reklama

V krajine slnka, hmly, dažďa a síry (2. časť)

Na Azoroch si niekedy môžete pripadať ako v pekle

V krajine slnka, hmly, dažďa a síry (2. časť)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Azorské ostrovy sú krpaté, najväčší z nich, Sao Miguel, má dĺžku 62 km a šírku 8 až 15 km. V jednej minúte ste hore na severe a o ďalších desať si močíte nohy niekde v oceáne na juhu. Čo však nenabrali na rozmere, nabrali na kráse. Majú konštantnú teplotu zhruba na úrovni dvadsiatich stupňov a svoju vlastnú mikroklímu. Počas jedného dňa môžete zažiť slnko, dážď, hmlu, mrholenie. Môžete sa spáliť na slnku, môžete zmoknúť do nitky. Vďaka tejto svojej unikátnej mikroklíme sú nádherne zelené a všetko, čo môže kvitnúť, tam zaručene rozkvitne. Okrem toho sú sopečného pôvodu, a tak sa nemôžete čudovať, keď pri svojich potulkách naďabíte na miesta, z ktorých stúpa para, v ktorých buble voda, kde smrdí síra. Jednoducho chodíte po vulkánoch. Síce neaktívnych, ale nezaškodí, keď príroda svojimi prejavmi na niektorých miestach na zemi ľudstvu pripomenie, kto je tu vlastne pán. A tu sa pripomína viac než dostatočne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stratovulkány
Na Sao Miguel sa nachádzajú tri. O Sete Cidades ležiacom na východe ste si mohli prečítať už v tomto blogu, ďalšie dva sú Lagoa do Fogo (Ohnivé jazero) v strede ostrova a Furnas na východe. Nevýhoda organizovanej turistiky je to, že sa musíte riadiť itinerárom, ktorý vymyslela cestovka alebo nejaký iný organizátor zájazdu. To znamená, že keď máte v programe vyhliadku, musíte ísť na vyhliadku. Nejaký veľký priestor na špekulácie tu neexistuje. Potom sa môže stať to, čo nám. Jednoducho bude hmla a z vyhliadky nebude absolútne nič. Pri Sete Cidades sme mali šťastie. Hmla sa do 15 minút zdvihla a my sme tú krásu mohli vidieť naživo. Pri Lagoa do Fogo sme to šťastie nemali. Prekvapujúco bola opäť hmla. Kráter s jazerom sme si teda mohli iba domýšľať a pokochať sa fotkou stiahnutou z internetu. Hmla je všeobecný problém, keď idete na Azoroch do kopcov. Hoci sa pri mori môže zdať počasie priaznivé a prívetivé, len čo sa objavíte v horách, okamžite vás obklopí. A vlhkosť. A dážď. Veď viete. Mikroklíma.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lagoa do Fogo
Lagoa do Fogo (zdroj: stiahnute z Pinterest)

A kým Lagoa do Fogo sa nám neukázalo, Furnas sme si celkom užili. Hlavne preto, lebo to prvé sme sa snažili pozorovať z hôr a kopcov, a k tomu druhému sme sa priamo dopravili. Furnas je nielen neaktívny stratovulkán, ale i rovnomenné mesto, v ktorom to syčí, buble, vrie a smrdí. Napriek tomu je to naozaj krásne a fascinujúce. Liečivé bahno a minerálna voda sú príjemným bonusom.

Mestečko Furnas
Mestečko Furnas 

Mestečko je známe aj typickým jedlom, ktoré sa nazýva cozido a obsahuje hovädzie, bravčové a zrejme aj kuracie mäso, nejakú klobásu, potom niečo, čo sa podobá na našu krvavničku, a ešte dajaké šalátové listy. A kým mäso sa celkom dalo, tie listy boli... no jednoducho to boli listy...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujímavá na cozide je však jeho príprava. Všetky vyššie spomínané ingrediencie sa vložia do veľkého kotla, ten sa zabalí do handry, celé sa to vloží do skruže zakopanej v zemi, prikryje deklom a zahrabe hlinou. A nechá sa to všetko na prírodu, na sopku a teplo sálajúce z útrob zeme. Po šiestich hodinách sa kotol vyberie a jedlo je hotové. Dobrú chuť. Hlavne milovníkom mäsa. Vegetarián si každopádne príliš nepochutí.

Tu sa pripravuje cozido
Tu sa pripravuje cozido 

Cozido - typické jedlo vo Furnase
Cozido - typické jedlo vo Furnase 

Výhľad na jazero Furnas
Výhľad na jazero Furnas 

Čajovníková plantáž
Pre milovníkov čaju sa na Azoroch nachádza jedinečný skvost – jediná čajová plantáž na území Európy. Čaj tam pestujú od roku 1883 a nezdá sa, že by s tým mali seknúť. Na rozdiel od ostatných plantáží, Gorreana prosperuje. Nachádza sa v oblasti Ribeira Grande, kúsok na odbočke z hlavnej cesty. Nemôžete ju minúť. Do fabriky môžete bez problémov vojsť, spraviť si krátku prehliadku, ochutnať zelený a čierny čaj a v predajničke si ho i kúpiť. Vhodný je i ako suvenír. Okrem toho sa môžete poprechádzať aj medzi čajovníkovými kríčkami, pochytať, povoňať, pokochať sa zeleňou, ale i modrou farbou Atlantického oceánu, ktorý sa nachádza kúsok za plantážou a svojím pôsobením pomáha čaju získavať jeho špecifické vlastnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čajová plantáž Gorreana
Čajová plantáž Gorreana 

Minulé putovanie som ukončil na ananásovej plantáži, dnes na domácej hostine a čajovej plantáži. Azorské ostrovy totiž nie sú len o prírode a výhľadoch ale i o jedle, nápojoch a gastronómii.

Marian Letko

Marian Letko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  245
  •  | 
  • Páči sa:  2 151x

Život je nekompromisný, splní nám obavy i sny. Tak pozor na to čo chceme, lebo tu kašu si zjeme. (HzM) Ya BastaVytvorte si svoju vizitku Zoznam autorových rubrík:  FikciašportFotocestou necestoustava sahlboke uvahySvet podľa MaroškapolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu