reklama

Zelené strechy (ekologicko-ekonomicko najvýhodnejšie riešenie)

Ako hovorí nadpis môj úplne prvý článok Vám predstaví, ekologické riešenie pri stavbe Vášho domu.Pri slove zelená strecha sa človeku môžu vybaviť naozaj rôzne predstavy. V skutočnosti toto slovné spojenie značí momentálne najekologickejšie a zároveň aj veľmi ekonomické riešenie ako sa vysporiadať s tým čo na svoju strechu osadíte.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Ako hovorí nadpis môj úplne prvý článok Vám predstaví, ekologické riešenie pri stavbe Vášho domu.
Pri slove zelená strecha sa človeku môžu vybaviť naozaj rôzne predstavy. V skutočnosti toto slovné spojenie značí momentálne najekologickejšie a zároveň aj veľmi ekonomické riešenie ako sa vysporiadať s tým čo na svoju strechu osadíte.

Ak dovolíte v prvom rade predstavím ekologickú stránku ktorá je podstatná asi zo všetkého najviac. Či už máte v pláne sedlovú strechu alebo klasickú rovnú spádovanú strechu treba si uvedomiť, že Vaša strecha je absolútne nevyhovujúca v ekologickom smere. Ak plánujete postaviť sedlovú strechu na ktorú chcete umiestniť škridlu, je dôležité si uvedomiť to, že ste zastavili zelenú plochu na ktorej stojí Vás dom. Škridla Vám ju nikdy nenahradí, pri klasickom riešení vzniká veľká prašnosť, odtok odpadovej vody je 100%, navyše čo môže byť na Vašej streche lepší izolant ako zem. Preto treba rozmýšľať do budúcna a to už pri projekte Vášho domu. Na Slovensku sa to pomaly zlepšuje ale stále zaostávame za ČR či prakticky všetkými štátmi v EÚ. Základ je v architektoch, pri projektovaní domu sa táto možnosť zatiaľ nestavia do popredia a prečo ? Bude to aj tým, že sa pre architektov nerobia školenia, teda je to len na človeku samotnom či sa bude vzdelávať aj v oblasti ekológie. Samozrejme osveta je potrebná aj pre ľudí samotných pretože nevedia aké pre a proti si predstaviť a pri dnešnej finančnej situácií sa človek pozerá hlavne nato, že extenzívna zelená strecha môže byť o cca 10% drahšia ako napr. klasická škridla.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale zoberme si do úvahy všetky výhody naproti nevýhodám. Klasická tzv. "Economy Roof" ktorá je absolútne základná a štandardná verzia zelenej strechy. Začneme číslami ktoré hovoria, že zloženie má približne cca 80-130 kg/m2, hrúbka celej vrstvy a celého systému je 70mm. Tento systém sa používa na strechu zo sklonom približne 0-5°. Prvý hlavný ekologický dôvod prečo sa rozhodnúť pre túto je zadržovanie odpadovej vody ktorá sa pohybuje približne niekde pri 70%. 1m2 strechy dokáže poňať cca 25l vody na m2. Ďalším parametrom ktorý by mohol niekoho zaujímať je zníženie prašnosti na minimum. Schopnosť izolácie tohto systému či už pre okolným hlukom alebo ako tepelný izolant je viac ako nadštandardná. Okolný hluk dokáže obmedziť pri hrubšej skladbe až niekde okolo 80-90% a tepelno-izolačné parametre sú prakticky až o 100% vyššie ako pri klasickom štrkovom výsype strechy. Po zhotovení strechy sa po vysiatí zmesi rozchodníkov a tráv ktoré špeciálne slúžia pre tento tip strechy, treba strechu mesiac až dva ručne zavlažovať po tomto období je strecha prakticky bez údržbová. Približne po roku až dvoch sa stáva strecha dostupnou pre hmyz, vtáky a mikroorganizmy ktoré sa tam nasťahujú a začnú vytvárať vlastný ekosystém. V tomto období Vám strecha umožní nádherný pohľad na novo rozkvitajúci život. Ako projektant som navštívil viac zelených striech po určitom čase a všetka práca a investícia do projektu sa majiteľom vrátila tak ako aj finančne, hlavne ale pocitom, že spravili niečo pre túto planétu Zem.

Na záver by som dodal, že samozrejme je to len začiatok budem sa Vám snažiť opísať všetky druhy a možnosti striech ktoré je možné postaviť. Pod článok dávam zopár obrázkov ktoré Vám priblížia ako Zelené strecha vyzerá. Táto názorná ukážka sa nachádza v Martine prakticky v centre mesta kde je už dosť možné, že si tam čo nevidieť vychutnáte kávu v nádhernom prostredí tejto zelenej strechy.

Marek Šarina

Marek Šarina

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent VŠ a taktiež pracujem s ekológiou a podieľam sa na projektoch zelených striech na SR. Zoznam autorových rubrík:  Zelené strechy (Ekologické rieFotografia (Umenie)

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu