reklama

Mzdy učiteľov v roku 2022. Prečo chcú štrajkovať???

Rozpočet 2022 na mzdové výdavky regionálneho školstva spolu s vysokou infláciou spôsobí pokles reálnych platov učiteľov

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásila v utorok 7. decembra štrajkovú pohotovosť a vyzvala vládu, aby začala bezodkladne riešiť nepriaznivú situáciu v oblasti školstva.

Slovenská komora učiteľov (SKU) vníma vyhlásenie štrajkovej pohotovosti radou Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku za logické a správne rozhodnutie. Vo svojom stanovisku uviedla, že zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom vlády na zvyšovanie platov zamestnancov školstva pre rok 2022 a konanie vlády považuje za krajne nezodpovedné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovorkyňa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) Ľubica Janíková po rokovaní vlády pre média zopakovala, že odborári dostali ponuku od vlády a veľká časť súhlasila z danou ponukou.

Prečo teda učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť?

A aká priorita je pre našu vládu vzdelávanie, výskum, vývoj a inovácie v roku 2022...?

V programovom vyhlásení vlády sa vláda zaviazala k zabezpečeniu adekvátneho ohodnotenia pedagogických a odborných zamestnancov a k vytvoreniu podmienok na kontinuálny rast ich platov.

Mzdové výdavky podľa Najvyššieho kontrolného úradu na pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve rozpočtované na rok 2022 v objeme 1 115 mil. eur však predstavujú pokles oproti očakávanej skutočnosti za rok 2021 (1 123 mil. eur) a aj oproti výdavkom v roku 2020 (1 149 mil. eur).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To spolu s vysokou infláciou spôsobí pokles reálnych platov učiteľov, a teda zníženie už v súčasnosti nízkej atraktivity učiteľského povolania. Po desiatich rokoch tieto výdavky opäť spadajú pod kapitolu ministerstva školstva.

Ešte výraznejší pokles priemerných mzdových výdavkov sa má týkať verejných vysokých škôl. Je to v protiklade s deklarovaným dlhodobým cieľom rozpočtu, aby sa aspoň jedna slovenská vysoká škola umiestnila medzi TOP500 vysokými školami sveta v renomovaných akademických rebríčkoch a ďalšie vysoké školy sa pravidelne umiestňovali v TOP1000. Navrhované je aj zníženie výdavkov na vedu a techniku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na rok 2022 rozpočtovaných 478 mil. eur predstavuje pokles oproti očakávanej skutočnosti za rok 2021 o 11 % a oproti výdavkom v roku 2020 o 3 %. Táto skutočnosť ide proti deklarovanému cieľu zvýšenia inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky a zvyšovanie reálneho financovania vedy a výskumu.

Tak ako? Je alebo nie je vzdelávanie, výskum, vývoj a inovácie pre našu vládu v roku 2022 priorita?

Zdroje článku: Rozpočet SR 2022 - https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26512/1, https://www.mfsr.sk/sk/media/tlacove-spravy/vlada-schvalila-rozpocet-rok-2022.html, NKU: Stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu 2022, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť: Úvodné stanovisko k návrhu rozpočtu,

Team Bratislava - žijeme Bratislavou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

blonline.sk - vieme, čo sa deje v Bratislave

OZ STOP - zelená : - udržateľnosť, príroda, ľudia, život ...Slovensko...

zelenespravy.sk - vieme, kto ma rád prírodu

Martin Greguš

Martin Greguš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  484x

Som predseda občianskej iniciatívy STOP Zelená - www.stopzelena.sk - ktorá sa snaží vyvíjať osvetovú činnosť v oblasti ochrany životného prostredia, znižovať odpad v podobe „ľudských stôp“ zanechaných vo voľnej prírode, ale aj v mestách, a tak vytvárať priaznivejšie životné prostredie pre budúce generácie v súlade s princípom trvalo udržateľného rozvoja Slovenska a zakladajúci člen občianskej platformy Team Bratislava, ktorú založili bratislavskí členovia a sympatizanti občianskej iniciatívy. Pri príležitosti dňa ZEME sme spustili spravodajský portál ZELENESPRÁVY na www.ZELENESPRAVY.sk. Okrem sme.sk čítam a aktívne podporujem www.ISOCERTIFIKAT.sk portál o ISO certifikácii, www.NOVOSTAVBA.sk - spravodajstvo zo slovenského stavebníctva, spravodajstvo z Bratislavy na www.bratislavskespravy.sk a spravodajský portál www.ISLOVAK.sk Zoznam autorových rubrík:  BratislavaOchrana životného prostrediaŠtátne orgány a samosprávaStrategické plány a manažmentPolitika, komentáre a postrehyStavebníctvo a dopravaZdravotníctvoNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu