reklama

NDS a SkyToll si idu svoje aj naďalej: Ako sa firme Paywell vyskladáme cez dodatok na milióny eur

Minulý rok v máji sme v Progresívnom Slovensku upozornili na dodatok za 11 miliónov eur k zmluve so SkyTollom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Čo sa následne stalo? Nič. Ako sa hovorí, psy štekajú a karavána ide ďalej. Skutočnosť je však ešte horšia – keď sa to diaľničiarom prepieklo raz, prečo by sa nemalo znova?

Koncom roka podpísala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dodatok k zmluve o zabezpečení implementácie a prevádzky systému platieb mýta palivovými kartami. Pôvodne sa táto služba mala súťažiť v druhom z troch verejných obstarávaní na mýtne služby. Na prvýkrát to nevyšlo a súťaž bola v apríli zrušená. Prešlo dlhých osem mesiacov a NDS použila už preverený model – vyčkávaním do poslednej chvíle vytvorili núdzu a potom v poslednej chvíli podpísali ďalší „výhodný“ dodatok pre firmu Paywell.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pozrime sa na túto zmluvu trochu bližšie.

Je to jedinečný dodatok s nekonečnou opciou a ďalšími výhodami pre firmu Paywell. Ide o dodatok za 12 miliónov eur ročne pre firmu, ktorá bude naďalej spracovávať platobné transakcie palivovými kartami v rámci mýtneho systému Národnej diaľničnej spoločnosti.

Platenie palivovými kartami je bežné – pre dopravcov sú výhodné v tom, že znamenajú určité krytie aj v preklenovacích obdobiach. Je to niečo ako kreditka pre autodopravcov. Zaujímavé v tomto prípade je ale to, že za používanie tejto karty a za všetky operácie s tým spojené si Paywell účtuje ďaleko viac ako býva v Európe bežné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bežne býva poplatok za karty okolo 1 až 1,5 percenta a poplatok za spracovanie transakcie sa pohybuje do 0,3 percenta. Firma PAYWELL za tieto služby doteraz účtovala odmenu 6,15 percenta a od 1. marca 2023  ju znížila na 5,5 percenta. Tak sa dostávame, pardon – Paywell sa dostáva – na sumu 12 miliónov eur ročne. Pre porovnanie, v Česku za rovnakú službu platia iba 2 percentá teda 4 milióny eur . V Rakúsku rovnako 2 percentá. 

 Zaujalo ma aj to, že za rovnakú službu, ktorá je súčasťou nového verejného obstarávania, ktoré vyhlásili veľmi príznačne 30. decembra 2022 si sama NDS stanovila výšku odmeny pre nového sprostredkovateľa týchto kariet do max. 2,3 percenta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by to o tomto „výhodnom“ dodatku nestačilo, tak tento dodatok sa uzatvára na dobu minimálne 12 mesiacov s opciou (teda možnosťou predĺženia) na 5 rokov a to aj opakovane. Ako sa to dá aplikovať do praxe. Ak by niekto veľmi chcel, tak si vie trvanie tohto dodatku uplatňovať na večné časy a nikdy inak.

 Veď posúďte sami:

Dodatok č.2 k zmluve č. ZM/2014/0461 o zabezpečení implementácie a prevádzky systému platieb mýta palivovými kartami si môžete pozrieť tu: 

https://www.crz.gov.sk/zmluva/7300107/

Obrázok blogu

Tak si to zhrňme:

 

  • NDS zrušila súťaž v apríli. Vedeli, že nebudú mať dodávateľa tejto služby, preto 20. decembra 2022 bez verejnej súťaže podpísali dodatok s Paywellom, aby pokračoval s omnoho vyšším poplatkom, než býva bežné.

  • Súťaž na tieto služby vyhlásila NDS až 30. decembra 2022 – teda 8 mesiacov po zrušení toho prvého pokusu. Čiže času na novú súťaž bolo pôvodne dosť. No nestihlo sa...

  • Ale čo stihli, je podpísanie nového dodatku, ktorý teoreticky budú môcť predlžovať do nekonečna.

  • Dodatok umožňuje také marže, ktoré sú v Európe nevídané, čo aj samotná NDS potvrdzuje  tým, že v novej súťaži stanovila výšku odmeny na max. 2,3 percenta.

Pred voľbami bolo viacero politikov, ktorí poukazovali na skutočnosti okolo mýtneho systému na Slovensku. Dnes, keď sa v rezorte ich koaličného partnera podpisujú neadekvátne vysoké dodatky práve k mýtnym zmluvám, tak mlčia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto si antikorupčnú vládu nikto z nás nepredstavoval.

Martin Pekár

Martin Pekár

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  379x

Som členom strany Progresívne Slovensko. Už roky pracujem na manažérskom poste v oblasti dopravy a doprava na Slovensku ma zaujíma, ale aj trápi. Preto v strane vediem pracovnú skupinu DOPRAVA a svojimi článkami by som sa chcel vyjadrovať k rôznym problémom a celkovému stavu dopravy v našej krajine. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu