reklama

Kontaktné rodičovstvo v štekloch

Mám dieťa, aj štekle. Kočík, aj nosič. Dnes, akoby sa matky delili na tie dobré prívrženkyne kontaktného rodičovstva, ktoré deti nosia a tie zlé, ktoré majú kočík. Ja som Auparkmatka-nosička a nech rozhodne o kvalitách moje dieťa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Trend kontaktného rodičovstva urobil s matkami rôzne veci. Jedna sa v internetovom fóre pýta, ako sa môže osprchovať so správne prisatým bábätkom uviazaným v šatke a druhá odsúdeniahodne nechá svoje dieťa spať na balkóne v kočíku. Jedny o druhých si myslia, že im šibe a ja si myslím, že najlepšou cestou je zdravý stred. Kým sa v tomto blogu k tomu zdravému stredu dopracujem, skúsim popísať dve skupiny matiek tak, ako ich vidím ja.

Auparkmatky: Tehotenské kilogramy už stratili, obliekajú sa ako predtým, majú upravené vlasy, nalakované nechty a po nákupných strediskách sa premávajú v štekloch a kabelkou, ktorú nikdy nevymenili za kočíkovú tašku. Dieťa Auparkmatky sedí v autosedačke na kolieskach pripnuté pásmi, má oblečené rifle (nikdy som nevidela nepohodlnejšie oblečenie pre dieťa), v ústach má cumeľ, alebo najlepšie dva, hlavne aby čušalo a v ruke má nejakú hračku. V takejto pozícii musí vydržať celý čas, ako bonus dostane sušené mlieko a nejaké pekné topánočky pre deti do deväť mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nosičky: Tie stretávam v obchodných centrách veľmi ojedinele. Ale prídu aj tam. No nachádzajú sa skôr v prírode. Dieťa majú v nosiči, samozrejme vedia do tak aj nakojiť. Topánky sú nízke a pohodlné – bez podpätkov a bez šnúrok (skúste si s dieťaťom v šatke zaviazať šnúrky na topánkach). Nohavice sú väčšinou široké a neforemné, zato sa dajú ľahko stiahnuť, keď to v prírode na vás príde. Tričko alebo pulóver je hocijaký, hlavne aby sa dal z neho vytiahnuť prsník, keď dieťa vyžiada mlieko. Na hlave je väčšinou tenká čiapka. Slúži rovnako proti vetru, ale aj na zakrytie občas mastných vlasov. Pohľad nosičky je zväčša zaborený do zeme, pohyb veľmi pomalý, hojdavý, aby sa dieťa cítilo ako v maternici. Dieťaťu vidno len nohy, na ktorých má natiahnuté štucne za dvanásť eur, pretože žiadnu vec súvisiacu s nosením nekúpite za menej, ako 10 eur. Dieťa nosičky si spokojne odfukuje a nepotrebuje žiaden cumeľ. Počúva srdce svojej nosičky a spokojne si spí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja som kombinácia Auparkmatky a nosičky. Moje dieťa má jedny rifle a jeden cumeľ. Ten dostane len na zaspávanie. Prsník nedostane, ale ten ani nechce, ale keby chcelo aj tak ho nedostane vždy a všade. Nechcem z neho vychovať človeka, ktorý pri každej úzkosti v živote siahne po niečom sladkom, alebo nedajbože tekutom. Mastné vlasy nemávam aj vďaka tomu, že mám doma kvalitný suchý šampón. Ale keď nemám čas na kaderníčku, nájdete mi na hlave zopár šedín. Milujem pobyt s Karlou v prírode, aj v obchodnom centre. S obľubou nosím štekle a mám vždy nalakované nechty, i keď nie vždy dokonale. Keď mám dieťa v nosiči, vyhýbam sa kombinácii červený rúž, biela čiapka - lebo tá je potom vždy bieločervená. Kontakt s Karlou v šatke alebo nosiči si užívam. Dokonca mi nevadí, keď ma trochu prepotí, alebo oslintá. Ale tiež mám rada, keď mi zaspí v autosedačke a ja si v Café Diaz môžem listovať v knihách Panta Rhei.
Auparkmatka-nosička mi vyhovuje. Do voza, aj do vozidla. Zdá sa, že taká bude aj Karla. Je spokojná kdekoľvek, hlavne keď som spokojná ja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím si, že matky sa úplne zbytočne polarizujú a vyhlasujú svoje správanie k dieťaťu za to správne. Väčšinou potom odcudzujú ženy s iným zmýšľaním. Ja mám rada ženy z Auparku, aj z prírody. Podľa mňa sú všetky super. Milujú svoje deti a robia všetko preto, aby sa mali dobre. A to je to hlavné. Robia to predsa pre dieťa a ono im za to raz vystaví vysvedčenie.

Keď ma to moje s vysvedčením v ruke začne raz naháňať, že ma chce zavrieť do toho starobinca, možno sa pred ním skryjem niekde v Auparku. Aspoň sa v ňom budem vďaka pravidelným návštevám vedieť orientovať. 

Martina Bencová

Martina Bencová

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Novinárka, cestovateľka, dokumentaristka, organizátorka rozvojových projektov v zahraničí a matka píše o témach, ktoré jej nedajú spať. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu