reklama

Libanon: humanitárne organizácie

Do Libanonu sme prišli zo Sýrie po vyhlásení prímeria pôvodne pracovať ako dobrovoľníci s miestnou mimovládnou organizáciou pri odstraňovaní škôd po vojne. Akonáhle sme sa však dozvedeli, že Človek v ohrození by mohol dostať finančné prostriedky od vlády SR, naša „misia“ v Libanone sa zmenila z dobrovoľníckej na organizačnú. Museli sme nájsť dôveryhodného miestneho partnera, s ktorým by sme sa spolupodieľali na projekte na znovu obnove tejto krajiny. A ako sme veľmi rýchlo zistili, toto nás bude stáť viac energie a námahy, ako distribúcia balíčkov s jedlom alebo zametanie ulíc.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Libanon je totiž krajina, v ktorej žije18 náboženských siekt. Sú tu šiíti a sunniti; niekoľko kresťanských siekt,z ktorých je tu najsilnejšia maronitská a drúzi. Ústava zaručujerozdelenie moci podľa príslušnosti k náboženskej skupine, hoci už dávno súpočty zmenené a najpočetnejšou skupinou tu už nie sú kresťania, alešiítski moslimovia. Nájsť v tejto krajine nezávislú mimovládnuorganizáciu, ktorá nie je ovplyvnená náboženskou alebo politickou ideológioua ktorá nemá aspoň jedného donora z radov miestnychpolitikov-filantropov, je ilúzia a utópia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sledujete nitky, dostanete sak bábkohercovi... Buď je to jasné hneď od začiatku – ako v prípade Hizballáhualebo organizácií, ktoré nesú meno svojho zakladateľa – alebo sa to postupnedostane na povrch, keď sa s členmi organizácie začnete viac rozprávať. Nourčite by sme krivdili všetkým tým mladým dobrovoľníkom plných entuziazmu, kebysme cynicky skonštatovali, že aj tak všetky peniaze skončia vo vreckách osôbv pozadí. Zaregistrovať si mimovládnu organizáciu v Libanone je totižveľmi jednoduché a veľa mladých aktivistov využilo tento fakt na to, abysi počas posledného konfliktu založili vlastnú mimovládku a zapojilo sa dohumanitárnej pomoci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V danej situácii sme sa teda rozdelilia začali hľadať lokálneho partnera, s ktorým by sme tu mohlinadviazať spoluprácu. Emo a Matúš išli po svojich kontaktoch a jas Riou sme začali od odporúčaní a referencií veľkých medzinárodnýchhumanitárnych organizácií. Jednou takou bola americká Mercy Corps, ktorá nám nazáklade ich vlastných skúseností odporučila niekoľko libanonských občianskychzdružení.

Ani pri takomto postupe sme sa však nevyhliparadoxom: jedno naše stretnutie bolo s doktorom z Nadácie bývaléhopremiéra Hossa. Tento sunnita nám dal kontakty na doktorov v Dahiji, ktoríliečia zranené a traumatizované deti. Obidve nemocnice sú samozrejme financovanéšiítskym hnutím Hizballah... Ďalším občianskym združením bola miestnaorganizácia v Nabatiji. V tomto šiítskom meste na juhu je zasesituácia taká, že tu medzi sebou súperia dve politické strany – hnutieHizballah a Amal. Hizballah má prostriedky aj na stavanie detských ihríska financovanie kurzov a programov pre mládež. To ale frustruje opačnýtábor, ktorý nemá také finančné možnosti, no snaží sa, aby ich detia tínedžeri neskončili naverbovaní v Hizballahu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedným zo združeníz anti-hizballahovského tábora je miestna mimovládka, ktorú vedie krásna a energickáidealistka Maria. Maria dokázala svojimi aktivitami pre deti v Nabatijia Dahiji zaujať viacero veľkých humanitárnych organizácií, medzi nimi ajUNICEF. Nás zaujala jej snaha o náboženský dialóg medzi deťmia mládežou – v jej centre sa schádza šítska mládež z Nabatije,kresťanské decká z blízkeho mestečka Mardžaijún a ich drúzskikamaráti z ďalšej dediny. Teraz, po vyhlásení prímeria, Mária oslovila pármiestnych psychológov a psychiatrov, aby im pomohli s tréningom ichdobrovoľníkov a prácou s deťmi traumatizovaných násilím, smrťoua hlukom vojny. Sama hovorí, že doteraz s tým nemala žiadneskúsenosti, že až títo odborníci jej poradili, aby deti nerozdeľovala do dvochsúťažiacich táborov, aby ich aktivity postavila na myšlienke jednoty a abyna nich nedvíhala hlas – ani pri speve. Deti majú teraz často hysterickézáchvaty a záchvaty paniky. Boja sa hluku, ktorí si pamätajúz obdobia náletov. A ak sa im niekto nebude venovať; ak im niektonevyplní voľný čas, nielen Mária a jej podobné citlivé ženy sa obávajútoho, že ich deti im odláka Hizballáh. Otázkou je však tiež, či je Amal jedináalternatíva Hizballahu na juhu Libanonu.

Katarína Marettová

Katarína Marettová

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dobrovoľníčka OZ Človek v ohrození v Sýrii a Libanone. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu