reklama

Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob

Obyvatelia Maldív majú veľké množstvo zaujímavých zvykov. Jedným z nich je aj neobvyklý spôsob žuvania.

Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tak ako každé ráno počas nášho pobytu na Maldivách, si s priateľmi sadáme do malej kaviarničky nachádzajúcej sa len pár metrov od prístavu na ostrove Gulhi. Patrí nášmu kamarátovi Yaanovi, ktorý ju otvoril len pred pár mesiacmi, aby zaplnil dieru na miestnom trhu. Je to jediný podnik na celom ostrove, kde dostanete pravé espresso, a tak sa veľmi rýchlo stáva naším obľúbeným každodenným útočiskom.

Kamarát Miloš si vychutnáva rannú kávu v Yaanovej kaviarni hideoutcoffeeshop
Kamarát Miloš si vychutnáva rannú kávu v Yaanovej kaviarni hideoutcoffeeshop (zdroj: Martin Majzlan)

Najmä ráno nám vyčaruje úsmev na tvári, a po potrebnej dávke kofeínu sa zvykneme ešte pár minút kochať pohľadmi na Indický oceán, alebo večer po celom dni strávenom na pláži, si zo stoličiek umiestnených pod palmami užívame západ slnka, ktorý je tu mimoriadne nádherný. Slnko zapadá za obzor a po jeho pravici sa postupne potápa do tmy malý ostrov, ktorý je plný paliem. Tento pohľad sa mi nikdy nemôže zunovať. Yaan si k nám zvykne prisadnúť a rozprávame sa o živote na ostrove. Keď sa ho spýtam, aké miesta by chcel v živote navštíviť, tak okamžite odpovedá, že hory. Veľmi by chcel vidieť sneh, ktorý zatiaľ pozná iba z televízie, a keďže žije v jednom z najnižšie položených štátov na svete Maldivách, tak ho veľmi fascinujú vysoké hory, ktoré tu nemajú. Rozprávame sa o každodennom živote miestnych a vysvetľuje nám, že domáci, a najmä staršia generácia, obľubujú výhradne zalievanú kávu - Nesku, a preto ani miestni obyvatelia iný druh kávy turistom neponúkajú. My sme však vďační za jeho rozhodnutie a užívame si svoje espresso alebo kapučíno. Okrem nich ponúka aj neskutočne dobré milkšejky a obľúbenými sa okamžite stávajú príchute arašidové maslo, oreo alebo jahoda.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Yaanová motorka, na ktorej sa denne presúva po drobnom ostrove.
Yaanová motorka, na ktorej sa denne presúva po drobnom ostrove. (zdroj: Martin Majzlan)

              Maldivy nie sú iba o rezortoch, my sme zvolili iný spôsob ako ich dôkladnejšie spoznať. Brány rezortu môžu mnohokrát pôsobiť ako zlatá klietka. Nespoznáte v nich skutočný život domáceho obyvateľstva a preto navštevujeme ostrov, kde žijeme s miestnymi bok po boku a všímame si rozdiely v našich zvykoch. Jedno ráno po dopití výbornej kávy, ktorá je pre zaujímavosť vyrábaná v Slovinsku, ma zaujme skupina troch Maldivčanov sediacich pri vedľajšom stole. Yaan im prináša akúsi tácku, na ktorej sú položené rôzne ingrediencie.

Tácka s plátkami sušenych orechov palmy Areca a ďalšími ingredienciami.
Tácka s plátkami sušenych orechov palmy Areca a ďalšími ingredienciami.  (zdroj: Martin Majzlan)

Spočiatku si myslím, že je to nejaká miestna sladkosť a keďže sladkosti zbožňujem a najmä ku káve, tak poprosím Yaana, aby aj mne doniesol takú istú tácku. S úsmevom ju položí na stôl a s prekvapením zisťujem, že sa na nej okrem iného nachádzajú aj klinčeky. Je mi zrejmé, že o miestnu sladkosť asi nepôjde, a tak sa ho zvedavo pýtam k čomu zmes položená na tácke slúži. „Maldivčania ju používajú na osvieženie mysle a svieži dych“, odpovedá na moju otázku a obratom začína baliť jednotlivé ingrediencie do listu, ktorý je položený na tácke. „Daj si to do úst Martin a žuj, dávaj si však pozor na zuby!“. Pri pohľade na klinčeky zabalené spolu s akýmisi tvrdými, priam až drevenými kolieskami posypanými hnedým práškom, a pridanou bielou hmotou neznámeho pôvodu do listov pripomínajúcich mätu, si ihneď kontrolujem plomby na zuboch a spomínam na svoju zubárku. Opatrne celú zmes prežúvam a sám mám zvláštny pocit z toho, čo sa mi deje v ústach. Zubami drtím klinčeky s kolieskami a postupne sa hutná zmes poddáva. Rýchlo pociťujem príjemnú sviežosť v ústach a po pár minútach, čo zmes požujem a vypľujem, aj veľmi hladký pocit na zuboch a jemné povzbudenie. Skutočne by sa dal výsledný efekt porovnať s našimi žuvačkami alebo kratším čistením zubov zubnou kefkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Proces sušenia orechov z palmy Areca. Na ostrove si ich takto suší viacero domácností.
Proces sušenia orechov z palmy Areca. Na ostrove si ich takto suší viacero domácností. (zdroj: Martin Majzlan)

Yaan sa po chvíli vráti k nášmu stolu a ja sa snažím zistiť viac. Vysvetľuje mi, že ide o orechy z palmy Areca, ktoré sa sušia a následne sekajú na tenké plátky, aby sa dali požuť. Spolu s klinčekmi a práškom Heera Panna, skladajúceho sa z viacerých druhov sušeného ovocia a zeleniny, sa zabalia do betelových listov, čo sú vlastne listy vinnej révy. Betelové listy majú sviežu chuť a prášok Panna ju výborne umocňuje. Areca ma zase povzbudivé účinky a v mnohých krajinách Ázie, ale najmä v Indii, sa často žuje ako náhrada kávy či tabaku. Nakoniec sa do celej zmesi pred vložením do úst pridáva aj biela hmota, takzvané huni, čo je v skutočnosti hydroxid vápenatý alebo inak aj hasené vápno. Takto zrolovaný list sa nakoniec vloží do úst a žuje. Niektorí miestni obyvatelia potom celú zmes aj zhltnú, ale ja ju radšej vypľúvam. Keď si uvedomujem, že sa mi v ústach premieľa hasené vápno, tak mi to príde ako lepšia voľba. Niekedy je proste lepšie nevedieť a nepýtať sa. To, že budem na Maldivách žuvať niečo, čo sa u nás používa v stavebnom priemysle som teda nečakal, ale ako sa hovorí „Čo človeka nezabije, to ho posilní”, a každá cestovateľská skúsenosť sa ráta!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Proces prípravy. Takto zabalený list sa následne vloží do úst.
Proces prípravy. Takto zabalený list sa následne vloží do úst. (zdroj: Martin Majzlan)

Žuvanie orechov Areca môže mať na rôznych ľudí rôzne účinky. Niektorí popisujú pocit eufórie, dobrej nálady, stimulácie alebo zvýšenej pozornosti. Zjednodušene by sme to mohli prirovnať k účinkom kávy. V chudobných krajinách sa dokonca používa aj na zahnanie hladu. Ja som žul Arecu na Maldivách iba párkrát a v skutočnosti som zásadný rozdiel necítil. Možno jedenkrát som sa prichytil, že mám odrazu lepšiu náladu, ale nedokážem to jednoznačne naviazať práve na žuvanie Areci, mohlo to byť spôsobené aj kávou alebo pekným počasím na ostrovoch. Na druhú stranu môže podľa WHO dlhodobé a časté žuvanie orechov Areca spôsobovať aj závažné zdravotné problémy a boli zaradené aj na zoznam karcinogénov. Neobvyklým nebýva ani podráždenie ďasien alebo zvýšená náchylnosť na tvorbu zubného kazu. Z tohto hľadiska mi prídu naše domáce žuvačky ako lepšia voľba. Každopádne, keď sa človek ocitne v zahraničí, treba skúšať aj nové veci, je to niečo, čo neoddeliteľne patrí k cestovaniu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Miestna opica (Martin Majzlan)
Miestna opica (Martin Majzlan) (zdroj: Milos Kliment)

S priateľmi sme našli aj ďalšie kulinárske záležitosti, ktoré môžu byť pre našinca zvláštne, nové a zaujímavé, ale o tých sa možno rozpíšem v ďalšom blogu.

Dhanee (dovidenia) priatelia!

PS: Pre viac fotiek z rôznych kútov sveta dávam do pozornosti svoj nový instagramový profil:

Instagram Martin Majzlan

Martin Majzlan

Martin Majzlan

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  429x

Som človek, ktorý by rád precestoval celý svet a spoznal ho taký aký skutočne je. Rád športujem, rád jem a nedokážem oddychovať. Stále musím niečo robiť, zamýšlať sa, hľadať, objavovať a niekedy mám pocit, že mi jeden život stačiť nebude. Preto sa snažím nestrácať čas a využiť ho tak dobre ako len viem. Zoznam autorových rubrík:  GruzínskoAfrikaEurópa - štáty EÚKirgizskoMaldivySlovenskoUzbekistanJordánskoNepálNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu