reklama

A je to tu zas (farmaceutický priemysel)

Opäť Vás zdravím, po skutočne dlhej dobe od mojej poslednej publikácie. Dnes som sa stretol s určitým problémom, nad ktorým som sa pozastavil. A áno - týka sa farmácie, konkr. farmaceutického priemyslu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Akosi nerozumiem tomu, ako môžu byť ľudia tak ovplyvňovaní liekami. A i keď si niektorí z nich hovoria, že ich sa to netýka, väčšinou je to naopak. Farmaceuti to majú ozaj dobre premyslené!

Práve píšem tento článok pod vplyvom zvýšenej hladiny teploty. Dnes som sa v noci niekoľko ráz zobudil práve kvôli tomuto "problému"; stúpať začala asi okolo pol tretej hodine nad ránom. Od vtedy sa to len zhoršovalo. Bol som naozaj lenivý a prišlo mi to ako stupídny nápad dať si sprchu v noci, o takomto čase. A nakoľko som veľkým odporcom liekov, popieral som volanie svojho svedomia a pokrivenej intuície ísť a vziať si nejakú tabletku - i keď ich (ako iste nie jediní) doma máme naozaj mnoho. Taká biela, okrúhla biela, podlhovastá biela, obdĺžniková biela, taká ružová, hentaká ružová, gélová ružová, ružová, ktorá "zaberá" do 15 minút, a tak ďalej. Zoznamy by som tu mohol spisovať do samého rána. Tak som sa na to (o tej pol tretej) jednoducho pekne vykašľal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako som nad tým neskôr počas dňa premýšľal - prečo by malo mať telo teplotu? Je vôbec dobré, že to ľudia tíšia liekmi? Určite je na to nejaký dôvod! A telo ako dosť dobrý, načasovaný mechanizmus, asi vie, čo robí. A ono ju - tú našu teplotu, podľa mojej úvahy zvyšuje náročky. S niečim bojuje. Či prečo by to inak robilo? A tým, že ho chceme zatlačiť k múru aby fungovalo tak, ako predtým, ho podľa môjho uváženia akurát brzdíme, neurýchľujeme liečbu. Telo potrebuje mať teplotu, keď s niečim bojuje. A nepriamo úmerne, čím viac teplotu znížime, tým je reakčný čas tela na liečbu dlhší. Ale späť k téme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemám predstavu, koľko mohlo byť hodín (a ani to nie je podstatné,) no niekedy poobede, prišla ku mne moja rodička - mama. Našla ma ležiaceho v izbe na posteli. Nebol som na tom tak zle, len som v tú chvíľu potreboval šlofíka. Celý deň som jej o teplote a mierne "krútiacej sa" hlave nepovedal - mal som predpoklad o tom, aká asi by mohla byť jej reakcia. Niečo ako "počkaj, prinesiem ti tabletku." Tabletky, tabletky, tabletky. Napriek tomu, že som jej o veci sprvu nechcel povedať, na jej otázku "Je ti niečo?" som len tak nemohol povedať "Nie." Snažil som sa jej to poľahky vysvetliť, no očakávaná reakcia na seba nenechala dlho čakať. "Prinesiem ti tabletku, dobre?" - "Nie, mami; nenes. Nevezmem ju." - "Čo? Prečo by si ju nevzal? Potrebuješ stlmiť teplotu, keď ti nie je dobre." Bolo to ťažké, a obzvlášť pre mňa, osobu tak slabého, ústupčivého charakteru. Po chvíli otáľania, snažil som sa mamu konfrontovať. Vysvetlil som jej svoj pohľad na vec. Ešte na samom začiatku som nedokázal nedodať ironickú poznámku v štýle "Nechcem ti to vysvetľovať, aj tak mi nebudeš veriť a budeš rozprávať to svoje." No začal som, napriek tomu, ako sa veci mali. A bola to chyba? Nemyslím si. Odišla z izby so slovami na perách: "Daj si aspoň studenú sprchu, tá ti teplotu zrazí." Hmm, super. Ale čo teraz? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som dosť sklamaný z toho a trápi ma, ako sa ľudia - a to každej generácie - nechávajú obmotať jedným z najväčších klamstiev a lží tejto doby. Prenáša sa to ako mor. Rodičia učia svoje deti pri každej odchýlke zdravia: "Daj si tabletku, to ti pomôže." Nepomôže, žiaľ. Samozrejme, pri vyššej teplote - páči sa. Ale nie je správne vziať si medikament hneď pri prvých príznakoch. Telo nie je nejaký stroj, mašinka, do ktorej vhodíme päťdesiat centov a následne urobí presne to, čo si uráčime či zaželáme. Telo potrebuje čas. A je dosť múdre na to, aby riešilo problémy samo - bez akýchkoľvek biznisov, priemyslu, lží, podnikov, ktoré vymysleli obyčajní ľudia za kontinuálnym účelom zisku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je smutné, že ľudia, ktorí si toto dianie uvedomujú, nie sú v dostatočnom počte a s dostatočne silnou motiváciou a úmyslami, aby toto choré myslenie ľudstva zmenili. (Keď sme už pri tom, farmaceuti by mohli vymyslieť nejaký liek na toto choré zmýšľanie. Alebo nie? Veď to by bola len ďalšia tabletka hore-dolu.)

Tým všetkým nemyslím a nenarážam na to, že jeden obyčajný blog nejakého mladíka dokáže niečo zmeniť. To vôbec nie. Verím, že ale aspoň Vás, ktorí so mnou súhlasíte, v niečom utvrdí.

Ďakujem každému jednému z Vás za prečítanie a prajem Vám všetkým pekný, krásny zvyšok večera. Zlomte väz...alebo tabletku :) 

Marek Tóth

Marek Tóth

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

• vnútorný skeptik a cynik• desiaty muž • enneagram 1, INFJ• milovník umenia• obľúbený rečník: Brené Brown Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu