reklama

Škodí viac Fico alebo Matovič?

Róbert Fico svojim postojom voči vakcinácii spôsobuje kolaps nemocníc a smrť. Ale ani Igor Matovič nechce zaostať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Je možné, že v hlave ministra financií je iba jediná myšlienka - na vlastnú popularitu. Jeho posadnutosť potrebou zapísať sa do dejín ovplyvňuje všetky kroky Igora Matoviča. A tak na náš podtatranský ľud hádže bombu za bombou, tak aby ho ľudia milovali a stal sa tým najlepším politikom v našich dejinách.

Má to však chybu. Na mnohonásobného majstra Slovenska v populizme (R.F.) sa nechytá. Hoci sa mu v predvolebnom čase podarilo osloviť veľkú časť voličov, ktorí by Smer nikdy aj tak nevolili, dnes to už nič neznamená. Síce ani horehronský učiteľ v zelenej rovnošate, ani slabikujúci ví-ťaz a ani skinhead nedokážu v rybníku opozičných voličov veľmi loviť, neprikláňajú sa títo voliči k Matovičovi ale k Ficovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z tejto snahy dokáže Igor Matovič pokaziť aj nápady, ktoré nie sú sami o sebe úplne zlé.

Už na jar bolo všetkým jasné, že je potrebné zaočkovať tých najstarších. Tak postupovala Veľká Británia a aj my. Akurát sme sa v kategórii 60+ nedokázali dostať na žiadne rozumné čísla. Dátoví analytici už vtedy upozorňovali na nebezpečie, ktoré covid predstavuje u starších v porovnaní napríklad s deťmi.

Ja sám som koncom júna odhadoval dopady tretej vlny, pričom som delil ľudí do vekových kategórií po 10 rokov, v tabuľke si môžete pozrieť, aká bola vtedy známa smrtnosť vírusu (ktorý vo variante delta nie je smrteľnejší, len sa rýchlejšie šíri) - v kategórii 30-39 bola smrtnosť 0,04%, v kategórii 80-89 to bolo viac ako 19%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z tohto jednoduchého faktu, ktorý potvrdzuje aj súčasný stav s hospitalizáciami a úmrtiami (počty nakazených mali prestať zverejňovať v októbri, lebo sú úplne nepodstatné, keďže nevieme, či nezachytíme 10% alebo 90% zo skutočne nakazených) mohli príčetní politici vyvodiť záver, že treba za každú cenu dôchodcov zaočkovať. Ivan Bošňák a asi aj iní navrhovali nespravodlivé ale účinné riešenie - zaplatiť dôchodcom, že sa dajú zaočkovať. Spomínala sa suma 50€.

Dnes však tento nápad recykluje trnavský šašo a to v podobe, že ponúkne 500€ v poukážke. Spája pôvodne užitočný nápad s populizmom a korupciou voličov-dôchodcov, porušuje pritom dohody s koaličnými partnermi a v konečnom dôsledku tým zastaví očkovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď neočkovaný bude počuť o tom, že mu Matovič chce dať 500€ (nie z vlastných peňazí, ale z tých, čo mi zobral na daniach), tak sa logicky nepôjde dať zaočkovať. Keď ho k tomu doteraz nič nemotivovalo, tak si teraz počká, kým to bude schválené. Alebo možno bude čakať aj dlhšie, veď prečo by náš sporovlivý minister financií nemohol o týždeň prísť s ponukou 1000€, pred vianocami 5000€ - veď v jeho očiach sú to "štátne" peniaze.

A prečo by sa mali dať zaočkovať tí, ktorí boli z tohto úplatku vynechaní kvôli veku - 59 ročný má už vysokú šancu hospitalizácie. Ich vplyv na preťaženosť nemocníc je ďaleko menší, ale je ich trošku viac. Títo budú tiež čakať na úplatok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Divná je posadnutosť Matoviča a Borisa Kollára poukážkami. Máme tu predsa nejakú menu, všetky tie poukážky či gastrolístky sú vlastne byrokracia a diskriminácia. Ak raz týchto chumajov napadne, že zamestnávateľ musí dať prvých 300 € mesačnej výplaty v poukážkach, ktoré možno uplatniť iba na Slovensku, tak sa konečne EÚ ozve, čo je to za diskrimináciu. Ak by toto urobili všetky krajiny, tak by turisti ostávali doma a kvalita našich služieb by klesla na úroveň 80-tych rokov, odkiaľ pochádzajú nápady, že štát má určovať kde a na čo budú ľudia míňať svoje peniaze.

Gastrosektor je postihnutý všade, poukážky pomôžu ich výrobcom (gastolístky nezrušili asi preto, že ich "výrobcovia" sa o svoj zisk vedia deliť) a špekulantom. Podporuj gastrosektoru mohli celú opajcnuť z Rakúska alebo Nemecka.

Myslím si, že ak štát platí dôchodcom nad rámec prvého piliera v priemere 1700€ ročne (preto ich navrhujem zdaňovať), tak by mal právo žiadať, aby sa zaočkovali. Preto mi dáva zmysel táto kombináci:

  • zníženie dôchodkov (zrušenie 13. dôchodku)

  • jednorázová odmena za očkovanie pre všetkých zaočkovaných dôchodcov vo výške 100€ (môžu to predať ako covid-dôchodok)

  • 10% spoluúčasť na nákladoch liečby covidu u všetkých nezaočkovaných hospitalizovaných pacientov.

Zameriavať sa dnes na očkovanie detí je hlúposť, deti nie sú hospitalizované, ak budú mať problémy, tak skôr pre to, že sa im odložia operácie či preventívna liečba. V diskusii o covide je očkovanie detí ako Matovičov krčah vody v jeho revolúcii.

Podstatným a jediným cieľom malo byť zníženie počtu hospitalizovaných a to má zmysel v tých vekových kategóriách, ktoré majú rádovo vyššie riziko ako ostatní. Hlúpym nápadom navyše odkomunikovaným predtým, ako bol prijatý (čo možno ani nebude) sa veci ešte zhoršili.

U Fica je taktika čím horšie, tým lepšie logická, ide mu o slobodu. Matovičove kroky sú také, že ak by chcel situáciu zhoršiť, nekonal by inak. Či to bol Sputnik, útok na Astru-Zenecu a schvaľovacie postupy EÚ a SK, lotéria, ktorou chcel podporiť RTVS, ktoré malo byť už rok zrušené, zastavenie peňazí pre zdravotníkov, antireforma a teraz vyhlásenie o 500€ úplatku všetko má za následok zhoršenie situácie. Čakám kedy bude viesť demonštráciu proti vláde.

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  234
  •  | 
  • Páči sa:  2 043x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu