reklama

Príbehy z Budatína - Príbeh č. 1 - Krvavá rosa

Fiktívne príbehy o skutočných historických a literárnych postavách inšpirované Budatínskym hradom a jeho okolím.

Príbehy z Budatína - Príbeh č. 1 - Krvavá rosa
Budatínsky hrad
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Za dávnych, pradávnych čias bolo na Kysuciach jedno malé mestečko. V strede mestečka stál malý kostolík s drobnou farou, v ktorej býval mladý farár Imrich. Svoju prácu, lepšie povedané poslanie, mal veľmi rád. Miestnych ľudí si rýchlo obľúbil a aj oni jeho. Zvykli ho pozývať na nedeľné obedy a rodinné oslavy. Dni, týždne mesiace, ba aj roky plynuli celkom pokojne. Hoci v krajine to vrelo a v Uhorsku zúrili protihabsburské povstania, Kysuciam sa tieto nepokojne vyhýbali.

Všetko sa však zmenilo v jedno marcové ráno, roku Pána 1703. Už počas noci mal Imrich nepokojný spánok a nepekné sny. Tušil, že sa stane niečo zlé. Hneď, ako ráno celý dolámaný po takmer prebdenej noci vstal z postele, dobehol k nemu na faru kostolník Juraj. Celý zadychčaný mu oznámil, že sa k ich mestečku blíži povstalecké vojsko a ničí chalupy, kostoly, dediny, mestá a všetko, čo mu príde do cesty. Imrich hneď nariadil kostolníkovi, aby rýchlo zazvonil na kostolných zvonoch a tým zvolal všetkých ľudí. Netrvalo dlho a celé mestečko sa stretlo v kostole, kde farár ľuďom oznámil, aká hrozná pohroma sa na nich valí. Obyvatelia boli zdesení, v očiach sa im zrkadlil veľký strach. Nariekali, kričali a pýtali sa, čo majú robiť. Imrich navrhol, aby sa pred vojakmi schovali na neďalekom Budatínskom hrade. Všetci jednohlasne súhlasili. Pobalili si iba to najnutnejšie a rýchlo utekali do Budatína.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sa ocitli na hrade, pozatvárali všetky okná a dvere, pozamykali brány a plní desu čakali, čo sa bude diať. Chvíľu bolo úplne ticho... ako pred búrkou. Zrazu zaznel ohlušujúci výstrel z dela a hradom sa rozozvučalo prenikavé búchanie na dvere. Deti sa rozplakali, ženy sa začali potichu modliť. Za Imrichom dobehol kostolník Juraj, ktorý strážil hlavný vchod a povedal mu, že brána už dlho nevydrží. Imrich chvíľu uvažoval. Napokon sa rozhodol, že sa pokúsi povstalcov uprosiť, aby ušetrili jeho ovečky.  Veril, že vojaci majú dobré srdce a že ich presvedčí. Pomaly kráčal k hlavnej bráne, srdce mu išlo vyskočiť z hrude. Hovoril si, že vojaci predsa nezabijú nevinných ľudí. Avšak len čo otvoril bránu, ostrý meč jedného z povstalcov sa mu zabodol rovno do srdca. Nestihol vydať ani hláska a mŕtvy padol k zemi. Vojaci pozabíjali aj všetkých ostatných, ktorí sa ukrývali na hrade. Neušetrili ani tie najmenšie detičky. Kostolníkovi Jurajovi dokonca odťali hlavu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

kňaz Imrich
kňaz Imrich (zdroj: RAZCA (riadni amatéri z cooltúrnej akropoly))

Po tejto hroznej tragédii ostal Budatínsky park zmáčaný krvou nevinných mužov, žien a detí. Ešte aj dnes, keď sa skoro ráno za hmly prechádzate parkom a pozorne sa zadívate do trávy, môžete zbadať krvavú rosu.

Katarína Maršalová

Katarína Maršalová

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  12x

Pracujem ako lektorka na Budatínskom hrade. V rámci zážitkových prehliadok vytváram originálne texty a scénky, ktoré následne s kolegami hráme pre návštevníkov nášho múzea. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu