reklama

O progresívnom mrhaní

S odstupom času som si vypočul na denníku N ďalší rozhovor Leška a Šimečku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

So základnou myšlienkou, že ľudia sa neboja vlády SMER-u ako sa v roku 1998 báli vlády HZDS musím súhlasiť. Vždy sú však zaujímavejšie témy, kde sa ľudia nezhodnú. A demokracia je práve o tom, nezhodnúť sa, diskutovať a vypočuť si názor oponenta.

Nemôžem súhlasiť s tézou Mariána Leška a aj Martina M. Šimečku, že aj vďaka SaS "my prídeme o miliardu sedemsto miliónov". Tento môj nesúlad s tým, čo znamenajú reformy, čo potrebujú reformy, čo sú to európske peniaze a kto bude ich príjemcom, teda kto o tie peniaze môže prísť skúsim rozviesť podrobne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred voľbami 2020 kandidovali strany, ktoré neponúkali žiaden program (SMER), strany, ktorých program bol, čo si verejná mienka povie (OĽANO), strany, ktoré mali ideologický program doplnený programom obohatiť sa na štáte (SME-Rodina), strany, ktoré mali program pre školstvo (KDH, PS-Spolu) a strany, ktoré mali v pláne viac reforiem (Za Ľudí, SaS). Výsledná koalícia bola postavená od začiatku na tandeme Matovič-Boris Kollár.

Takže v čase, keď ešte nebol žiaden Plán obnovy, začali reformy na ministerstve školstva (SaS). Skôr ako minister, reformu vysokých škôl pripravoval štátny tajomník Paulis. Vysoké škôly u nás sú neefektívne, nekvalitné a antireformné, takže reformu potrebovali. Ja by som ju urobil samozrejme tvrdšiu a zaviedol školné, pretože mnohé školy produkujú len tituly a na to stačí jeden úrad s tlačiarňou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Popri tom začala reformu súdnictva ministerka Kolíková (Za Ľudí, dnes SaS). Cieľom bola vyššia špecializácia sudcov a tým lepšie rozsudky. Zároveň drobná redukcia počtu sudcov. Ja som spomínal, že v Dánsku majú tretinu sudcov oproti nám a každý je asi lepší ako priemerný slovenský sudca. Zároveň som vo svojom článku poukázal, že na súdnictvo vynakladáme ďaleko najviac (to platí aj pri prokuratúre - najviac prokurátorov, najvyššie výdavky a najhoršie výsledky - možno práve preto, veď keď pridáte do vína veľa vody, budete ho mať veľa ale bude nanič).

Drobné vylepšenia podnikateľského prostredia na ministerstve hospodárstva je asi už poslednou reformnou snahou vlády z roku 2020. Potom, ako Matovič zlikvidoval vládnu koalíciu mrhaním a sociálnymi balíčkami, za ktoré by sa ani Fico nehanbil, už vláda bez SaS nemá žiadneho reformátora. A to ešte všetci reformátori prvej Matovičovej vlády boli o triedu horší ako Mikloš alebo aj Kaník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz vládna koalícia, ktorú tvoria nereformné časti bývalej vládnej koalície, predkladá návrhy zákonov, ktoré majú EÚ presvedčiť, že budeme efektívne míňať európske peniaze.

V prvom rade (a na to naša progresívna ľavica vrátane komentátora Mariána Leška zabúda): peniaze na strome nerastú.

Ešte raz a pomaly: peniaze, ktoré možno dostane Slovenská Republika v rámci Plánu obnovy, sú peniaze daňových poplatníkov (občanov). Mňa alebo aj občana v Holandsku alebo Grécku. Niektorí z nás platia dane z príjmu, takmer každý platí DPH a spotrebné dane. Z toho sa časť peňazí pošle do EÚ na socialistické rozdávanie cez eurofondy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A Plán obnovy sú len rozšírené eurofondy, ktoré sú podmienené inováciami. To platí na teoretickej úrovni. Na praktickej tu máme 40 rokov inovácii v Československej socialistickej republike. A aktuálnejšie slovo miesto socialistický je asi progresivistický. Pretože nielen PS a novinári Denníka N, ale aj eurokrati (vrátane politikov dočasne teleportovaných do kúzelnej oblasti Bruselu) sú presvedčení, že štát je ten, ktorý bude inovovať. Našťastie nie je podmienkou, aby sa projekty realizovali práve štátom, takže aj pri eurofondoch aj pri Pláne obnovy je možné, že peniaze budú použité efektívne. Akurát skúsenosti u nás hovoria o opaku.

A preto si myslím, že ak reformná politická opozícia (SaS) v parlamente nesúhlasí s konkrétnym návrhom zákona z dielne SME-Rodina alebo OĽANO (1 aj 2), tak to nie je podkopávanie budovania svetlejších zajtrajškov. Leško tvrdí, že takto idú pripraviť slovenských občanov o toľké peniaze a očakáva "aby sa spamätali a urobili veci v záujme tejto krajiny".

Podľa mňa je zodpovednejšie a v záujme Slovenska, aby sme mali dobrú legislatívu, aby podľa nej tie peniaze neskončili v betóne na námestí za koncom dediny, ale použili sa na niečo užitočné. Súhlasím s Ivanom Miklošom, že reformy sa nedajú robiť spôsobom: tu máte peniaze, urobte nejakú reformu. Reformy sú podstatnou časťou politickej súťaže (hoci sú strany aj bez programu alebo s programom: nič nezmeníme, všetko je v najlepšom poriadku).

Aby sa reforma mohla realizovať, musí byť dosť dobre premyslená už pred voľbami, musí byť predmetom volebnej kampane a jej nositelia sa musia dostať do vlády a na príslušné ministerstvá a mať zároveň politickú silu, aby reformu dostali do volebného programu. A ani to nemusí stačiť. Vo Francúzsku majú iný systém, tam si to Macron môže pretlačiť aj proti verejnej mienke, u nás koaliční partneri obyčajne cuknú (ako KDH pri posledných krokoch reformy zdravotníctva Rudolfa Zajaca a SME-Rodina pri čomkoľvek).

Nereformná vláda predkladá zlé návrhy zákonov, ktoré určia ako sa u nás minú takmer 2 miliardy eur, ktoré daňové úrady zoberú daňovým poplatníkom Európskej Únie a nesúhlas s týmito zákonmi je tu hodnotený pomaly ako morálne zlo.

Pritom zároveň zaznievajú tvrdenia, že iné krajiny nie sú v príprave Plánu obnovy tak ďaleko, ale my to musíme urobiť narýchlo a zle. Veď potom sa to nejako opraví. Pritom potom tu bude iná vláda s novou legitimitou z volieb, bez aktuálneho tlaku predvolebnej kampane. Nebude mať problém zmeniť existujúce zákony vrátane tých, ktoré nám majú zachrániť miliardu sedemsto miliónov pre našich občanov.

A to je posledná výhrada. Peniaze nepôjdu našim občanom. Pôjdu na projekty, ktoré schváli príslušný slovenský úrad (ministerstvo). Možno sa mýlim a toto nebude tak prísne kontrolované ako eurofondy, ale už sme viackrát vracali peniaze za zle zrealizované súťaže.

Podľa sekcie Mýty a fakty o Pláne obnovy na oficiálnej stránke, sa pri pláne obnovy peniaze nevracajú a čo sme už dostali, to tu máme (na prejedenie). Ďalšie peniaze dostaneme za splnené body plánu, ktorý sme si sami vytýčili a v tom je práve ten problém, že sa blížia termíny a musíme niečo schváliť. Na kvalite nezáleží, záleží na názve zákona. Pritom na tej istej stránke je daný termín konca Plánu obnovy v roku 2026, takže namiesto zlých zákonov je asi rozumnejšie trochu s nimi meškať, potom ich schváliť lepšie a peniaze dostať až po skončení predvolebnej kampane (čo samozrejme menšinová vláda nechce).

Hlasovanie za dnes predkladané návrhy je asi v záujme vládnych politických strán a je legitímne predpokladať, že opozičná strana ich nemusí podporiť, keď má výhrady k obsahu. Preto je správanie sa SME-Rodina, ktorá je súčasťou vlády, neobhájiteľné (ale kto by ich aj obhajoval, nikto netuší, kto túto skupinku volí). Sú to vládne strany, ktoré po splnení ďalších míľnikov v Pláne obnovy, budú môcť v predvolebnej kampani tvrdiť, že sme už dostali toľko a toľko miliárd. Volič sa možno nebude pýtať, čo on z toho má a tieto strany (vrátane SME-Rodina) na tom môžu získať. Ale ak dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté a v prípade takých odlišných strán ako je SaS a SME-Rodina to nikdy nebýva to isté.

Kritika SaS a KDH, že sú staré strany (pravo-ľavé delenie nie je progresívne), a preto ich netreba voliť a skôr by sa mali vzdať v prospech strany, ktorá určite neprepadne (PS), ktoré mi z diskusie vyplynulo je na iný článok.

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  234
  •  | 
  • Páči sa:  2 040x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu