reklama

Pohľad do minulosti - Tracy Chapman

Je ťažké písať o veciach, ktoré som na vlastnej koži nezažil. Je to také neosobné, akoby len prepis z encyklopédie. Niekedy však samotná vec presahuje minulosť, stáva sa nadčasovou. Vtedy sa nás môže jej odkaz dotknúť aj v súčasnosti. Hudba takou nadčasovou vecou určite je.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Tracy Chapman
Tracy Chapman (zdroj: wikipedia)

A moja láska k hudbe je dostatočne veľká, aby som sa ja , dvatsaťročný „fagan", nehanbil o nej písať a jej odkaz posúvať ďalej.

Séria článkov s označením Pohľad do minulosti bude vačšinou o mojom precítení hudby, ktorú možno počuvali naši starší súrodenci, rodičia, alebo dokonca starí rodičia. Je to subjektívny pohľad, ale budem len rád, keď moje postrehy budú konfrontované v diskusii s názormi tých, čo tú dobu zažili... lebo hudba je síce nadčasová, ale súčasne je neoddeliteľnou súčasťou doby, v ktorej vznikala, ako jej priamy odraz, ako zrkadlo nastavené oproti minulosti. Začnem pohľadom späť na album speváčky Tracy Chapman, ku ktorému som prišiel úplne náhodou, ale skutočne si ma získal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tracy Chapman - Tracy Chapman (1988)

Málokto by pred vystúpením Tracy na koncerte oslavy Nelsona Mandelu možno veril, že černošská hudba má potenciál uskutočniť revolúciu. Bolo to práve vtedy, keď sa tak stalo. Tracyn hlboký hlas zanôtil Talking About A Revolution a svet hudby to vtedy ocenil búrlivým potleskom, možno celkom neočakávane, ale rozhodne nie neoprávnene. Americká pesničkárka zožala svojim debutom nadšené ohlasy kritikov a získala tri ocenenia Grammy .

Keď potom singel Fast Car dosahoval vysoké priečky vo svetových hitparádach, nebolo sa čo diviť - bol naozaj jedinečným hitom tej doby. Silný text, zapamätateľná melódia a interprétka, ktorá uveriteľne spievala o problémoch, ktoré videla okolo seba, či už politických alebo etnických. Príbeh lásky vo Fast Car nebol len nejaká prázdna výpoveď, ale predovšetkým kritika spoločnosti. Tak ako aj vačšina ďalších piesní na albume. Kto z nás toľko krát túžil mať to „rýchle auto" a odísť. Nie je vždy lahké ostať, no problémy vačšinou pôjdú s nami, ujsť sa nedá, postaviť im však áno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi najbližšou mojmu srdcu sa stala Across The Lines. Pieseň ukazuje problémy černošskej etniky vo vtedajšej Amerike v inom svetle. Je to kritikou rasizmu, odsudzovania a budovania etnických bariér. Ukazuje, že dôvodom kriminality nemusí byť len samotná príslušnosť k etnickej vrstve, ale skôr vyčlenenie zo spoločnosti vďaka jej predsudkom. Odkaz, ktorý je stále tak aktuálny aj dnes.

Na presadzovanie práv niekedy však netreba hlasných revolucionárov a davy ktoré trhajú a šlapú po vlajkách. Stačí aj čísté srdce, odvážneho ducha, aby sa človek vedel postaviť pred dav, trebárs aj s gitarou a zmeniť svet. Tracy to už raz dokázala. Tak sa snažme viac pýtať Why a naberme odvahu aj my.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

http://www.youtube.com/watch?v=g4bBff9aBRw

Martin Fedorko

Martin Fedorko

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

DJ skupiny Regiment, bývalý redaktor mládežníckeho časopisu AHA, v súčasnosti študent FEI STU a programátor v Slovenskej Sporiteľni Zoznam autorových rubrík:  HudbaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu