reklama

Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť

Aktuálnou európskou témou je veto Orbána na pomoc Ukrajine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Podľa komentátorov (Peter Schutz tuto), stojí otázka binárne: buď dostane peniaze aj Ukrajina aj Maďarsko alebo ani jeden.

Ja sám som na to upozorňoval viackrát (napríklad tu), ale nežijeme v binárnom svete a používanie rozumu by sa zišlo aj politikom. Sú to totiž dve otázky, ktoré sú od seba nezávislé a spája ich umelo iba Viktor Orbán. Tvrdí, že A (európske peniaze pre rozkradnutie Orbánom) implikuje B (európske peniaze pre Ukrajinu) - presnejšie tvrdí ¬B => ¬A. V skutočnosti môžu nastať všetky 4 kombinácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno všetci zabúdame, že peniaze na stromoch nerastú. Euro tlačí ECB a ak ho "vytlačí" príliš veľa, tak hneď máme 10% stratu na kurze voči USD, z ktorej sa väčšina premietne do cien a inflácie. Ale peniaze EÚ sú peniaze vyzbierané daňovými úradmi jednotlivých krajín EÚ od svojich občanov a firiem.

Maďarsko má ekonomiku na úrovni 180 mld. $, EÚ na úrovni 14,5 bil. $. Takže podiel Maďarska na 18 miliardovom balíku pre Ukrajinu je zhruba 230 miliónov. Ak by sa EÚ nesnažila budiť zdanie jednoty tam, kde jednota zjavne nie je, tak môžu členské štáty EÚ poslať Ukrajine 18 miliárd € bez Maďarska a každú krajinu to bude stáť len 1,3% navyše.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Putin veľmi dobre vie, kto je Orbán a ako dobre mu slúži. Je na jeho strane, dokonca podporuje Irán (ktorý dodáva drony zabíjajúce civilistov na Ukrajine). Pritom je to oportunista, takže pomôže Ukrajine, ak mu EÚ zaplatí. Oplatí sa mu, veď 230 miliónov, čo dá Maďarsko Ukrajine je nič oproti 7,5 mld. €, ktoré EÚ dá Maďarsku a teda Orbánovi k dispozícii.

Základný problém je samozrejme v eurofondoch ako takých, písal som o tom v roku 2018. Pokiaľ by boli eurofondy záležitosťou arbitrárnych skupín štátov v rámci EÚ, tak by medzi seba Maďarsko neprijali, pretože by nemali garanciu kontroly. Takto je každá krajina EÚ v každom možnom dotačnom programe, takže sa tu uplatňuje princíp - musíš platiť na eurofondy a potom možno dostaneš svoj podiel (v prípade Maďarska aj Slovenska vyšší ako poplatok), ak splníš podmienky kontroly použitia a podobne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja som v tom čase aj teraz bol proti tomu, aby sme boli vo väčšine eurofondov, pretože centrálne riadenie a dotácie ako ekonomický model nefunguje (viď KĽDR, Kuba, Venezuela, NDR). Ale ak už krajina je v programe eurofondov, sú tu isté pravidlá a v takom prípade má EÚ právo pozastaviť a nevyplatiť členskej krajine eurofondy.

Mimochodom podobne je to v prípade, že krajina nedokáže čerpať - potom sa hľadajú s prosíkom riešenia ako presunúť nevyčerpané prostriedky niekam inam, alebo sa podarí postaviť lavičky za tisíce eur na námestíčku za dedinou, to je však podľa mňa horšie ako prepadnutie peňazí (asi som skrblík).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Európska Únia chce teda za 30 násobne vyššiu sumu získať súhlas Maďarska s pomocou Ukrajine. Ekonomicky nezmysel je zaplatiť 7 a pol miliardy za 230 miliónov, takže tu musí ísť o niečo iné. Pri politikoch môže ísť o stavanie pomníkov alebo potemkinovských dedín. Ani jedno ani druhé si moje sympatie nezíska.

Naopak, ak si EÚ prizná, že nie je jeden štát s jednou zahraničnou politikou a že spolupráca medzi krajinami EÚ nemusí byť vždy zastrešená európskou komisiou, tak to bude aj do budúcna lepšie. Tých dôvodov na vydieranie v situáciách keď zdanlivo potrebujeme jednomyseľnosť je veľa. V skutočnosti ale jednomyseľnosť nie je potrebná, pretože krajiny vedia spolupracovať a sami o sebe rozhodovať. Pokiaľ akceptujeme "dospelosť" krajiny, keď vstúpila do EÚ, musíme akceptovať, že táto krajina nepotrebuje EÚ, aby pomohla Ukrajine.

Symbolický odkaz, že celá EÚ pomáha Ukrajine za cenu 7,2 miliardy € nestojí. Putin a všetci aj tak vidia nejednotnosť a v tejto otázke tá jednota nie je potrebná.

Iná otázka budú ďalšie sankcie (skôr je správne sa pozrieť ako sa obchádzajú doterajšie sankcie, avšak EÚ preferuje kvantitu pred kvalitou), ale aj tam treba hľadať spôsoby, ako obísť Maďarsko, ktoré bude vďaka pragmatickému Viktorovi Orbánovi teraz už len vydierať. Pozícia drahej nevesty je zjavne inšpiratívna nielen pre Borisa Kollára. A v tomto prípade je tá cena o rád či dva vyššia.

Marek Mačuha

Marek Mačuha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  234
  •  | 
  • Páči sa:  2 041x

Som matematik a pracujem v IT. Zaujímam sa o politiku, spoločnosť, filozofiu. Rád riešim problémy, na vec viem priniesť iný pohľad. Chcem sa radšej mýliť a opraviť svoj názor ako pravdu za každú cenu mať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu