reklama

Blog č. 56- Transformácia v úmeni

V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme transformácie roli v umení a v živote.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Blog o transformácii roli v umení a v živote

                V nasledujúcom blogu sa budem venovať téme transformácie roli v umení a v živote. Inšpiráciou na tému mi bol webinár s názvom Panelová diskusia: Transformácia roli v umení a v živote. Tento webinár bol odvysielaný dňa 25. novembra 2021 s moderátorkou Evou Borušičovou ( scenáristka, režisérka a spisovateľka), Taňou Pauhofovou ( herečka, pedagogička), Františkom Gyarfášom ( filmový kritik, publicista, pedagóg), Marekom Madrom ( psychológ, zakladateľ IPčka).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo som zachytil z webináru

Táňa Pauhofová             

Herectvo pomáha pracovať so svojim vnútrom. Diváka môže najviac zaujať pravdivosť a autenticita. Sú rôzne druhy hercov. Herec by mal rozumieť dielu. Herci  často hrajú roly , ktoré sa im nepáčia. V pozícii zamestnanca si nemôžeme vyberať roly a tím. Pri pocite nepáči sa mi, ešte sa dá s tým pracovať. Úlohou herca je podať 100 % výkon, nemal by hľadieť na svoj názor. Takéto zážitky sú najväčšou lekciou pre herca.

                Človek sa dostáva za hranicu komfortu v živote. Niekedy je nesúhlas podvedome prítomný. V ideálnej situácii by mal herec prepožičať sa inej role, ale to málokto dokáže. Pri hereckom predvádzaní neobľúbenej role daného herca  sa môže stáť, že diváci budú mať ultra zážitok, ale platí to aj naopak, pre herca je to obľúbene a pre diváka neobľúbené. Jedna z najdôležitejších spôsobov herectva je psychohygiena. Každý herec si nájde nejakú inú psychohygienu. Pri tom hercovi je daná presná dohoda, ale stále je tam jedinečnosť tohto herca.  Potom je to vecou dohody. Diskutujúcej je svet internetu nepochopiteľný. Po dlhodobom užívaní internetu niektorí ľudia sa nevrátili do reálneho sveta. Diskutujúca sa pýta, že prečo má takýto pocit, že celý náš život je dialóg so samým sebou. Keď hostka začala byť samou sebou, tak pocit osamelosti nepociťuje, ale vo všeobecnosti by mal pomôcť odborník. Každý deň počas lockdownu by sme mali urobiť aktivitu, ktorú máme radi. Takisto by sme sa mali venovať umeniu a čítaniu knihy. Táňa Pauhofová na konci webináru povedala pararelu tejto situácie k herectvu. Potom ako každá herecká rola má svoju životnosť, tak ani táto situácia s Covidom-19 nebude trvať naveky.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

František Gyarfáš           Podľa hosťa hrajú role od detstva.  Pred 2 rokmi sme boli zaskočení, že nemôžeme žiť normálny život. Facebook vznikol z dôvodu, aby boli ľudia blízko s inými ľuďmi. Ľudia sa zoskupujú na Facebook podľa toho, aké majú názory, z tohto dôvodu vznikli nepredstaviteľné bubliny. Omnoho lepšie je to urobiť virtuálne ako fyzicky. Podľa diskutujúceho to ľudské je veľké. Diskutujúci povedal počas webináru nasledujúcu príhodu. Na vysokej škole, kde hosť pôsobí majú študentov s určitým zdravotným hendikepom. Na tejto vysokej škole mali študenta, ktorý mal zrakové postihnutie a jeho spolužiaci ho neustále pozývali do krčmy. Jedného dňa ho však do tej krčmy prestali pozývať. Tento študent, keďže bol sebavedomý, tak začal hľadať dôvody prečo ho prestali pozývať. Dôvodom bolo, že chlapec nebol na Facebooku. Študent ako náhle to zistil, tak sa prihlásil na Facebook a spolužiaci ho začali znova pozývať do krčmy. Počas lockdownu by sme sa mali sústrediť na svojich živých blízkych. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Eva Borušovičová  Moderátorka sa pýtala Táni Pauhofovej ako vníma účinkovanie v nejakej neobľubenej hereckej roly ako lekciu sebapoznania. Moderátorka sa pýtala Františka Gyarfaša ako vníma posun internetu za posledných 10 rokov.  Podľa moderátorky sme odvážni cez internet. Moderátorka sa zoznámila s mužom cez internet.  Podľa moderátorky každá postava dostáva niečo od autora.  Podľa moderátorky naše etické hodnoty sú pozadu. Podľa moderátorky sme hraví. Podľa moderátorky je internet útočisko. Moderátorka sa pýtala hosťa ako prebieha internetová poradňa Ipečko.  Moderátorka dodala, že niekedy do IPečka sa hlásia neočákavaní ľudia. Týmito ľuďmi sú dôchodcovia. Moderátorka dodala, že úlohou Ipečka je transformovať človeka. Moderátorka sa pýtala zakladateľa Ipečka ako sa líši telefónna, emailová, četová komunikácia. Moderátorka sa pýtala hostí, že ako majú poslucháči podľa nich prežiť lockdown.      

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marek Madro: Cez internet si môžeme naliať rôzne šálky, rôzne blízkosti. Cez internet máme väčšiu chuť reagovať. Internet nám dáva možnosť spoznávať kým sme alebo nám ponúka priestor pre zmenu    Diskutujúci povedal počas webináru príklad. Keď niekto povie čo je to pohár, tak každý človek vie čo je to pohár, len každý si predstavuje ten pohár inak. Slovo má obrovskú moc. Cez internet je ťažké popísať kým sme. Na tom internete nie je možné dekódovať, povedať kým sme.   Pomáhať cez chat je zaujímavá vec. Je veľa seniorov, ktorí im píšu cez čet. Hosť pracuje s ľuďmi, ktorí napríklad ukončujú život. Títo ľudia túžia po blízkosti. Najčastejším dôvodom kontaktu ľudí s nimi je osamelosť. Pred pandémiou dôvodom osamelosti mladých ľudí bolo, že nehovorili s inými ľuďmi o niečom. Sme schopní žiť pri sebe, ale nie sme schopní žiť.

Diskutujúci zhrnul 3 vývojové obdobia u detí

1.       Obdobie- do 8 až 10 rokov-  V tomto období deti žijú vo svete, ktorí im predstavujú dospelí.

2.       Obdobie- od 10 až 15 rokov- V tomto období deti zisťujú kým sú. V tomto období sú rodičia radi, keď ich puberťaci ich pustia do ich sveta.

3.       Obdobie- od 15 až dospelosť- V tomto období mladý človek sa začína vracať ku rodičovi. Je to túžba po autenticite a transparentnsti vo vzťahu

Psychológovia majú tendenciu mudrovať, ale dôležitá je podľa diskutujúceho blízkosť. Keď má človek zničenú identitu na jednej sociálnej sieti, tak by si mal budovať identitu na druhej sociálnej sieti. Keď máme uspokojovať fyzické potreby na internete, tak sa instatne chceme zbaviť pocitu osamelosti. Pre iného je dôležité zistiť kde to nabúralo. Dať si dole okuliare si niekedy vyžaduje veľkú odvahu. Podľa zakladateľa Ipečka telefón je naliehavá potreba, video je dobré na vyvolanie spätnej väzby. Mladí ľudia sa do telefónovia príliš netlačia. Majú 70 % kontaktov, ktoré sú vedené cez čet. Každý človek by mal odchádzať s konkrétnymi krokmi. Ľudia po 8-10 stretnutiach pomocou psychológa v Ipečku nájdu spôsob ako riešiť životnú situáciu. Podľa diskutujúceho by sme si nemali robiť dlhodobé plány, mali by sme byť s ľuďmi, ktorí sú pre nás blízki        

 

 

 

 

Marián Lukáč

Marián Lukáč

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  51x

Som na vozíku po vysokej škole 1. stupňa venujem písaniu článkov v ekonomike, rád si vypočujem relácie v Slovenskom rozhlase a z nich robím blogy Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu