí dopracovať postupne a nedá sa to stihnúť za rok alebo dva. Paradoxom je, že nikoho nezauj’ma, ako ste s pomyselnému úspechu dopracovali. Koľko úsilia, obety nielen vlastnej ale aj celej rodiny. Je to obrovská mentálna zmena a k podpore tých, ktorí ešte predsa majú záujem nestači len deklarovať ju. Títo mládežníci sa v rámci systému nazývajú zmluvní športovci a v rámci VŠC Dukla je ich 110 – stav k 31.12.2020. Poberajú podporu od Ministerstva školstva vo výške 300 – 3600€ ročne na zabezpečenie športovej prípravy. Nie na sociálne alebo iné benefity. Ako zmluvní športovci majú právo používať všetky zariadenia VŠC Dukla. Predpokladám, že práve táto skupina je spomínaným prvotným cieľom na plánovanú centralizáciu športovcov v rámci VŠC Dukla. Otázka však znie, kto týmto mladým ľuďom zaplatí ubytovanie, stravu, oblečenie? Asi sa opäť spoliehame na rodičov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každý  mladý športovec má v podstate len 2 možnosti- buď sa zriekne akejkoľvek inej kariery (študium, praca) a bude sa venovať len športu. Áno, sú takí, nazvem ich zdraví hazardéri, ktorí v ideálnom prípade za plnej podpory najmä rodičov sa venujú len športu a v ideálnom prípade dokážu postupne dosahovať úspechy. Väčšina sa  začne prioritne venovať štúdiu alebo práci a športujú len v obmedzenom režime, pričom poberajú podporu od štátu na základe dosiahnutých výsledkov. Uź teraz môžem smelo povedať, že mladí športovci majú oproti rovesníkom vo svete stratu v kvalitnej príprave, materiálnom zabezpečení a naozaj netuším, ako a s kým sa ešte v Európe budem porovnávať už o 2 alebo 3 roky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úzko súvisiacou kapitolou je nielen športové a materiálne zabezpečenie, ale aj kvalita a pripravenosť profesionálnych trénerov. So stavom k 31.12.2020 bolo  v Dukle zamestnaných ako tréner 18 profesionálnych vojakov a 24 zamestnancov. Pomerne slušné trénerské zázemie – 42 plne vyškolených profesionálnych trénerov. Na prvý pohľad potešujúce. Percentuálne to znamená 22,83% zo všetkých zamestnancov.  Z celkového počtu profesionálnych vojakov je to 29,03% a u zamestnancov 18,75%.

Profesionálnych športovcov je vo vrcholovom stredisku zamestnaných 28 profesionálnych vojakov a 53 zamestnancov vo verejnej službe, čo celkovo predstavuje 81 profesionálnych športovcov – čo je 63,28% z celkového počtu. Čo je zaujímavý údaj najmä pri pohľade na celkový počet profesionálnych vojakov z radov športovcov a trénerov, z celkového počtu profesionálnych vojakov je ich spolu 46 z tabuľkového počtu vojakov 62, čo predstavuje 74,19%. Zvyšných 16 profesionálnych vojakov vykonávajú na pracovisku asi vojenské úlohy? Aké to však sú, nato odpovedať neviem. Pri bežnom pohľade pomer zhruba 1 tréner na 2 profesionálnych športovcov zaujímavý a vzbudzuje nádej. Pri podrobnejšom pohľade je možné zistiť, že existujú tréneri, ktorí majú vo svojom portfóliu aj viac ako 6 športovcov, na druhej strane sú tam aj takí, ktorých zverenci sú pomerne ťažko definovateľný a nie je možne zodpovedným spôsobom objasniť, koho vlastne trénuju. Tak poslovensky- čo tam vlastne robia?

Osobitnou kapitolou je hodnostné zloženie profesionálnych vojakov a zaradenie zamestnancov do platových tried. V hierarchcky usporiadanom vojenskom útvare by som predpokladal, že existuje niečo ako kariérny postup, možnosť po dosiahnutí určitého výsledku karierne postúpiť, zvýšiť si plat a získať lepšie sociálne istoty. Nič podobné však v štruktúre strediska vrcholového športu Dukla nenájdete. Zaraďovanie do hodností u profesionálnych vojakov je chaotické, nesystémové , u zamestnancov nerozhoduje výkonnosť, ale len to, či je alebo nie je v danej chvíli voľné miesto. Preto verím, že ak je možné jedným Personálnym rozkazom Ministra obrany menovať npor. Tótha ako riaditeľa bez splnenia podmienok platných pre ostatných profesionálnych vojakov do hodnosti podplukovník, je možné aj nastaviť pravidlá kariérneho postupu všetkých profesionálnych vojakov a zamestnancov vo VŠC Dukla Banská Bystrica. Chce to len chcieť.

Preto na záver zopakujem otázku- bude nový riaditeľ Matej Tóth len ďalším z viacerých riaditeľov alebo  jeho vízie dostanú reálne základy a dokáže tak ako vo svojej športovej kariére vystúpiť z radu a priniesť nový pohľad, ktorý bude na prospech slovenskému športu?

 

Marek Brezovský

Marek Brezovský

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  561x

Ahoj som Marek a nie sú mi ľahostajné veci okolo. Verím, že aj toto je spôsob ako ukázať, že to ide aj inak. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu