reklama

Kôň menom Baxter

Keď som vykydal spod kráv hnoj, poslali ma do stajne, za koňom menom Baxter. Vraj za odmenu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Kravy sú celkom prítulné tvory, čo pri kydaní hnoja nie je žiadny bonus. Múdrosti veľa nenabrali. Chcú sa nechať škrabať, ale neposlúchnu, keď im povieš aby nezavadzali. Na začiatku som postupoval opatrne, aby na mojom oblečení neboli stopy po činnosti, ktorú mi nakázali. Hrabľami som zhŕňal, lopatou naberal a do fúrika vkladal opatrne, ako dynamit. 

Kravy tie sa stále obzerajú, nepostoja. Narážali do mňa, akoby podpichovali, Ha, čisté tričko si obliekol. Skoro som si plnú lopatu za krk vyhodil. A potom sa zas obzerali, čo sa im podarilo. A už som aj dostal chvostom z oboch strán hlavy. Keby im tie chvosty medzi očami vyrastali, len sa oprášim. No pehavý od kráv sa vrátiť, to v spoločenskom rebríčku zamieša poradie. Utrel som sa do opaku ruky, tento pohyb som nedomyslel. Niečo tam bolo, ale nie peľ z levandule.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rezignoval som. Bolo to všade a ešte som cítil, ako mi mikroskopickým otvorom presakuje do gumenej čižmy niečo veľkolepé.

Kôň to je niečo iné, to je múdre zviera. Keď mi povedali, že mám ísť obriadiť Baxtera, hneď som si spomenul, ako som deň pred tým na ňom jazdil. Zúfalo som sa nadýchol, kôň si pamätá. Určite má v pamäti kategóriu, Zlý deň, a kolónku, Zlá jazda. Dlho som na koňovi nesedel, čo určite zistil hneď. Napriek mojej snahe, dať to čo najlepšie, neustále stláčal Katapult. Akoby vysielal morzeovku. Udržal som sa. Pomohla mi aj moja rozložitá postava s blúdivým ťažiskom. No trochu som pribral, ale kôň bol stále o pár kíl ťažší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Baxtera som pozdravil, hneď ako som prišiel. To sa patrí. Otočil hlavu mojím smerom, prevrátil oči a niekoľkokrát zahrabal prednou nohou. Čo v preklade znamená, Do paroma. (Jemný prekladový slovník z koniny do slovenčiny, 1992, str. 20) Potom z nozdier vypustil vzduch. Zrno pred ním sa vznieslo po priestore.

Dal mi zabrať, kým som ho obriadil. Zhodil ma viackrát na zem, vyšľahal chvostom a niekoľkokrát kúsol do zadku. Kôň má asi sto zubov a vie ich použiť. Vtlačil ma aj do rohu, tak definitívne. Bezradne som tam stál s rukami pri tele. Musel som mu zahrať na city. Si nepamätáš ako som ti nosil jablká, keď si bol žriebäťom?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak to ty si mi nosil tie kyslé? Zaerdžal a šliapol mi na nohu.

Ale tak, ako väčšina inteligentných tvorov, aj kôň pozná hranice. Keď si ma dôkladne vychutnal, nechal ma dokončiť moju prácu, veď to bol jeho wellness. Keď som odchádzal, javil sa, že už je všetko v poriadku. Poslušný koník natočil hlavu mojím smerom. Usmial sa a zažmurkal očami. Kamarát môj, pomyslel som si a išiel som ho potľapkať po chrbte. Nahol som sa k činu a on, potvora, ma zas uhryzol do pozadia.

Ten deň bol náročný. Hoci som sa prezliekol a dôkladne osprchoval, večer pri táboráku som stále cítil zvláštnu arómu. Oheň horel, ja som spieval, hral na gitaru a opekal, užíval som si večer. Hoci ma niektorí nabádali, aby som si sadol a bavili sa na tom keď som odmietol, kútikom oka som sledoval tých, ktorí nechápavo sledovali náš dialóg. Boli to tí, ktorí pri Baxterovi za odmenu ešte neboli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Marian Baran

Marian Baran

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  660
  •  | 
  • Páči sa:  437x

mám rád červenú farbu a na raňajky pohár mlieka Zoznam autorových rubrík:  OsobnéOdpočutéOdkazyNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu