reklama

Žravosť naša každodenná aneb Neznášam diéty

'Uff, to som sa zase prežral. Ako také prasa. Takto nezhodím ani gram. Ale keď to bolo také dobré!'

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Tento pocit poznáme hádam všetci. Postavia pred nás veľmi dobrý pokrm, a my jeme, až pokiaľ (ne)vládzeme. Nemôžeme si pomocť, žravosť nás úplne pohltí.

Na druhej strane si chceme udržať akú-takú líniu, ale nemienime sa obmedzovať v jedení. Božechráň diétu, v žiadnom prípade! Tú berieme ako obmedzovanie osobnej slobody.

 

Ponúkam zopár tipov, ako si zachovať slobodu jedenia a zároveň sa udržať na 'normálnej' hranici, prípadne pomaličky zlepšiť svoju životosprávu. Nič násilné, žiadne drastické zásahy do Vašeho jedálnička.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Neponúkam záruky.

 

'Prečo on/ona môže jesť koľko chce, a ja priberám pomaly aj z vody?' 

 

Bohužiaľ je to tak. Niekto 'zfutruje' za deň polovicu chladničky a je chudý ako štolverka, iný si dá väčšiu večeru a hneď sa cíti ako sud (môj prípad), nehovoriac o váhových výkyvoch.

 

Každý máme v tele istý počet tukových buniek. Tento počet sa 'nastaví' v predpubertálnom veku a potom ostáva nezmenený po celý zvyšok života.

Ak ste teda boli v tomto období tučnučký, 'dobre živený' (môj prípad), máte tukových buniek viac. I v prípade, že nemáte na sebe veľa tuku, bunky sú stále prítomné, aj keď prázdne.

Ale pri každom nadmernom prijatí tukov sa veselo naplnia. A vaša váha stúpne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Stručne povedané, ak ste ten 'neštastný prípad', zmierte sa s tým.

A to tu nehovorím o genetických dispozíciach (rozumej náchylnostiam), zdedených od rodičov, prarodičov, prírody a vlastne hocikoho, nech máme koho viniť. J

 

Takže, ako na to? Dáte si obľúbenú sviečkovú, rezeň, vyprážaný syr, klobásu, pečenú kačicu, čokoládu, zákusok, či inú dobrotu a zároveň chcete, aby Vaša váha určite nestúpala, ale skôr klesala?

 

Také jednoduché to nebude, ale začnime.

 

1. Pitný Režim

 

Pite, čo len chcete, ale okrem toho vypite každý deň minimálne DVA LITRE VODY.

Minimálne.

Nebublinkovej, najlepšie čistej (minerálky môžu mať vysoký obsah soli, s nimi radšej skromne).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vaše telo je viac ako šesťdesiat percent voda, tak ju neodmietajte.

Potrebujete vodu ako soľ! (resp. viac ako soľ)

 

Začnite hneď ráno. Prvé, čo spravte, keď sa zobudíte, vypite tak pol litra vody. Vaša krv je po nočnom spánku hustejšia, telo vodu z minulého večera (ak nejakú dostalo) použilo na 'údržbu systému'. Je to len otázka zvyku, ja sám to robím už úplne automaticky. Siahnem po fľaši s vodou, ktorú mám vždy pri posteli. A pijem, čo to dá. Že si preplníte žalúdok hneď na ráno? Nepreplníte. Táto voda, ktorú vypijete, sa prakticky okamžite vstrebe do tela. A o pár minút možete ranajkovať.

 

Poznámka: Dať si kávu ako prvý nápoj hneď ráno, a na prázdny žalúdok ZÁSADNE neodporúčam!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Toto 'ranné zavodnenie' určite absolvujte, je to veľmi dôležité pre celý zvyšok dňa. (výhody popisovať nebudem, uvidíte sami)

Len si dajte pozor na návštevu WC pred odchodom do roboty. Ta všetka voda prepláchne Vaše telo a bude chcieť vyjsť von.

 

Pite pravidelne celý deň. V robote, škole, MHD, aute (nie za jazdy) ,vlaku, lietadle.

Po malých dúškoch, nenútim Vás hltať po litroch. Koľko zvládnete.

Na začiatok sa Vám to môže zdať divné, príp. nepríjemné, ale zvyknete si. A to veľmi rýchlo, voda je predsa NÁŠ element.

Zdá sa Vám voda nudná? Tie dva litre Vám neodpustím, ale okrem toho pite, čo chcete. Džúsy si rieďte pomerom aspoň 1:2 (tretina pohára džúsu a dve tretiny vody, NIE naopak).

Koncentráty (ak ich nezriedite Vy) musí riediť Vaše telo tým, že uvoľňuje už naviazanú vodu. Prakticky pitím vodu ztrácate.

Káva a čaj sú diuretiká, to znamená, že podporujú vylučovanie vody z tela.

Alkohol odporúčam 'prekladať' čistou vodou, následky na druhý deň ráno sú menšie.

 

Poznámka: Pocit smädu je VÁŽNE varovanie od Vašeho tela, že mu chýba voda. K tomuto by ani nemalo dôjsť, pokiaľ prijímate vodu pravidelne.

 

2.Zdravé jedlo

 

Nájdite jedno stopercentne zdravé jedlo, ktoré Vám NAOZAJ chutí. A to tak, že keď naňho pomyslíte, zbiehajú sa Vám sliny, je to radosť pre Váš žalúdok.

Že také neexistuje? Nezmysel. Pozrite na Internete, príp. tu na blogu a vyskúšajte.

Určite také nájdete. Spýtajte sa priateľov, ľudí okolo seba, pozorujte kto čo je a otestujte na sebe. Ak to chutí niekomu druhému, je väčšia šanca, že to zachutí aj Vám.

Nemeňte recepty, ani si tam nepridávajte nič, aby ste si ho 'vylepšili'. No cheating!

Ak objavíte jedno, neskôr skúste nájsť ďalšie. A ďalšie. Zaraďte ich do svojho jedálnička, postupne, tak, aby ste sa mali na čo tešiť. Aby sa mal Váš žalúdok na čo tešiť (veď o ten nám hlavne ide, nie? J ).

Po pár týždňoch/mesiacoch budete mať pestrejšiu stravu, nie len samé 'kameňáky do žalúdka'.

 

3. Zelenina ku všetkému

 

Vyskúšajte si jeden (či viac) druhov zeleniny, ktoré ste schopný konzumovať každý deň.

U mňa sú to napríklad paradajky. A skutočne ho jedzte (skoro) každý deň. Či už k polievke, hlavnému jedlu alebo dezertu (fantázii sa medze nekladú).

Ale tá zelenina Vám musí chutiť!

4. Pohyb

A je to tu. Workout! Ale nebojte sa, nič extrémne.

Keďže si s chuťou dávate 'žalúdkové kameňáky', tie sú väčšinou dosť ťažké a nezdravé. Nezdravé = plné tukov, solí a iných látok, ktoré našemu telu/zdraviu neprospievajú.

A preto sa musíte hýbať. Ak je to možné, každý deň.

Pohyb pre naše telo je ako 'vytriasanie špiny z koberca'. Umožňuje mu ĽAHŠIE sa zbaviť všetkých nečistôt, ktoré svojim maškrtným stravovaním doňho nakladáte.

Zároveň Vám prečistí hlavu od premýšľania, čo si dáte ako ďalšie jedlo.

Nehovoriac o psychickej pohode, zmene prostredia, čerstvom vzduchu, zvyšovaní si kondície a znižovaní váhy.

Ale teraz vážne. Aspoň hodinu každý deň, či už naraz alebo kombinovane. Beh, chôdza, fitness, plávanie, ČOKOĽVEK AKTÍVNE. Tempo a náročnosť je na Vás. Ale je dobre sa aj trošku zapotiť. J

Že nemáte čas? Ale máte. Po robote sa dovlečiete domov, s vidinou 'čo dobré si dám?'. Dajte si - pohyb. Nečumte na TV, nechatujte na internete do polnoci, hodina je veľmi malá investícia do Vašeho zdravia.

Akonáhle nabehnete na režim, vybudujete si závislosť a bude to presne naopak. Každodenný pohyb bude pre Vás 'Váš svätý čas'.

 

5. Načúvajte svojmu telu

 

Nebuďte hluchý a sebecký. Počuvajte, čo Vám Vaše telo hovorí. Dáte si tri bravčové rezne s kopcom ryže a potom sa cítite 'divne'?

Pachuť na jazyku, malátnosť a bolenie hlavy, napríklad?

Zblajznete celú veľkú čokoládu a zrazu je Vám príliš teplo?

Pravdepodobne to znamená, že to, čo ste do seba s veľkou chuťou naložili, nerobí Vašemu telu príliš dobre.

Nabudúce si dajte len jeden rezeň, a viacej ryže. Zmeňte bravčové za kuracie.

A nezabudnite na zeleninu.

 

Ak máte na niečo obrovskú chuť, dajte si. Ale s MIEROU.

To nás privádza k poslednému bodu. 

6. Množstvo

 

Ak si naberáte jedlo, naberte si raz. Zvyšok hneď odložte niekam, kam Vaše oči nevidia, keď dojete. Poznáme sa predsa, nie? 'Aaale, ešte si kúsok dám, ten menší , dorazím to už'. Omyl. Dorazíte seba. Jedia Vaše oči a nie telo. Už ste plný, ale Vašemu telu to chvíľu potrvá, kým o tom upovedomí mozog. Počkajte zopár minút a uvidíte.

V opačnom prípade si naložíte ďalšiu porciu a ste kde? Na začiatku tohoto článku.

 

Dobrú chuť!

 

Poznámka autora: Článok NIE je určený pre tých, ktorým nadváha spôsobuje zdravotné problémy, prípadne priamo ohrozuje ich zdravie. V takýchto prípadoch je nutná lekárska pomoc a dohľad.

Zameriava sa na skupinu tých nás, ktorí máme síce čo zhadzovať, ale nechceme sa vzdať (všetkých) našich obľúbených jedál.

Jedlo je jednou, ale NIE JEDINOU radosťou v našom živote.

 

'Nežijes preto, aby si jedol, ale ješ preto, aby si žil' 

Matej Bartoš

Matej Bartoš

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Amatersky hudobnik, obcasny vysokohorsky turista a full time IT developer.Momentalne zijuci a pracujuci v Stockholme. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéZdravieNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu