reklama

Príbeh Alvina Straighta, David Lynch

článok obsahuje spoilery

Príbeh Alvina Straighta, David Lynch
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Túžba bratského uzmierenia po ceste trvajúcej celú večnosť, odohrávajúcej sa na sklonku života... vyslyšaná.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Je Alvinova „nekonečne“ dlhá cesta za bratom na starej sekačke prejavom stareckej hrdosti a zatrpknutosti alebo snahou, neverbálnym prejavom obety, túžbe po uzmierení, napravení ich pokazeného súrodeneckého vzťahu?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

David Lynch nás v jednoduchom filme Príbeh Alvina Straighta s minimalistickou zápletkou učí, dokazuje a potvrdzuje rozprávačský talent. Silnejšie je to v tom, že sa neskrýva za jeho známe postupy. Príbeh je inšpirovaný skutočným príbehom Američana Alvina Straighta, ktorý v roku 1994 podnikol 390 kilometrovú cestu z Iowa City, štát Laurens do Blue River, Wisconsin.

73 ročný Alvin, zatrpknutý vdovec a veterán z 2. svetovej vojny, žije v malom meste Iowa City spolu s Rose. (Dcéra s mentálnym postihnutím) Starček sa dozvie, že jeho mladší brat Lyle utrpel mozgovú príhodu, nakoľko sám pociťuje starobu plnými dúškami, (Hneď v úvode sa potkne v kuchyni svojho domu a spadne na zem, nevie z nej bez pomoci ostatných vstať.) svoju hrdosť tvrdého chlapa odhadzuje bokom a vydáva sa na nekonečnú cestu na konci ktorej dúfa v uzmierenie sa s bratom a prežitie spoločných chvíľ. Plán mu vyjde vďaka jeho tvrdohlavosti, vytrvalosti i rozvážnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tvrdý vonkajší obal Alvina pomáha postave vyrovnať sa s dcériným mentálnym postihom a inými nažitými bôľmi. Vo vnútri však ide o citlivého človeka, vidíme to cez obrazy s dcérou i s ostatnými ktorých po ceste stretá. Alvinova cesta má priam meditatívny charakter ako na okolie tak i samotného hrdinu. Cestou si Alvin čistí vlastné rany minulosti, vyrovnáva sa, tvrdá štruktúra mäkne v dobrom slova zmysle.

Najsilnejšie obrazy sú tie s dievčinou utekajúcou z domu ako paralela na Alvina, ktorý síce miluje svoju dcéru, občas jej má po krk. V tomto stretnutí Lynch zachytil túžbu Alvina po „normálnej“ dcére a dievčaťa po niekom kto ju bude skutočne počúvať aj napriek tomu, že je od nej skúsenosťami na míle vzdialený. Zo scény pri ohni ide vzájomný rešpekt, porozumenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obraz ustatého kňaza a Alvina je čarovný vo vymenení ich rolí. Kňaz upokojuje svoju dušu rozhovorom so starcom, „spovedá sa mu“, naopak, v jednej vete, v stručnej rade, múdrosti prevezme Alvinovu povahovú črtu.

Záber na Rose hľadiacu von z okna na striekajúcu hadicu, pripomínajúcu prameň v ktorom nachádza pokoj sa plynule prelína so záberom na sediaceho Alvina – prameň, studnicu múdrosti. Rovnaký záber na hadicu naberá nový význam v momente keď zistíme, že sa k nej viaže dcérina spomienka na deti, ktoré sa s hadicou/pri hadici zvykli hrávať. Vyobrazuje to jej túžbu po nich, nakoľko je chorá, bola jej odobraná starostlivosť o ne. Jeden mnohovýznamový záber raz znamenajúci pokoj, radosť, druhý krát túžbu, smútok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Snímanie dlhých záberov všetkého čo vidím, kus veľkého civilu vychádzajúceho z filmu mi paradoxne v hranom filme evokujú Vertovo Kino-oko.

Marek Kendera

Marek Kendera

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  5x

.................... Zoznam autorových rubrík:  FilmSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu