reklama

O dorovnávaní platov

Rozmohol sa nám tu taký nešvár: všetci chcú dorovnávať platy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Naši nemocniční lekári s revolverom v ruke ((c) Schutz) si vyjednali navýšenie platov s argumentáciou, že musíme ich dorovnať platom našich susedov. Rovnako uvažuje aj socialista Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska keď tvrdí, že "Dôraz na platy lekárov je v poriadku – bez dorovnania s okolitými krajinami nezvrátime odliv mozgov v zdravotníctve.".

Z jeho tvrdenia nie je úplne jasné, či chce dorovnať platy na ukrajinskú alebo rakúsku úroveň, ale v súčasnom ošiale etatizmu a nárokovej mentality by som čakal to druhé.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pýtal by som sa, prečo štát rieši otázku platov cudzích zamestnancov (pokiaľ viem, nerieši výšku platov barmanov ani zmrzlinárov), ktorá by bola namieste, ak by sme nemali štátne nemocnice a vôbec štát na strane poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, pretože práve to sú tie diery vo vedre, do ktorého nalievame stále viac a viac peňazí a máme pritom kratší vek dožitia a žalostné zdravotníctvo (prípadov ako bola teta Anka sú určite stovky) miesto toho, aby platil za svojich poistencov, ale písal o tom už aj Mikloš, takže sa pozriem len na to dorovnávanie.

Pokiaľ má byť politika konzistentná, tak mám otázku, prečo sa dorovnávali platy štátnych zamestnancov v pozícii nemocničných lekárov práve s Českom. Ak by rovnakú logiku uplatnili aj Česi v zrovnaní s Nemeckom, Nemci s Rakúskom a Rakúšania v zrovnaní so Švajčiarskom, tak by ten nárast musel byť vyšší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže podľa ľavicovej logiky, že doktori majú právo mať platy dorovnané s najbohatším susedom, by mal plat chirurga v Rakúsku vzrásť z asi 22 600 € mesačne na úroveň platu švajčiarskeho chirurga - 30 200€ mesačne. Nemecký chirurg sa môže prispôsobiť Švajčiarovi aj Rakúšanovi s navýšeným platom a miesto 19 300 € mesačne požadovať o tretinu viac.

Potom český chirurg, ktorý zarába v priemere 7 175 € mesačne môže od štátu požadovať dorovnanie na nemeckú úroveň, akurát že miesto navýšenia o 170% sa vlastne porovnáva so Švajčiarom, čiže chce navýšiť svoj plat rovno o 320%.

Ďalej tu máme chirurga od s. Visolajského - ten zarába v priemere 6 270 € mesačne (mimo úplatkov samozrejme). Pôvodná idea dornovať sa českým kolegom navýšením o trápnych 14% je už úplne neprogresívna, veď všetci majú mať švajčiarske platy - takže odborári, požadujte nárast o 380%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nečakaná pointa na záver - máme tu susedov, ktorí majú ešte nižšie mzdy ako my. Ukrajinský chirurg zarába asi 1 830 € mesačne (na fronte asi menej). Mal by požadovať od svojej krajiny ničenej ruským agresorom navýšenie na úroveň susedov, ale my sme už požadovali navýšenie na tú švajčiarsku úroveň. Neviem, čo by na Ukrajine povedali doktorom, ak by šli štrajkovať za 16-násobné zvýšenie svojich platov. Možno by páni obhajcovia dorovnávania platov mohli skúsiť ísť na tú frontu za tými chirurgami a navrhnúť im to.

Zabúdame na to, že vďaka vládam Fica a Pelelgriniho ekonomicky zaostávame za susedmi z EÚ. Aj tí Poliaci, ktorí dávali na zdravotníctvo menej ako my, ale mali lepšie výsledky, už tak málo nedávajú (a my ideme kvalitou dole, takže sú ešte lepší).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

HDP Slovenska je 21 087€ na hlavu a HDP Česka je 26 378 € na hlavu (čiže o štvrtinu viac). Preto by platy v nezreformovanom zdravotníctve mali maximálne zodpovedať tomuto rozdielu, čo ale v prípade platov chirurgov znamená, že im má plat klesnúť o 9,5% (teda nie stúpnuť).

Údaje o platoch chirurgov som si vygúglil, výsledky boli väčšinou zo stránky www.salaryexplorer.com

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  234
  •  | 
  • Páči sa:  2 041x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu