reklama

Namiesto ďakujem prišiel útok

Pôdohospodárska platobná agentúra je pre vidiek srdce. Bez nej to jednoducho nepôjde. Po ťažkom roku prišiel konečne deň kedy mal vidiek oslavovať. Prečo neoslavuje?

Namiesto ďakujem prišiel útok
PPA (Zdroj: Internet)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

O problematika pôdohospodárskej platobnej agentúry sa už popísalo mnoho, nie je nutné sa opakovať. Čo je ale potrebné povedať je to, že bez nej nie je možná žiadna finančná podpora v agrorezorte, pochádzajúca čo i len z časti z peňazí EÚ. To sú fakty.

Že tu bol "Dobytkár" to je zrejme tiež neodškriepiteľný fakt. Vieme to my, vedia to všetci naši susedia a vie to aj OLAF a všetky výbory EP ktoré sa čo i len obtreli okolo poľnohospodárstva. Tváriť sa že sa skutok nestal, to sme tu už mali. Viac ako 10 rokov a čo to prinieslo si živo pamätajú všetci, ktorí nestratili (možno aj účelovo) pamäť. A úprimne? Budeme si to ešte dlho pamätať. Verte mi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom tu máme rôzne skupiny lobistov a vybavovačov, ktoré boli roky prisaté nie len na ministerstve pôdohospodárstva, ale hlavne všade tam, kde sa prijímalo akékoľvek rozhodovanie, kde sa nastavovali pravidlá a podmienky, jednoducho kde sa "varila" polievka. Pripočítajte si ku tomu rozsiahlu sieť zametania pod koberec a ohýbania práva tak, aby boli všetci keď už nie beztrestní, tak aspoň nepostihnuteľní.

Prišiel koniec roku 2020 a všetkým došla trpezlivosť. Začal nenormálny tlak na to, aby sa pomery v chlebovom rezorte jednoducho napravili. Mali sme tu síce plamenné reči, rozhadzovanie rukami, ale skutok nejak nechodil. Potom ohnivé tlačovky, nepremyslené a bez akéhokoľvek rácia, zato plné sľubov, na hranici rozprávok. Chcelo to však tvrdú prácu, zaťať zuby, nájsť diery v lodi a postupne po jednej upchávať. Nebol čas. Škoda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo je však na Slovensku skutočne krásne je to, že vždy vedelo v správny čas zabrať. Je to už skoro štatistika, ale v drvivej väčšine vždy osud nejak zariadil, že bol tesný pád do priepasti na poslednú chvíľu odvrátený. Presne ako v prípade PPA. Rok 2021 bude pre vidiek raz v učebniciach. Nastúpila ostrá manažérska logika, začali sa zrazu požadovať výsledky a nikto nestrácal čas blabotaním do vetra. Základ úspechu je nie len skvelý a realizovateľný plán, ale aj dokázať vyskladať tím ľudí, ktorí medzi sebou nesúťažia, dopĺňajú a podporujú sa. Nepozerajú na hodinky, neboja sa výziev. Myslím, že toto bolo asi najťažšie, čo aktuálneho kormidelníka rezortu čakalo po jeho nástupe. Po skutočne zvláštnom roku plnom nejasných správ o konci sveta bolo málo ľudí, čo by do toho išlo a mali aké také šance na úspech. Som presvedčený, že vyskladať taký tím sa podarilo a zaslúži si to minimálne medailu za statočnosť a odvahu. Množstvo hodín, množstvo analýz, plánov, korekcií, skúmania, auditov, overovania a opätovnej zmeny. Rozsiahle správy ktorá ani jedna nemala menej ako 30 strán husto písaného textu. Niekedy v slovenčine, niekedy v angličtine. Technické, plné paragrafov a termínov, čo bežnému človeku nič nehovoria. Do toho udržať dobrú náladu nie len špičkového tímu, ale aj všetkých zamestnancov. Bez nich by to jednoducho nešlo. Len aby sa nezabudlo. Sto krát tím stratil svetlo na konci tunela, ale vždy sa našiel niekto, kto sa usmial a povedal, zajtra. Zajtra to vyriešime. A každý problém sa podarilo vyriešiť. A že ich bolo. To raz bude na knihu, ale skutočne až keď dosiahnem vysoký dôchodkový vek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Konečne prišiel deň "D" a PPA bola udelená zo strany ministerstva plná akreditácia. Ja osobne som to považoval za najdôležitejšiu vec, ktorá sa v rezorte za ostatné roky udiala. Čakal som oslavy v rezorte, čakal som aspoň jedno slovo "ĎAKUJEME". Chyba. Zrazu, kde sa vzal, tu sa vzal odniekiaľ vyšiel dovtedy nepoznaný expert na európske právo a začala hra o tróny. Zrazu sa dozvedáme, že sa akreditácia udelila aj "napriek" odporúčaniu niekoho. Samozrejme piatok, okrem bežného bulváru sa nič nedialo, tak sa rozbehla mašinéria.

Neviem ako Vy, ale mňa keď bolí zub, pôjdem ku zubárovi. Keď sa mi pokazí auto, pôjdem do autoservisu. Keď mi môj obvodný lekár, ktorého poznám celý život povie, že sa mám jesť také a také lieky, tak ich jednoducho jem. Nikdy by ma nenapadlo ísť sa opýtať môjho zubára prečo mi nesvieti žiarovka na aute. Ale keby som aj trpel diagnózou mozgus absentus a predsa by som sa ho na to opýtal, predpokladám, že má toľko inteligencie, že ma pošle sa opýtať automechanika. To ale neplatí v našom mediálnom priestore.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo tam po tom, že presný postup akreditácie popisujú 3 samostatné nariadenia EP, čo tam po tom, že všetky tieto nariadenia boli pred 8 rokmi transponované do našej legislatívy. To nie je dôležité. Chce to bombastický nadpis a ešte bombastickejší, ale o to hlúpejší článok. Čo tam po tom, že celý vidiek je rok v napätí, čo tam po tom, že na platby, ktoré realizuje PPA sú naviazané úvery, záruky a celý život v poľnohospodárstve a potravinárstve doslova visí na existencii PPA.

Nikdy si na toto nedokážem zvyknúť. Máme za sebou skutočne ťažké obdobie, celý svet sa zmieta v pandémii, ceny potravín raketovo rastú, každé chybné rozhodnutie je okamžite vidieť. Ľudia sú nahnevaní, unavení a frustrovaní. Objektívne na to majú dôvod. Ľudia potrebujú vidieť kľud a rozvahu. Potrebujú vidieť, že je svetlo na konci tunela a každá žumpa sa raz vyprázdni. Stačí zohnať správnu techniku a neplakať nad tým, že zrejme bude smrad. Bude, ale raz sa vyvetrá.

Takže pre autora bombastického článku, ktorý zničil možnosť vidieka si vydýchnuť a po dlhej dobe sa nadýchnuť čerstvého vzduchu odkazujem toto:

Akreditácia PPA je výsostné rozhodnutie orgánu štátnej moci členského štátu a NEPOTREBUJE predchádzajúci súhlas žiadnej časti EP ani žiadneho výboru. Pre udelenie akreditácie bolo treba splniť niekoľko zákonných podmienok :

  1. Identifikovať nezrovnalosti s akreditačnými kritériami ktoré sú jednoznačne a jasne definované v právnych predpisoch EÚ (Nariadenie a jeho prílohy)

  2. Vypracovať akčný plán v bodoch, ktorých implementácia zabezpečí plnenie súladu s kritériami v bode 1. a celá implementácia nesmie presiahnuť 12 mesiacov.

  3. Postup akým sa overuje splnenie ktoréhokoľvek bodu akčného plánu je definovaný v medzinárodných audítorských štandardoch a orgán štátnej moci musí označenie bodu za splnený oprieť výlučne o správu toho, kto bod implementoval a následné overenie toho bodu z pohľadu jeho systémového účinku a neskôr nasleduje jeho overenie funkčnosti, ktoré zas musí vykonať nezávislý audítor, ktorý je na tieto činnosti medzinárodne certifikovaný

  4. Orgán štátu musí predkladať priebežné správy o plnení akčného plánu do rúk audítorov EK. Ak majú otázku, položia ju. Ak majú nezrovnalosť, opýtajú sa. Toto sa dialo každé 2 mesiace a možno nie som tak dobrý v matematike ako autor článku, ale celkovo bolo poslaných 7 správ. 6 priebežných ( skúsme spočítať 6x2 a záhadne nám to dá maximálnu dobu akčného plánu) a záverečná správa, ktorá musela odísť ešte pred finálnym rozhodnutím.

  5. Očakáva sa, ale nie je to vždy a podmienka, že audit EK príde overiť stav. Prišli, strávili tu týždeň a nikto nespochybnil stav plnenia a obrovský pokrok ktorý bol dosiahnutý. Nikdy v živote som však nezažil audítora, ktorý by nemal XY odporúčaní a návrhov na zlepšenie. Ak by ich nemal, nie je dobrý audítor.

  6. To ale nestačí. Musí existovať nie len priebežné overovanie jednotlivých bodov. Ešte musí prebehnúť celkové posúdenie. Opäť nezávislé a opäť výlučne prostredníctvom audítorskej spoločnosti, ktorú oznamuje členský štát do EK pred akýmkoľvek úkonom a ktorá musí byť medzinárodne certifikovaná pre výkon takéhoto druhu auditu.

  7. Až na základe záverečnej správy (v zmysle práva EÚ aj SR) musí orgán štátu úradným rozhodnutím rozhodnúť. Vždy ku dňu posledne známeho právneho stavu, čo v tomto prípade znamená, že rozhodnutie musí byť vydané deň pred vypršaním termínu dočasnej akreditácie s účinnosťou od posledného dňa dočasnej akreditácie. Myslím, že nič nepochopiteľné.

Čo je ale nepochopiteľné je to, že na jednej strane máme viac ako 10 mesačnú tvrdú prácu desiatok ľudí, celé dni a noci. Tisíce strán spisov a správ, 10 000 hodín audítorského overovania. Priebežné správy, záverečné hodnotenie, rozsiahle zdôvodnenia, podklady pod rozhodnutie a samotné rozhodnutie. To ale na Slovensku a hlavne v našom mediálnom priestore nič neznamená. Jeden autor sa zle vyspí a večer napíše správu "Vieme prví: Európska komisia neodporúčala trvalú akreditáciu Pôdohospodárskej platobnej agentúry!"

Nuž pán novinár, neodporúčala. A viete prečo? Lebo na to nemá zákonný mandát. Smutné, ale pravda. Ak to ale urobí plátok, ktorý sa venuje bulváru, poviete si ok. Ak to ale urobí portál, ktorý sa roky tvári ako jediný odborný v rezorte, niekde je systémová chyba. Buď tomu ale že vôbec nerozumiete, alebo cielene zvyšujete napätie. Ja názor mám, ostatní nech si ho urobia sami. Ale takto hlúpo uraziť množstvo ľudí a znevážiť ich prácu? Možno práve pre existenciu takých divných javov nie je o rezort záujem. A ak je toto Vaše modus operandi, je mi veľmi ľúto čo i len sekundy, ktorú som venoval akémukoľvek Vášmu článku.

Večerníček ČT
Večerníček ČT (zdroj: Internet)
Martin Ondráš

Martin Ondráš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  320x

Viac ako 20 rokov sa aktívne venujem potravinovej bezpečnosti, kvalite potravín a potravinovému právu. Nie len na úrovni SR, ale aj v rámci krajín V4. Som presvedčený, že spotrebiteľ má byť informovaný a nie klamaný. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu